Καλώς ήρθατε στο ευρωπαϊκό Ιράν!

Καλώς ήρθατε στο ευρωπαϊκό Ιράν!
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) eurokinissi

Τα άρθρα του Συντάγματος στα οποία βασίζεται η απόφαση του ΣΤΕ προκαλούν σοκ. Οι αποφάσεις των δικαστών μόνο γενναίες δεν χαρακτηρίζονται. Και το πολιτικό σύστημα είτε συμφωνεί, είτε υποτάσσεται στην εκκλησία

Όταν προσέφυγαν στο ΣΤΕ ενάντια στις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών η Ιερά Μητρόπολη Πειραιά, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, η Εστία Πατερικών Μελετών, γονείς και διάφοροι άλλοι περίεργοι, η αντιμετώπιση που είχαν ήταν αυτή των γραφικών που επιχειρούν να μπλοκάρουν μια μεταρρύθμιση που είχε ήδη αργήσει πολύ. Δεν νομίζω να πίστευε τότε κανείς πως θα βρισκόταν δικαστής να κρίνει πως πράγματι “με το νέο πρόγραμμα σπουδών, το μάθημα των θρησκευτικών μετετράπη σε ιδιότυπη θρησκειολογία, στην οποία αναμειγνύονται η Ορθόδοξη Πίστη με τα υπόλοιπα δόγματα και θρησκεύματα, δημιουργώντας σύγχυση στους μαθητές, οι οποίοι λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, κατά κανόνα αγνοούν και τα βασικότερα σημεία της πίστης στην οποία ανήκουν, ως βαπτισμένοι”.

Σε άλλο σημείο των προσφυγών αναφέρονταν οι λόγοι που σχετίζονται με αλλοίωση της θρησκευτικής συνείδησης των μαθητών και παρατίθενται τα άρθρα του συντάγματος που παραβιάζονται προκειμένου το δικαστήριο να κρίνει για τη συνταγματικότητα ή μη των υπουργικών αποφάσεων Φίλη. Οι προσφεύγοντες στο ΣΤΕ ήταν ειλικρινείς και ας θύμιζαν σωματεία και φορείς του Ιράν. Αυτό που δεν υπολογίζαμε ήταν ότι η χώρα διαθέτει ακόμη, ένα σύνταγμα που δεν αρμόζει σε κράτος του Δυτικού κόσμου και διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή απόφαση του ΣΤΕ.

Ομολογώ ότι δεν περίμενα να αναφέρεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος το οποίο επικαλείται το ΣΤΕ ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Θεωρούσα ότι δίνεται πλέον το δικαίωμα να δηλώνουν τα παιδιά άθεα, απάτριδες ή ό,τι άλλο θέλουν.

Ούτε ακόμη χειρότερα θεωρούσα ότι διαθέτουμε ένα Σύνταγμα που στοιχειοθετεί τους φόβους πως “η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση κλονίζει την ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση που πριν από την έναρξη του σχολικού βίου διαμορφώνουν οι μαθητές στο πλαίσιο του οικογενειακού τους περιβάλλοντος”. Μάλιστα, η εισαγόμενη με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών σύμφωνα με το ΣΤΕ “είναι ικανή να παρέμβει στον ευαίσθητο ψυχικό κόσμο των μαθητών που δεν διαθέτουν την κριτική αντίληψη των ενηλίκων και να τους εκτρέψει από την Ορθόδοξη Χριστιανική συνείδηση”.

Όπως και να έχει, χρήσιμο είναι να διαπιστώνεις ότι το Σύνταγμα είναι αναχρονιστικό και δίνει πάτημα σε “γραφικούς” να μπλοκάρουν αποφάσεις της κυβέρνησης, πλήττοντας τα θεμέλια του κοσμικού κράτους. Αν μας ενόχλησε τόσο πολύ η αθώωση του Αμβρόσιου για τις ρατσιστικές δηλώσεις, δεν μπορεί να μην μας εξοργίζουν τα ακραία επίσης άρθρα του Συντάγματος;

Αρκεί λοιπόν να το παραδεχτούμε και να προχωρήσει μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση που θα αλλάξει όλες αυτές τις διατάξεις. Μόνο που δεν νομίζω ότι συγκεντρώνει την απαραίτητη συναίνεση, αν θυμηθούμε τις αντιδράσεις που προκάλεσε η μεταρρύθμιση Φίλη.

Η Νέα Δημοκρατία κατακεραύνωνε τον τότε υπουργό και με ανακοίνωσή της δήλωνε πως “δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η διδασκαλία για την Ορθόδοξη πίστη, την οποία ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων”. Οι ΑΝΕΛ με ανακοίνωσή τους τόνιζαν πως “όσο επιμένει ο κ. Υπουργός Παιδείας, βασισμένος σε προσωπικές εμμονές, ιδεοληψίες και στείρες προκαταλήψεις, στην αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών, τόσο θα του υπενθυμίζουμε το ρόλο του να υπηρετεί και να σέβεται τη βούληση των Ελλήνων πολιτών. Η επιταγή του Συντάγματος (άρθρο 16, παρ. 2) για ανάπτυξη της Εθνικής και Θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων δεν δύναται να αμφισβητείται, πολλώ δε μάλλον να προσβάλλεται η Ορθόδοξη πίστη και παράδοση, που αποτελεί βίωμα του Ελληνικού λαού”. Τελικά όπως είναι γνωστό ο κ. Φίλης δεν στηρίχτηκε ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός τον αντικατέστησε, καθώς κρίθηκε ως ιδιαίτερα συγκρουσιακός με την εκκλησία.

Το ΣΤΕ ακολούθησε το Σύνταγμα, το οποίο “περιφρούρησαν” κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για να μην χαλάσουν τις σχέσεις τους με την εκκλησία και τους περίεργους που προσέφυγαν στο ΣΤΕ. Η συνταγματική αναθεώρηση οφείλει να τοποθετηθεί ψηλά στην ατζέντα και τα ζητήματα που αφορούν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους να προχωρήσουν. Μια γενναία κίνηση από τον Πρωθυπουργό θα ήταν να επαναφέρει με την πρώτη ευκαιρία το Νίκο Φίλη στο υπουργείο Παιδείας για να ολοκληρώσει το έργο που ξεκίνησε. Και αφού ανοίξει η συζήτηση για το Σύνταγμα, να συζητήσουμε και για το Συνταγματικό Δικαστήριο που εκδίδει αποφάσεις αντιφατικές μεν αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τη διατήρηση των προνομίων ενός κυρίαρχου συστήματος, με ακραία συντηρητικά χαρακτηριστικά.

*Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος του NEWS 24/7 και του Ραδιοφώνου 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα