Έχεις κάθε δικαίωμα να συμφωνείς μαζί μου

Έχεις κάθε δικαίωμα να συμφωνείς μαζί μου

Ο εγκληματικά ηλίθιος, που επικροτεί δολοφονικές επιθέσεις, συναντά αυτόν που αγιοποιεί όσους εκφράζουν την ιδεολογία του και αν και δηλώνει φιλελεύθερος, έχει αλλεργία στην αντίθετη άποψη

Τα όσα ακολούθησαν την τρομοκρατική επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στα ΜΜΕ και στα Social Media, κατέδειξαν για άλλη μια φορά τη νοσηρή κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική δημόσια σφαίρα.

Αποκορύφωμα, λόγω και της θέσης του, η άθλια ανάρτηση Φιλιππάκη, που εξελίχθηκε σε φαρσοκωμωδία.

Η υπόθεση αυτή ανέδειξε την ανεπάρκειά μας όχι μόνο να λύσουμε, αλλά απλά να σκεφτούμε και να συζητήσουμε πάνω σε ένα σύγχρονο και σύνθετο πρόβλημα. Αυτό της ελευθερίας του λόγου και της νόθευσής της από το δηλητήριο της ασυδοσίας.

Για να θυμηθούμε τον Χέγκελ, “ο κόσμος είναι μια σειρά από διαδικασίες, όχι από έτοιμα πράγματα” και ακριβώς σε ένα τόσο δύσκολο ζήτημα, δεν υπάρχουν λύσεις εκ των προτέρων. Χρειάζεται διαρκή διαβούλευση με καθαρά χαρτιά.

Αντ’ αυτού στήσαμε ταμπούρια για άλλη μια φορά και πολεμάμε, έχοντας κατά νού όχι την ελευθερία του λόγου, ούτε το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, αλλά την ιερότητα της δικής μας άποψης, που φυσικά είναι η σωστή. Και όποιος δεν συμφωνεί, ξέρετε. “Ψόφος”, “όλεθρος” και άλλα πολιτισμένα.

Το ζήτημα δεν είναι εύκολο, αντίθετα είναι γεμάτο σκοτεινά μονοπάτια. Ο υποτιθέμενος επαναστάτης του πληκτρολογίου, που ηδονίζεται με βόμβες και εύχεται ψόφους, είναι στη μία όψη του νομίσματος. Στην άλλη βρίσκεται αυτός που βρίσκει την ευκαιρία να τσουβαλιάσει όλους τους διαφωνούντες και να ζητήσει τη φίμωσή τους.

Με τα ξερά της βλακείας αυτών που βλέπουν στην εξόντωση ενός προσώπου, τη δικαίωση του λαού, καίγονται και τα χλωρά αυτών που έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να μη θεωρούν τις πολιτικές οποιουδήποτε υπεράνω κριτικής.

Ο εγκληματικά ηλίθιος, που επικροτεί δολοφονικές επιθέσεις, συναντά αυτόν που αγιοποιεί όσους εκφράζουν την άποψή του και την ιδεολογία του και αν και δηλώνει φιλελεύθερος, έχει αλλεργία στην αντίθετη άποψη.

Οι ισορροπίες είναι λεπτές και όσοι πράγματι επιθυμούν, ο δημόσιος διάλογος να μη γίνεται ούτε με όρους χυδαίου λαϊκισμού, ούτε με όρους Ερντογανικής δικτατορίας, θα πρέπει να συζητήσουν ειλικρινά με απώτερο στόχο, να προστατευθεί η ελευθερία του λόγου, που δεν σημαίνει όμως ούτε παρακίνηση σε βία, ούτε ευχές για θάνατο, ούτε απειλές.

Όσο στο νόμισμα του δημοσίου διαλόγου στην Ελλάδα απεικονίζονται από τη μία η ασύδοτη βλακεία και από την άλλη η άκρατη επιθυμία για απουσία κριτικής, η όποια συζήτηση θα έχει μηδενική αξία και θα οδηγεί πάντα σε διχασμό και ποτέ σε συνεννόηση και λύσεις.

*Ο Μάνος Χωριανόπουλος, είναι Διευθυντής Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα