Καπνισμένα μνημόνια

3  4 ,   9  2015.
3 4 , 9 2015. SOOC

Τι συμβαίνει με τον περίφημο αντικαπνιστικό νόμο και ποιος δανειστής εμποδίζει την εφαρμογή του;

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Από την εποχή που μπήκαμε στα μνημόνια, η οικονομία, οι περικοπές, οι συμφωνίες και τα μεσοπρόθεσμα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον και βάζουν σε δεύτερη μοίρα οποιοδήποτε άλλο ζήτημα.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να υποστηρίξει, ότι δεν σε ένα βαθμό είναι φυσιολογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η καταστροφή που έχει προκληθεί στην κοινωνία και στην οικονομία, είναι φυσικό να είναι σταθερά, πρώτο θέμα συζήτησης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν λάθη και στραβά, που θα μπορούσαν να αλλάξουν ανεξάρτητα από τις προσταγές των δανειστών και από το πόσα χρήματα υπάρχουν στα ταμεία.

Η είδηση πέρασε στα ψιλά, ωστόσο έχει την αξία της, καθώς δείχνει ότι οι λάθος νοοτροπίες και ο ωχαδερφισμός, έχουν μεγάλη αντοχή ακόμα και σε εποχές μνημονίων.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η χώρα μας έρχεται πρώτη και με διαφορά στο παθητικό κάπνισμα, με τα δύο τρίτα των Ελλήνων (64,2%) να εκτίθενται στον καπνό τρίτων σε κλειστούς χώρους, σε καθημερινή βάση.

Μια μειοψηφία, επιβαρύνει την υγεία της πλειοψηφίας των Ελλήνων, παρά την ύπαρξη αντικαπνιστικού νόμου. Και αν αυτή η μειοψηφία, είναι της λογικής “κάνω ό,τι θέλω, όπου θέλω”, το ερώτημα είναι ποιο μνημόνιο και ποιος δανειστής εμποδίζει το κράτος από το να εφαρμόσει έναν πολυδιαφημισμένο νόμο;

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σαν και αυτό και είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς αν το μόνο που έχει αλλάξει από την προ Μνημονίων εποχή, είναι το ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Η νοοτροπία που μας έφερε μέχρι εδώ, παραμένει κυρίαρχη, όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και στο ίδιο το αενάως (δήθεν) μεταρρυθμιζόμενο κράτος.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

ADVERTISING

SHARE: