Διευκολύνοντας τους δανειστές

Διευκολύνοντας τους δανειστές

Η εθνική ενότητα και το κοινό σχέδιο για την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων, που απειλούν τη χώρα, θα ήταν μια καλή ιδέα. Προς το παρόν, φροντίζουμε οι δανειστές να έχουν πάντα μια εύκολη επιλογή

Κάθε ελληνική κυβέρνηση στην εποχή των μνημονίων, έχει ένα βασικό αδύνατο σημείο. Ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει, ανάλογα με τις ορέξεις των δανειστών.

Είναι μια πικρή διαπίστωση, ωστόσο μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν αρκεί. Οι δανειστές, τραβούν το χαλί και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, φθείρουν την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ένα βασικό τους όπλο, πέρα από τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, είναι το ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, τους δίνει πάντα μια εναλλακτική. Κάποιον “που θα περνάει τα μέτρα” ή κάποιον “που θα τα κάνει καλύτερα”.

Η απουσία εύκολης επιλογής για τους δανειστές, είναι κάτι που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει και όπως δείχνουν οι τελευταίες ημέρες, θα αργήσουμε να το ανακαλύψουμε.

Με τη χώρα να σέρνεται σε μια ακόμα σκληρή και ατέρμονη διαπραγμάτευση, με τις πιέσεις στο κυπριακό να αυξάνονται και με το βάρος του προσφυγικού, είναι λυπηρό, η συζήτηση στην Ελλάδα να γίνεται με όρους ατάκας για τα καφενεία και να περιορίζεται στο πότε θα γίνουν εκλογές, για να φύγει μια αναλώσιμη για τους δανειστές κυβέρνηση και να έρθει μια άλλη αναλώσιμη κυβέρνηση.

Η πολυπόθητη ενότητα και το κοινό σχέδιο, σε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα, είναι κάτι που αξίζει να σκεφτούμε και να αναζητήσουμε.

Όσο δεν το κάνουμε, καμία κυβέρνηση δεν θα έχει τη δυνατότητα να χαράξει πορεία εξόδου από την κρίση.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

ADVERTISING

SHARE: