Χωρίς μνήμη στο δρόμο με τις ακροδεξιές λεύκες

Χωρίς μνήμη στο δρόμο με τις ακροδεξιές λεύκες
Το κτήριο της Βουλής φωταγωγημένο, Αρχείο Eurokinissi

Πόσο βέβαιοι είμαστε ότι η πλειοψηφία των αναποφάσιστων θα παραμείνει εντός δημοκρατικού τόξου;

Η συνήθης κριτική για το επίπεδο των συζητήσεων στη Βουλή, είναι ότι οι αρχηγοί των κομμάτων εξουσίας επιδίδονται σε καυγάδες άνευ ουσίας, συνθηματολογία, σόου για κλακαδόρους και αποφεύγουν να προτείνουν λύσεις.

Μοιάζουν σαν να απευθύνονται σε πελάτες, που έχουν το μυαλό τους στη μάσα ή σε πολίτες χωρίς μνήμη. Δεν γίνεται να μην αναρωτηθούμε μήπως πράγματι απευθύνονται σε τέτοιους πολίτες.

Τα παραδείγματα είναι πολλά. Μόνο την τελευταία εβδομάδα να κοιτάξει κανείς καταλαβαίνει γιατί οι πολιτικοί νοιάζονται κυρίως για τη διαχείριση κρίσεων και όχι για την επίλυση των προβλημάτων.

Το πόρισμα για την καταστροφή στη Μάνδρα, αποκάλυψε έναν κυκεώνα αυθαιρεσιών με την αγαστή συνεργασία πολιτών, κράτους, υπηρεσιών, τοπικών παραγόντων και πολιτικών. Η φύση βιάστηκε επί χρόνια και εκδικήθηκε, αλλά η νοοτροπία δεν άλλαξε και δεν αλλάζει.

Τη λογική του ωχ αδερφέ μου και των ματιών, που κοιτάζουν αλλού τη συναντάμε παντού. Στο δρόμο, στις δημόσιες υπηρεσίες, στις γειτονιές στη στάση μας απέναντι στα ΑμΕΑ, στα σχολεία. Τα θύματα bullying εξακολουθούν να υποφέρουν, παρά τους όρκους που όλοι δώσαμε, όταν βρέθηκε νεκρός ο Βαγγέλης Γιακουμάκης. Έχουμε ήδη άλλο ένα παιδί νεκρό. Θα συζητήσουμε πάλι εντόνως και μετά θα ξεχάσουμε.

Οι πολιτικοί γνωρίζουν ότι αυτό που οι περισσότεροι πολίτες αναζητούν είναι ο εύκολος δρόμος και αυτό ακριβώς τους υπόσχονται. Οι λίγοι που αντιδρούν ανάλογα με την εποχή αντιμετωπίζονται ως γραφικοί ή ως εχθροί της κοινωνίας. Η κρίση μπορεί να εξαφάνισε το χρήμα για τους πελάτες, ωστόσο δεν εξαφάνισε τη νοοτροπία του πολιτικού που δίνει και του πελάτη που παίρνει ή ελπίζει ότι θα πάρει.

Το έδαφος παραμένει εύφορο για εύκολες υποσχέσεις και απλοϊκές λύσεις, που ενισχύουν τον λαϊκισμό, την πατριδοκαπηλία, την κατασκευή εχθρών και τη στοχοποίηση των αδύναμων. Τα βήματα προς την παράδοση στην ακροδεξιά λιγοστεύουν.

Έλλειψη μνήμης, λογική της ήσσονος προσπάθειας, ρατσισμός και ρητορική μίσους. Στην Ελλάδα ήδη έχουμε πληρώσει με αίμα την άνοδο των νεοναζιστών, αλλά όπως και σε όλα τα ζητήματα ξεχνάμε και συνεχίζουμε.

Όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, δείχνουν ένα πολύ ισχυρό μείγμα αναποφάσιστων, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα πάνε τελικά.

Όσοι είναι βέβαιοι ότι θα παραμείνουν στα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, μπορούν να συνεχίσουν την πορεία της ευκολίας. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να ετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν το τέρας που έρχεται με άγριες διαθέσεις και όπως ιστορικά συμβαίνει, με την ψήφο του λαού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα