Η ώρα της αλήθειας

Η ώρα της αλήθειας

Μετά από την συμφωνία στο Eurogroup, η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει την διαδρομή για την έξοδο από την κρίση σε ένα κλίμα πολιτικής σταθερότητας , με χαμηλούς τους τόνους της αντιπαράθεσης και επικέντρωση στην διακυβέρνηση

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημέρωση επί της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup σηματοδοτούν το τέλος μίας πολύμηνης αβεβαιότητας: οι αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης είναι εμφανείς, όμως αυτονόητη είναι και η αλλαγή του κλίματος.

Για πρώτη φορά στα χρόνια των Μνημονίων, η Ελλάδα έχει μπροστά της καθαρό πεδίο για το επόμενο 18μηνο – κατά τη διάρκεια του οποίου δεν πρόκειται να ζητηθεί η λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων.Βεβαίως, τα μέτρα που ψηφίστηκαν ως προσπαιτούμενα της συμφωνίας είναι υφεσιακού χαρακτήρα, είναι πολύ βαριά – και κυρίως, δεσμεύουν την χώρα για διάστημα πολύ μεταγενέστερο της λήξης του προγράμματος. Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι δανειστές δεν θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν νέες απαιτήσεις – εκτός αν υπάρξει εκτροχιασμός της οικονομίας λόγω πολιτικής αστάθειας.

Η Ελλάδα έχει πλέον μπει στη λεωφόρο της εξόδου από την κρίση – αλλά δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος. Η προσπάθεια πρέπει να είναι καθημερινή – και αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στο μεγαλύτερό της στοίχημα: το στοίχημα της επιστροφής στην κανονικότητα, κάτι που συνεπάγεται την επίκεντρωση στην διακυβέρνηση. Οι τακτικισμοί και οι κραυγές δεν περνούν εδώ και χρόνια στην ταλαιπωρημένη ελληνική κοινωνία – και βεβαίως , δεν πρόκειται να βρουν ευήκοα ώτα στη σημαρινή συγκυρία.

Μετά από την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση οφείλει πλέον να κυβερνήσει. Οφείλει να ασχοληθεί τόσο με τα μεγάλα – τις επενδύσεις, την απασχόληση, την υλοποίηση των συμφωνιών με τους δανειστές για τις ιδιωτικοποιήσεις – όσο και με τα θεωρούμενα ως «μικρά» , που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη και καθορίζουν τη σχέση του με το πολιτικό σύστημα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες για να πέσουν οι τόνοι της κομματικής αντιπαράθεσης. Δεν νοείται , σε μία στιγμή που ολόκληρη η κοινωνία προσπαθεί να ολοκληρώσει το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής για την έξοδο από τα Μνημόνια, τα κόμματα να διαγκωνίζονται για τις εντυπώσεις με φρασεολογία περασμένων εποχών. Οι κοκορομαχίες , η σκανδαλολογία , οι καταγγελίες επί δικαίων και αδίκων, απλώς δυναμιτίζουν τις γέφυρες προς το μέλλον και εγκλωβίζουν τη χώρα στο κακό παρελθόν της.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα