Το MEGA ζει και μετά το μαύρο – Σειρές και σόου που αντέγραψαν τα άλλα κανάλια

Το MEGA ζει και μετά το μαύρο – Σειρές και σόου που αντέγραψαν τα άλλα κανάλια
Το τελευταίο λογότυπο του σταθμού, MEGA, έξω από τα κτίρια που στεγάζουν την Τηλέτυπος Α.Ε. Eurokinissi

Οι επιλογές του μεγάλου καναλιού που έγραψαν ιστορία, μεταπηδούν χρόνο με το χρόνο σε άλλες τηλεοπτικές συχνότητες και αποδεικνύουν πως το κατέβασμα του διακόπτη δεν αρκεί για να σιγήσει το MEGA.

Σκέψεις με αφορμή έναν κύκλο ζωής, τηλεοπτικής ζωής, που φαίνεται πως φτάνει στο τέλος του. Το Μαύρο στο MEGA έρχεται κάπως ψυχρά να βάλει τέλος σε μια τηλεόραση που μας ανάθρεψε.

Οι εμπειρίες της νιότης εντυπώνονται πάντα στο νου με πολλές εικόνες, ζωντανά χρώματα, ενθουσιασμό και… όσο περνούν τα χρόνια, με νοσταλγία. Πόσω μάλλον αν πρόκειται για μνήμες από σίριαλ, από τηλεπαιχνίδια και τηλεοπτικά προγράμματα. Ακόμη θυμάμαι σαν να ήταν τώρα, την ημέρα που η τηλεόραση δεν έπιανε μόνο ΕΡΤ, αλλά είχε και άλλο ένα κανάλι στο μενού. Με ένα πολύχρωμο λογότυπο που μου θύμιζε βεντάλια…

Το πρώτο λογότυπο του MEGA, όπως έκανε πρεμιέρα το Νοέμβριο του 1989

Μπορεί η ιδιωτική τηλεόραση να μην υπήρξε εκπαιδευτική, είχε όμως πολλές καλές στιγμές. Για την ακρίβεια, πιστεύω πως η δραματουργία εντός της μικρής οθόνης, ήρθε να συνεχίσει την εξαιρετική λαϊκή παράδοση του εμπορικού κινηματογράφου άλλων δεκαετιών στις γραμμές της οποίας έβρισκε κανείς φωτογραφικές στιγμές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής αυτού του τόπου.

Το κεφάλαιο MEGA

Το κεφάλαιο MEGA είναι τεράστιο στην υπόθεση ιδιωτική τηλεόραση και για να το καλύψει κανείς θα πρέπει να γράφει ασταμάτητα, μέρα και νύχτα για μέρες. Δεν είναι απλά το πρώτο, των πρώτων ιδιωτικό κανάλι στην ελληνική ιστορία, είναι και εκείνο που κατάφερε να βρίσκεται στην κορυφή της προτίμησης των τηλεθεατών για δεκαετίες. Κι ας ένιωσαν πολλοί ότι προδόθηκαν από τις επιλογές του, ειδικά στον ενημερωτικό τομέα στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Στιγμιότυπο από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega , τα νέα δεν είναι ευχάριστα και μετά το πέρας της συνεδρίασης του Δ.Σ. της Τηλέτυπος, δε φαίνεται να έχει επιτευχθεί συμφωνία των μετόχων. Οι εργαζόμενοι συγκάλεσαν έκτακτη γενική συνέλευση.(EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Την ίδια ώρα, μια ματιά στο πρόγραμμα των τηλεοπτικών καναλιών τα τελευταία δύο χρόνια, την περίοδο δηλαδή που, το άλλοτε κραταιό MEGA, δεν προέβαλε νέο πρόγραμμα, αλλά μόνο επαναλήψεις μπορεί να συνειδητοποιήσει κάτι εκπληκτικό. Το MEGA, η ψυχή του καναλιού, η φιλοσοφία του, οι καινοτομίες και τα πρωτοπόρα προγράμματα (ποιοτικά ή μη) ζουν ακόμη ανάμεσά μας. Βρήκαν δεύτερη ζωή, μετενσαρκώθηκαν σε άλλες συχνότητες.

Τα τηλεπαιχνίδια, τα reality, τα talent show και οι σειρές που είδαμε για πρώτη φορά στο MEGA και επέστρεψαν στην τηλεόραση από άλλη συχνότητα, αποδεικνύοντας πως η διαπεραστικότητα του μεγάλου καναλιού δεν πεθαίνει, ακόμη και αν εκτελέσει κανείς τον τηλεοπτικό του αέρα.

ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ

Τα μεσημέρια μας γεμίζουν με ένα πολύ παρεΐστικο παιχνίδι, το οποίο παρουσιάζει η Ζέτα Μακρυπούλια. Το τηλεπαιχνίδι Ρουκ Ζουκ παίζει για τρίτη σεζόν από τη συχνότητα του ANT1, όμως δεν ξεκίνησε να προβάλλεται από αυτή τη σχυνότητα πριν από 24 ολόκληρα χρόνια.

Η Ζέτα Μακρυπούλια στο πιο ξεκαρδιστικό τηλεπαιχνίδι του μεσημεριού. Ρουκ Ζουκ από τον ΑΝΤ1 ΑΝΤ1

Το παιχνίδι προβλήθηκε από το MEGA, με τη Μαίρη Μηλιαρέση, κάνοντας πρεμιέρα το 1994 και για τρεις συνεχόμενες σεζόν. Η αρχική ιδέα ήταν οι ομάδες να διακρίνονται σε αγόρια και κορίτσια (ή άνδρες και γυναίκες αν θέλετε) σε μια version της πολυφορεμένης “μάχης των δύο φύλων”. Το ΡΟΥΚ ΖΟΥΚ στην Ελλάδα όμως επέλεξε να ακολουθήσει άλλο δρόμο, εντάσσοντας τις ομάδες, παρέες που τελικά αποδείχτηκε πως “κούμπωσε” καλύτερα στα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα.

Το παιχνίδι είναι μεταφορά ενός παλιού αμερικάνικου σόου, με τίτλο “Bruce Forsyth’s Hot Streak” το οποίο προβλήθηκε για μία και μόνο σεζόν (και μάλιστα μισή) το 1986, καθώς τα απογοητευτικά νούμερα τηλεθέασης, απέναντι σε μεγαθήρια όπως “Ο Τροχός της Τύχης” δεν επέτρεψαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC να το ανανεώσει για περισσότερες εκπομπές.

Ωστόσο, τα δικαιώματα του παιχνιδιού εξασφάλισαν 12 χώρες στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου το τηλεπαιχνίδι γνώρισε σαφώς πολύ μεγαλύτερη επιτυχία.

Ραντεβού στα Τυφλά

Το 2016 και ενώ το MEGA έμπαινε για τα καλά σε περιπέτειες, ο τηλεοπτικός σταθμός Star αποφάσιζε να φέρει στο σήμερα άλλο ένα πρόγραμμα που γνώρισε τεράστια επιτυχία από τη συχνότητα του μεγάλου καναλιού. Ο λόγος για το “Ραντεβού” το οποίο παρουσίαζε ο Μάρκος Σεφερλής, που ξεκίνησε με πολλά υποσχόμενες επιδόσεις στους πίνακες τηλεθέασης. Ωστόσο, το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στο τέλος της ίδιας χρονιάς, τον Δεκέμβριο του 2016.

Το “Ραντεβού στα τυφλά” έκανε πρεμιέρα στο μεγάλο κανάλι τη δεύτερη μόλις σεζόν λειτουργίας του και συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου 1991, με παρουσιάστρια τη Βάσια Τριφύλλη. Το τηλεπαιχνίδι γνώρισε μέρες απίστευτης δόξας, με τηλεθεάσεις που άγγιζαν το 50% και για το λόγο αυτό παρέμεινε στο πρόγραμμα του MEGA για τέσσερις συνεχόμενες σεζόν. Το 1994, τη σκυτάλη από τη Βάσια Τριφύλλη πήρε η Ισαβέλλα Βλασιάδου, που ανέλαβε το τιμόνι για μια ακόμη χρονιά.

Η Βάσια Τριφύλλη μιλώντας για το παιχνίδι είχε αναφέρει πως έκανε “αστρονομικές τηλεθεάσεις” δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Μέχρι και 98% τηλεθέαση είχε κάνει. Μέχρι και το ΝΒΑ περάσαμε σε νούμερα”. Στην εκπομπή τότε, είχαν λάβει μέρος και δεκάδες επώνυμοι, οι οποίοι και διαγωνίζονταν κανονικά. Δείτε στο επεισόδιο παρακάτω τον Βασίλη Καρρά, το Λευτέρη Πανταζή και τον Σταμάτη Γονίδη να… παίζουν “Ραντεβού στα Τυφλά”

Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος

Το κόνσεπτ του παιχνιδιού βρέθηκε στην πυρήνα της ταινίας Slumdog Millionaire, που το 2008 κέρδισε 8 βραβεία Όσκαρ. Μια εκδοχή του παιχνιδιού γνώσεων που έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο είδαμε τα τελευταία χρόνια από τον ΣΚΑΙ, με παρουσιαστή τον Γιάννη Ζουγανέλη, στο Millionaire Hot Seat.

Όπως φυσικά γνωρίζετε, το τηλεπαιχνίδι είχε κάνει πρεμιέρα στα ελληνικά σε άλλο κανάλι, το MEGA.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης παρουσίασε την τελευταία version του παιχνιδιού γνώσεων από την τηλεόραση του ΣΚΑΙ

To 1999 το MEGA έφερε στην Ελλάδα ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεπαιχνίδια παγκοσμίως. Το «Ποιος Θέλει Να Γίνει Εκατομμυριούχος» είναι ένα παιχνίδι γνώσεων, στο οποίο ο παίκτης μπορεί να φύγει από το στούντιο με ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσό. Ο Σπύρος Παπαδόπουλος ανέλαβε να το παρουσιάσει ως και το 2004, παρότι το 2002, το κόνσεπτ μεταφέρθηκε αυτούσιο στην κρατική τηλεόραση και στη συχνότητα της ΝΕΤ.

Το παιχνίδι έκανε την επανεμφάνισή του στην ελληνική τηλεόραση από τον ALPHA to 2006, με παρουσιαστή τον Θοδωρή Αθερίδη, πριν βγει για τελευταίο φορά ως σήμερα από τον ΣΚΑΙ.

Master Chef και Master Chef Junior

Η τηλεοπτική κόντρα της Γωγούς με τον Τζώρτζη, η μάχη μέχρις εσχάτων του Τιμολέοντα με τον Χρήστο για την ανάδειξη του νικητή κέρδισε το ενδιαφέρον εκατομμυρίων τηλεθεατών, στον δεύτερο κύκλο του Master Chef την περασμένη σεζόν. Με αυτή τη… φόρα, το Star πόνταρε πολλά και στο αδερφάκι του talent show, το Master Chef Junior που δεν δείχνει να συγκινεί με τον ίδιο τρόπο τους τηλεθεατές.

Οι δυο φιναλίστ του Master Chef, Χρήστος και Τιμολέων Facebook

To 2010, ANT1 και MEGA έριχναν στην αρένα δύο παρόμοια προγράμματα με έμφαση στο φαγητό. Το Master Chef και το Top Chef, συγκρούστηκαν με το πρώτο να μένει αδιαφιλονίκητος νικητής. Το πρόγραμμα κέρδισε τους τηλεθεατές, χτύπησε 40αρια και μας έμαθε πως το Σινουά, δεν είναι η γαλλική μετάφραση για τον Κινέζο πολίτη. Άλλωστε, η δύναμη του παιχνιδιού αποδεικνύεται από την τεράστια καριέρα που διέγραψε στη συνέχεια ο πρώτος Έλληνας Master Chef, ο Άκης Πετρετζίκης.

Από εκείνον τον τελικό έχει μείνει ανεξίτηλη και η ατάκα «θα καταρρεύσω» της Ευγενίας Μανωλίδου, λίγο πριν ανακοινώσει τον νικητή.

Το MEGA επέστρεψε με τον δεύτερο κύκλο του talent show μαγειρικής, το 2012, το οποίο ωστόσο πέρασε στην ιστορία σαν μια ακόμη εκπομπή που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Μπορεί η τηλεθέαση να ήταν αντίστοιχα υψηλή, καθώς όμως εισερχόμασταν στα πέτρινα τηλεοπτικά χρόνια του μνημονίου, η εταιρία παραγωγής δεν ολοκλήρωσε το παιχνίδι, του οποίου ο τελικός δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Survivor

Την άνοιξη του 2017, όταν ο Τούρκος παραγωγός Ατζούν Ιλιτζαλί έφερνε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, το Survivor, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα επακολουθούσε. Το reality επιβίωσης από τον Άγιο Δομίνικο συνέτριψε τον ανταγωνισμό και έφερε στο κανάλι του Φαλήρου νούμετα τηλεθέασης που δεν είχε σημειώσει ποτέ στο παρελθόν.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος σε αγώνισμα του πρώτου κύκλου του Survivor

Πολύ πριν όμως ο Ντάνος προκαλέσει φρενίτιδα στον Έλληνα τηλεθεατή, η εμπειρία της επιβίωσης σε εξωτικό νησί ερχόταν στους δέκτες μας από το MEGA.

Το επιτυχημένο Survivor έκανε την εμφάνισή του το 2003, με παρουσιαστή τον Γρηγόρη Αρναούτογλου και αρκετά διαφορετική φιλοσοφία στο MEGA. Το παιχνίδι είχε τεράστια επιτυχία, με την Ευαγγελία Δερμετζόγλου να στέφεται μεγάλη νικήτρια του πρώτου κύκλου.

Ακολούθησε άλλη μια σεζόν την επόμενη χρονιά, ενώ δυο χρόνια αργότερα, το 2006, το μεγάλο κανάλι έβγαζε στον αέρα έναν special edition Survivor, με αντιμέτωπες ομάδες από την Τουρκία και την Ελλάδα. Παρουσιαστής του τρίτου αυτού κύκλου ήταν ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

So You Think You Can Dance

Λίγα χορευτικά show κέρδισαν το ενδιαφέρον του ελληνικού τηλεοπτικού κοινού, όσο το So You Think You Can Dance. Τον Απρίλιο του 2017, ο ΑΝΤ1 εξασφάλισε τα δικαιώματα για το show και μια κριτική επιτροπή, dream team του θεάματος. Από τον έμπειρο Πάνο Μεταξόπουλο, τον ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη και την Ελένη Φουρέιρα, ως τον Ιβάν Σβιτάιλο και τον Κωνσταντίνο Ρήγο που έκριναν του διαγωνιζόμενους σε ένα τεράστιο στούντιο υπερπαραγωγή. Φυσικά, το κανάλι του Αμαρουσίου πόνταρε στην οικειότητα του κόνσεπτ, που είχε κάνει θραύση χρόνια πριν, από το MEGA.

Παρουσιάστρια και κριτική επιτροπή του So You Think You Can Dance που προβλήθηκε την άνοιξη του 2017 από τον ΑΝΤ1 ΑΝΤ1

Ο διαγωνισμός χορού βγήκε στον τηλεοπτικό αέρα το 2007, από το MEGA με παρουσιάστρια την Βίκυ Καγιά και κριτική επιτροπή και πάλι τον Πάνο Μεταξόπουλο και τους Εβελίνα Παπούλια και Μιχάλη Ναλμπάντη.

Το talent show επανήλθε για μια ακόμη σεζόν την επόμενη χρονιά, το 2008, πριν μετακομίσει δέκα χρόνια αργότερα στον ΑΝΤ1.

Celebrity Night Game

Ένα παιχνίδι που μοιάζει πολύ με βραδιές στο σπίτι με φίλους. Λίγη παντομίμα, λίγο καραόκε και πολύ γέλιο. Το παιχνίδι που βάζει επώνυμους να παίζουν από τον καναπέ τους, έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Μάρτιο στον ΑΝΤ1, με παρουσιαστή τον Θοδωρή Αθερίδη.

Μπέτυ Μαγγίρα, Κώστας Μαρτάκης και Μαριέλα Σαββίδου, αντιμέτωπο με τους Ρένο Ρώτα, Φανή Γεωργακοπούλου και Σπύρος Πούλης στο Celebrity Game Night ANT1

Πριν τον Θοδωρή Αθερίδη όμως, στο τιμόνι της εκπομπής είχαμε δει την Σαμαράγδα Καρύδη. Το παιχνίδι έκανε πρεμιέρα το Μάρτιο του 2014 και προβλήθηκε με επιτυχία για τρεις σεζόν στο MEGA, ως και το οριστικό τέλος του φρέσκου προγράμματος του καναλιού τον Μάρτιο του 2016.

Το παρακάτω είναι το τελευταίο επεισόδιο που προβλήθηκε από το MEGA:

Δέκα Μικροί Μήτσοι

Η Ελλάδα μέσα από τις ιστορίες των Μήτσων ανά την επικράτειά της. Η πρώτη και πιο εμβληματική επαφή του Λάκη Λαζόπουλου με το τηλεοπτικό κοινό, μέσα από ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ταλαντούχου ηθοποιού, έκανε φινάλε στις ιστορίες των πρωταγωνιστών της, την περασμένη σεζόν από τον ΑΝΤ1.

Στιγμιότυπο από την επιστροφή των Δέκα Μικρών Μήτσων ANT1

Πέρασαν 24 χρόνια από την ημέρα που βγήκαν στην μικρή οθόνη οι Μήτσοι, αρχικά από την συχνότητα του MEGA. Ο κόσμος του Λάκη Λαζόπουλου από το Κολωνάκι, ως την Θεσσαλονίκη και από τη Λάρισα στη θάλασσα του “σκαραβαίου”, υπήρξε επί 12 συναπτά έτη, μια από τις πιο επιτυχημένες σατιρικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Προβλήθηκαν από το 1992, ως και το 2004, όταν και ο Λάκης και η πένα του μετακόμισαν για την τηλεόραση του Alpha.

Λόγω Τιμής, 20 χρονια μετά

Λίγες δραματικές σειρές με εφηβικό, νεανικό χαρακτήρα ευδοκίμησαν στην ελληνική τηλεόραση, όσο το Λόγω Τιμής. Στις αρχές του Σεπτέμβρη το παρακάτω βίντεο μας έκανε να θυμηθούμε τα νιάτα μας:

“Όλοι είμαστε επί της αρχής σύμφωνοι, θα θέλαμε όλοι πολύ να μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Είναι όμως ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους” ανέφερε τότε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Οι πληροφορίες θέλουν τους συντελεστές της σειράς να έχουν ήδη γυρίσει κάποιες σκηνές και να βρίσκονται σε αναζήτηση τηλεοπτικής στέγης. Το «Λόγω Τιμής, 20 χρόνια μετά» είναι μι ανάσα από την επιστροφή στην μικρή οθόνη.

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ο Άλκης Κούρκουλος στο τρέιλερ της επιστροφής του «Λόγω Τιμής» 22 χρόνια μετά youtube

Η σειρά της Μιρέλλας Παπαοικονόμου έκανε πρεμιέρα πριν από 22 ολόκληρα χρόνια – που αλλού στο MEGA – και κράτησε για μία και μόνη σεζόν. Οι ιστορίες μιας παρέας από την Πάτρα που ξεκινούν την ενήλικη ζωή τους έπεισαν τους τηλεθεατές και το σίριαλ ήταν από τα πιο δημοφιλή για εκείνη την σεζόν.

Στην τηλεοπτική και μουσική ιστορία πέρασε και το τραγούδι των τίτλων αρχής, ερμηνευμένο από τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και με την υπογραφή του Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα