Ούτε ένας άξιος διάδοχος;

Ούτε ένας άξιος διάδοχος;
Συνέντευξη Τύπου, του προϊσταμενου Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλη Σφακιανάκη για τους τρεις υβριστές του Βαγγέλη Γιακουμάκη την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

Οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. και η περίπτωση Σφακιανάκη. Γιατί η ανάκληση της μετακίνησης θα δημιουργήσει κακό προηγούμενο

Το εάν ο Μανώλης Σφακιανάκης έκανε έργο στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι παντελώς άσχετο με το εάν δικαιούται, να αλλάξουν οι κρίσεις ειδικά και μόνο για αυτόν και όχι για κάποιον από τους υπόλοιπους επίσης άξιους αξιωματικούς.

Η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στην απόφαση για μετακίνηση του υποστράτηγου σε όποιο πόστο ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αποφάσισε.

Οι αλλαγές αξιωματικών συμβαίνουν για συγκεκριμένους λόγους.

Πρώτον, πρέπει να υπάρχει εξέλιξη στην ιεραρχία και οι αξιωματικοί που ανελίσσονται να αποκτούν εμπειρία σε διαφορετικούς τομείς καθώς θεωρητικά στην πυραμίδα ενδέχεται να γίνουν μία ημέρα αρχηγοί.

Δεύτερον, ουδείς παραμένει στην ίδια θέση για πάνω από δύο, το πολύ δύο χρόνια ούτως ώστε να περιορίζονται οι πιθανότητες να κάνει ατασθαλίες και να τις κουκουλώνει.

Τρίτον, εάν γίνει μία εξαίρεση για ένα πρόσωπο επειδή η αντιπολίτευση και διάφοροι σχολιαστές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντιδρούν, θα τιναχθεί το σύστημα των κρίσεων στον αέρα και θα ακυρωθεί κάθε ιεραρχία και κάθε δυνατότητα διοίκησης στο σώμα. Πώς θα αποδεχθούν οι υπόλοιποι αξιωματικοί τις δικές τους μετακινήσεις ή και αποστρατεύσεις;

Στην πραγματικότητα λοιπόν, δεν είναι η μετακίνηση του κ.Σφακιανάκη που αποτελεί “κομματική παρέμβαση κατά ενός άξιου” αλλά θα είναι η ακύρωση της μία πολιτική παρέμβαση υπέρ ενός προσώπου επειδή θεωρείται ξεχωριστό- και αυτό είναι ανεπίτρεπτο για ένα θεσμό η λειτουργία του οποίου βασίζεται στην αυστηρή ιεραρχία.

Ο κ.Σφακιανάκης δεν διώκεται, δεδομένου ότι μετακινείται έχοντας διατελέσει δύο χρόνια υποστράτηγος στη συγκεκριμένη θέση. Σε μία διεύθυνση την οποία οι θαυμαστές του τονίζουν ότι εκείνος δημιούργησε.

Λησμονούν όμως ότι υπήρξε διοικητής στην ίδια θέση επί 21 χρόνια ανεβαίνοντας βαθμίδες συνεχώς -πράγμα πρωτοφανές – και ότι τρεις φορές έχει αλλάξει το οργανόγραμμα της ΕΛΑΣ για χατήρι του. Είναι σαν ένας υποστράτηγος να διοικεί σύνταγμα, αντί μεραρχία όπως θα έπρεπε.

Το εύλογο ερώτημα είναι πάντως, αν σε αυτή διεύθυνση δεν υπάρχει ούτε ένας άξιος να διαδεχθεί τον κ.Σφακιανάκη.

Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε δύο τινά συμβαίνουν: Ή δε φρόντισε να εκπαιδεύσει νεότερους αξιωματικούς ή φρόντισε να μετακινηθεί όποιος μπορεί να ξεχώριζε.

Επειδή πιστεύουμε ότι κανένα από τα δύο δε συμβαίνει, θα ήταν προτιμότερο ο υποστράτηγος να παραιτηθεί από το νόμιμο δικαίωμα ένστασης που του εξασφαλίζει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας για λόγους αξιοπρέπειας.

Εκτός εάν θεωρεί ότι είναι τόσο μοναδικός που θα πρέπει να αλλάξει για άλλη μια φορά το οργανόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ. ειδικά για εκείνον.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα