Δικαιοσύνη, ώρα μηδέν

Δικαιοσύνη, ώρα μηδέν

Επιβεβλημένη είναι η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, αλλά η στοχοποίηση και η απαξίωση των λειτουργών της δικαιοσύνης οδηγεί σε μεγαλύτερες αδικίες

Το σκεπτικό της απόφασης για την πρωτόδικη καταδίκη της Ηριάννας σε 13 χρόνια φυλάκισης – το οποίο αποκαλύπτει το News 24/7 – είναι θολό ως προς τα στοιχεία, ενώ περιλαμβάνει και εικασίες αστήρικτες, όπως για παράδειγμα ότι ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη είναι ενοχοποιητικό, επειδή εκεί δρουν τρομοκρατικές οργανώσεις.

Είναι απορίας άξιο το πως μία τέτοια απόφαση δεν συνάντησε την άμεση αντίδραση των εσωτερικών μηχανισμών ελέγχου της Δικαιοσύνης. Και βεβαίως, είναι απολύτως εξηγήσιμο το γιατί η περίπτωση της Ηριάννας ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και δημιούργησε ένα κύμα συμπαράστασης.

Και φυσικά, οι αποφάσεις των λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν είναι – και δεν θα μπορούσαν να είναι – υπεράνω κριτικής. Η διάκριση των εξουσιών δεν μπορεί να οδηγεί σε ασυδοσία των εξουσιών . Και οι κρίνοντες , κρίνονται.

Ωστόσο, η κριτική σε μία δικαστική απόφαση δεν μπορεί παρά να έχει να κάνει αποκλειστικά με το νομικό μέρος της υπόθεσης . Δεν μπορεί να γίνεται με πολιτικά κριτήρια ή ως μέρος ενός πολιτικού παιχνιδιού, όπως δεν μπορεί να ασκείται με κριτήρια κοινωνικής συμπάθειας ή αντιπάθειας για έναν κατηγορούμενο.

Ο κίνδυνος είναι εμφανής: Η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις μπορεί μόνον να βοηθήσει στην απονομή της δικαιοσύνης. Όμως, η στοχοποίηση και η απαξίωση των λειτουργών της , μόνον μεγαλύτερες αδικίες προμηνύει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα