Τα κλειδιά της Κυριακής

Τα κλειδιά της Κυριακής

H μάχη για τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή διεξάγεται ως συνήθως με όρους άσπρου-μαύρου. Ωστόσο είναι άλλο να αφήνεις τελείως ελεύθερο το (αόρατο) χέρι της αγοράς και άλλο να του περνάς χειροπέδες

Η αντιπαράθεση για την κυριακάτικη αργία έχει τις ρίζες τις στις αρχές του προηγούμενου αιώνα –  με την καθιέρωσή της , το 1908, στα καταστήματα,  για τους τρεις θερινούς μήνες.

Με επιχειρήματα που ξεκινούν από το σήμερα και φτάνουν σε αναφορές στην Αγία Γραφή και την “ημέρα την έβδομη”, η αντιπαράθεση  στην Ελλάδα διεξάγεται – ως συνήθως – με όρους άσπρου – μαύρου.

Η αλήθεια είναι ότι η καθιέρωση λειτουργίας για 32 Κυριακές το χρόνο, όπως επιβλήθηκε από τους δανειστές, δεν θα είναι ελληνική πρωτοτυπία .Είναι κάτι που ισχύει εδώ και αρκετά χρόνια  σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις τουριστικές περιοχές της χώρας μας.

Προφανώς, οι ανησυχίες μικρομεσαίων επιχειρηματιών και εργαζομένων, είναι εύλογες.

Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στα  χρόνια των Μνημονίων, έχει δημιουργήσει συνθήκες ζούγκλας στην αγορά:  σε πάμπολλες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται – προκειμένου να διασφαλίσουν την απασχόλησή τους –  να δουλεύουν  περισσότερες ώρες και να πληρώνονται για πολύ λιγότερες. Η  γενίκευση της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς  θα εντείνει αυτά τα φαινόμενα  – ειδικά αν δεν θεσμοθετηθούν συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι .

Είναι επίσης γεγονός ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν δει τον τζίρο τους να συμπιέζεται όλα τα προηγούμενα χρόνια θα πιεστούν ακόμα περισσότερο , σε σχέση με τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο,  σε μια σύγχρονη χώρα, δεν μπορεί να ρυθμίζεται η  λειτουργία της αγοράς μέσω απαγορεύσεων. Το «ποτέ την Κυριακή» είναι εξίσου προβληματικό με το «ανοικτά επτά μέρες την εβδομάδα». Και εντέλει , θα είναι τα χρήματα  που διαθέτουν οι καταναλωτές και οι ανάγκες τους,  θα καθορίσουν το ποιοι και πώς θα λειτουργούν τις Κυριακές.

Ασφαλώς – και εφ’ όσον   προχωρήσει το μέτρο,  θα πρέπει να υπάρξουν  αυστηροί όροι και προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν τόσοι τους μικρομεσαίους όσο και τους εργαζόμενους. Είναι όμως άλλο να αφήνεις τελείως ελεύθερο το (αόρατο) χέρι της αγοράς και άλλο να του περνάς χειροπέδες.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα