Να μπει τέλος στην αιματοχυσία

Να μπει τέλος στην αιματοχυσία
Συντρίμμια στο πάρκινγκ, το πρωΐ της Δευτέρας 27 Φεβρουαρίου 2017, όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο τροχαίο το απόγευμα της Κυριακής (26/02) στο 83ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, κοντά στο Ύπατο Θηβών, όταν μαύρη Porsche μπήκε στον παράδρομο της εθνικής οδού και καρφώθηκε με σφοδρότητα σε παρκαρισμένο όχημα. Από το τροχαίο, σκοτώθηκαν επιτόπου οι επιβαίνοντες στο παρκαρισμένο όχημα, μια μητέρα 33 ετών μαζί με το τρίχρονο παιδί της, αλλά και οι δυο επιβαίνοντες στην μαύρη Porsche. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Το τέρας που έχουμε δημιουργήσει στους ελληνικούς δρόμους, δεν θα σταματήσει να δολοφονεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο οφείλουμε να κάνουμε την αρχή με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για να αλλάξει η νοοτροπία που κοστίζει ζωές

Η συνήθης αλληλουχία των αντιδράσεων για ένα τροχαίο δυστύχημα στην Ελλάδα, ακόμα και με τόσο τραγικά χαρακτηριστικά σαν και το προχθεσινό στην Αθηνών-Λαμίας, είναι η εξής:

Σοκ, συζήτηση λίγων ημερών για αίτια, νοοτροπία και μέτρα, προσφυγή στη γνώμη του Ιαβέρη και στη συνέχεια λήθη, μέχρι το επόμενο δυστύχημα.

Γνωρίζουμε όλοι τι συμβαίνει, γνωρίζουμε ότι συμβαίνει καθημερινά και απλώς το αφήνουμε εδώ και δεκαετίες. Ένας ακήρυχτος πόλεμος, στους ελληνικούς δρόμους, με νεκρούς, τραυματίες και οικογένειες που ξεκληρίζονται.

Μας δολοφονεί η συνήθεια της κατάντιας μας και η μετατροπή της σε κανονικότητα. Γιατί είναι κατάντια, η νοοτροπία, που έχουμε εδώ και δεκαετίες δημιουργήσει στους ελληνικούς δρόμους.

Από την θεώρηση του αυτοκινήτου και της ταχύτητας, ως μέσων υπεροχής, καταξίωσης ή εκτόνωσης νεύρων, στον εξοστρακισμό της πιθανότητας θανάτου ή τραυματισμού και από το καύχημα για το πώς σβήνουμε κλήσεις, στον αφηρημένο οδηγό, που παίζει με το κινητό του, ενώ οδηγεί.

Η άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της νοοτροπίας, γίνεται με μέτρα, αστυνόμευση και ποινές που δεν θα παίρνονται πίσω ανάλογα με την ισχύ και τις γνωριμίες του παραβάτη.

Για να λυθεί όμως το πρόβλημα στη ρίζα του, χρειάζεται χρόνο και κυρίως, πρεπει να γίνει επιτέλους μια αρχή. Αυτό που δεν κάνουμε ποτέ σε όλα τα ζητήματα. Να αρχίσουμε κάτι τώρα με στόχο να αποδώσει στο μέλλον.

Πρέπει εδώ και τώρα να γίνει μάθημα στα σχολεία η οδική συμπεριφορά. Πρέπει να υπάρξουν καμπάνιες ενημέρωσης για να αλλάξει η εικόνα, που έχουν οι νέοι για το πρότυπο του πανίσχυρου οδηγού με το γρήγορο αυτοκίνητο, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ένας υποψήφιος δολοφόνος ή ένα υποψήφιο θύμα ή και τα δύο.

Πρέπει να εισακουστούν επιτέλους οι Ιαβέρηδες αυτού του τόπου, όταν γίνεται σχεδιασμός μέτρων πρόληψης, ενημέρωσης ή ποινών.

Το τέρας που έχουμε δημιουργήσει στους ελληνικούς δρόμους, δεν θα σταματήσει να δολοφονεί από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο οφείλουμε να κάνουμε την αρχή για να σωθούν άνθρωποι στο μέλλον.

Και για να γίνει αυτό θα πρέπει οι πολίτες να το απαιτήσουν από τις αρχές, από τους συμπολίτες τους και κυρίως από τον εαυτό τους.

Σας καλούμε να το απαιτήσετε.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα