Τα καλά νέα και οι δύσκολες αποφάσεις

Eurogroup finance Ministers meeting in Brussels, Belgium on Dec 5, 2016
Eurogroup finance Ministers meeting in Brussels, Belgium on Dec 5, 2016 ALEXANDROS MICHAILIDIS / SOOC

Το πρώτο βήμα για το ελληνικό χρέος έγινε, τα ανοιχτά μέτωπα όμως παραμένουν και θα χρειαστούν λεπτοί χειρισμοί και σταθερές θέσεις για να μην υπάρξουν νέες παράπλευρες απώλειες

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Η απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, που φέρνουν πιο κοντά και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, είναι αδιαμφισβήτητα ένα πολύ καλό νέο.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά ανοιχτά θέματα, πολλές απαιτήσεις και λίγες αντοχές.

Η δεύτερη αξιολόγηση παραμένει ανοιχτή, το ΔΝΤ δύσπιστο και σταθερό στις θέσεις του και τα πλεονάσματα στο 3,5% χωρίς να ξέρουμε ακόμα για πόσα χρόνια. Επίσης, στη διαδρομή, υπάρχουν μέτρα.

“Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το διασφαλίζουν αυτό”, αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Eurogroup.

Επομένως, πέρα από το πώς προχωράμε στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, -και προχωράμε καλά- η κυβέρνηση πρέπει να έχει διαρκώς ως στόχο την προστασία των ασθενέστερων, ενόψει των μέτρων που θα έρθουν.

Ιερός ο πόλεμος για το χρέος, αλλά η ελληνική κοινωνία δεν θα αντέξει άλλες παράπλευρες απώλειες.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

ADVERTISING

SHARE: