Σταθερά βήματα

Σταθερά βήματα
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου. (Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

Αυτό που τελικά έχει σημασία είναι να δημιουργηθεί ένα κράτος λειτουργικό για όλους τους πολίτες του και όχι η λύση για τη λύση

Αδιαμφισβήτητα η ανταλλαγή χαρτών στη Γενεύη, στη διαπραγμάτευση για το κυπριακό, είναι ένα βήμα που κρατά τη διαδικασία “ζεστή”.

Ο πρόεδρος της Κύπρου έκανε σωστά λόγο για “σταθμό στην ιστορία του κυπριακού” και πράγματι έτσι είναι.

Το γεγονός ότι η διαδικασία, όπως έχουμε ξαναπεί είναι “open ended”, δίνει το περιθώριο να μελετηθούν ενδελεχώς οι ενστάσεις, καθώς όλα δείχνουν ότι το εδαφικό θα λειτουργήσει ως αλυσίδα για μια σειρά από θέματα στη συνέχεια.

Ο δρόμος για μια τελική συμφωνία είναι μακρύς, αλλά ανοιχτός, ωστόσο χρειάζεται ψυχραιμία γιατί ο απρόβλεπτος παράγοντας που λέγεται Ερντογάν, μπορεί εύκολα να δημιουργήσει συνθήκες αδιεξόδου.

Σε κάθε περίπτωση, Ελλάδα και Κύπρος, σωστά έχουν μείνει προσηλωμένες στη θέση “όχι οποιαδήποτε λύση, αλλά επιδίωξη βιώσιμης λύσης”, χωρίς επεμβάσεις τρίτων, χωρίς στρατό κατοχής και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ.

Αυτό που τελικά έχει σημασία είναι να δημιουργηθεί ένα κράτος λειτουργικό για όλους τους πολίτες του, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και όχι να έχουμε μια λύση για τη λύση, που θα οδηγήσει σε επανάληψη της πικρής ιστορίας.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα