Το βάρος της απόφασης

Το βάρος της απόφασης

Οι πιέσεις των δανειστών, οι παράλογες απαιτήσεις και η ανάγκη λήψης μιας δύσκολης απόφασης, έγκαιρα και με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Τον Ιούλιο του 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος νωπό, συνεργάτες και ψηφοφόρους να σκέφτονται τη ρήξη ως επιλογή και τον Σόιμπλε να έχει ρίξει στο τραπέζι το σχέδιο του για Grexit, έκανε μια δύσκολη αλλά σαφή επιλογή.

Κοίταξε την άβυσσο και αποφάσισε ότι θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωζώνη, αναλαμβάνοντας προσωπικά το πολιτικό κόστος και δεχόμενος τα βέλη από αυτούς που επρόκειτο να γίνουν πρώην σύντροφοί του και οι μεγαλύτεροι επικριτές του.

Αν σκεφτούμε τι επακολούθησε, με την προσφυγική κρίση, αλλά και την Ελλάδα να μάχεται πια στον κόσμο του Τραμπ, του Brexit και του αλλοπρόσαλλου Ερντογάν, γίνεται κατανοητή η σημασία εκείνης της επιλογής.

Σήμερα, ο ίδιος άνθρωπος βρίσκεται και πάλι στο σημείο της απόφασης. Οι πιέσεις είναι εξίσου μεγάλες και το πολιτικό κόστος της όποιας επιλογής υπαρκτό.

Από τον κ. Ντάισελμπλουμ μέχρι τον κ. Στουρνάρα, γίνεται πλέον παραδεκτό από τα πιο επίσημα χείλη, ότι από την Ελλάδα ζητούνται παράλογα πράγματα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε και χθες ότι στόχος είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Ο ίδιος έχει παραμείνει προσηλωμένος εδώ και δύο χρόνια στον στόχο της επιστροφής στην κανονικότητα.

Αλλά αυτό χρειάζεται πλέον μια απόφαση, που θα είναι ανάλογης δυσκολίας με αυτή του 2015. Θα περιέχει στοιχεία συμβιβασμού, θα έχει πολιτικό κόστος και θα πρέπει να μπουν στη ζυγαριά οι θυσίες που θα ζητηθούν με τα αποτελέσματα που προσδοκούμε.

Ό,τι και αν αποφασίσει ο πρωθυπουργός, θα λοιδωρηθεί, όπως έγινε και πριν δύο χρόνια. Αλλά σε τόσο κρίσιμες στιγμές, το μόνο που μετράει είναι να παρθεί εγκαίρως μια συγκεκριμένη απόφαση για την Ελλάδα και το λαό της.

Αυτό άλλωστε ξεχωρίζει όσους είναι σε θέση ευθύνης και αναλαμβάνουν και το όποιο κόστος των αποφάσεών τους, από αυτούς που περιμένουν απλώς στη γωνία ή ελπίζουν να δοξαστούν κρυπτόμενοι.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

ADVERTISING

SHARE: