Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία*

Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία*

Όποια κάλπη και αν στήνεται, το συμπέρασμα είναι ίδιο. Η ΕΕ δεν είναι θελκτική και οι πολίτες θα επιλέξουν οποιονδήποτε, αρκεί να νιώθουν ότι θα τιμωρηθεί το ευρωπαϊκό ιερατείο

*Στίχος από το ποίημα του Μ. Κατσαρού, “Θα σας περιμένω”

Παρά την ευχάριστη είδηση της ήττας της ακροδεξιάς στην Αυστρία, το μέλλον της ευρωζώνης και της Ευρώπης μοιάζει δυσοίωνο.

Ο Ρέντσι ηττήθηκε στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και οι αντιευρωπαϊστές και το κύμα του αντιευρωπαϊσμού φουσκώνει σε μία ακόμα χώρα της ευρωζώνης.

Όποια κάλπη και αν στήνεται, το συμπέρασμα είναι ίδιο. Η ΕΕ δεν είναι θελκτική και οι πολίτες θα επιλέξουν οποιονδήποτε, αρκεί να νιώθουν ότι θα τιμωρηθεί το ευρωπαϊκό ιερατείο.

Το όραμα αναζητείται, η πολιτική ενοποίηση χάθηκε στο δρόμο της οικονομικής ένωσης και έχει μείνει μόνο ο Σόιμπλε και η λιτότητα. Παρά τα οφέλη που αποκομίζει η Γερμανία όμως, αυτή η πολιτική δεν μπορεί να έχει καν ως τελικό στόχο την Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων.

Μια ταχύτητα υπάρχει πλέον, η γερμανική και το ερώτημα είναι πόσο μπορεί να αντέξει ένα οικοδόμημα, με τέτοια ανισορροπία.

Η στροφή προς την ακροδεξιά, που φοράει την προβιά του αντισυστημικού, είναι ενδεικτική για το πώς αισθάνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Όταν σε κάθε αίτημα, η απάντηση είναι σκληρή λιτότητα και όταν δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες, χάνονται με λίγες υπογραφές, το μέλλον της ΕΕ, προβλέπεται δύσκολο.

Το έλλειμμα ηγεσίας είναι φανερό και ο λάκκος της λιτότητας στο τέλος θα καταπιεί ακόμα και αυτούς, που σήμερα ευνοούνται.

Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα