Η ΔΕΘ, το όραμα και το στομάχι

Η ΔΕΘ, το όραμα και το στομάχι
Φωτογραφία αρχείου MotionTeam

Όποιος πιστεύει ότι δεν πρέπει κάτι από τις θυσίες τόσων ετών να γυρίσει πίσω στα θύματα, θα πρέπει να το πει ξεκάθαρα.

Το πακέτο μέτρων ανακούφισης, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, συγκέντρωσε όπως αναμενόταν τα πυρά της αντιπολίτευσης, που ήταν βεβαίως έτοιμη να το καταγγείλει ως “παροχολογία” στο δρόμο προς τις εκλογές. Λογικό και αναμενόμενο, εφόσον είμαστε ήδη σε μακρά προεκλογική περίοδο.

Αυτό που είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί, είναι η αναγκαιότητα λήψης μέτρων υπέρ όσων σήκωσαν το βάρος των μνημονίων και περιμένουν τη διόρθωση των αδικιών. Ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μίλησε για όραμα, αλλά και για την ανάγκη να νιώσουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια. Πράγματι, θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αν εμπεδωθεί η αντίληψη ότι τίποτα δεν άλλαξε.

Η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως για να διαπιστώσουμε αν και η Νέα Δημοκρατία, έχει κατανοήσει ότι είναι προτεραιότητα η ανακούφιση των ασθενέστερων.

Το σημαντικό δεν είναι να συγκρίνουμε ποιος είναι ευαίσθητος και ποιος όχι. Το σημαντικό είναι να εξαλειφθούν άμεσα οι συνθήκες που παραδίδουν μεγάλες μάζες πολιτών στις εύκολες υποσχέσεις, στον λαϊκισμό και από εκεί κατευθείαν στην αγκαλιά της ακροδεξιάς.

Το “έργο” που ανεβαίνει σε όλη την Ευρώπη, είναι η “επέλαση της ακροδεξιάς” και μπορεί στις εκλογικές αναμετρήσεις να μην κερδίζουν ακόμα πρωτιές, αλλά είναι θέμα χρόνου. Η Σουηδία είναι το τελευταίο παράδειγμα.

Στην Ελλάδα, ο συνδυασμός της οκνηρίας και του ελιτισμού του πολιτικού συστήματος και οι συνέπειες της κρίσης, έχουν επίσης δώσει ώθηση σε όσους κάνουν σκοτεινά όνειρα.

Τα οκτώ χρόνια των μνημονίων και η καταστροφή που προκάλεσαν, η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, η αίσθηση αδικίας και η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να βρει έστω μια βάση συζήτησης για τις αιτίες που μας έφτασαν ως εδώ, δίνουν χώρο σε ακροδεξιές “λύσεις”, ερμηνείες χωρίς πολλή σκέψη και κατασκευή εχθρών.

Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και όσοι θεωρούν ότι δεν πρέπει κάτι από τις θυσίες τόσων ετών να γυρίσει πίσω, θα πρέπει να το πει ξεκάθαρα και να αναλάβει και την ευθύνη για την ενίσχυση των λαϊκιστών και των ακροδεξιών.

Όσοι από την άλλη πιστεύουν στην αποκατάσταση των αδικιών, οφείλουν να κοστολογούν ό,τι υπόσχονται και να έχουν σχέδιο, που μπορεί να υλοποιηθεί.

Τα κλαδιά της πολιτικής στάσης των πολιτών είναι στο μυαλό, αλλά οι ρίζες βρίσκονται πάντα στο στομάχι. Και το άδειο στομάχι είναι κακός σύμβουλος.

Η αξία του οράματος είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά οι πολίτες δύσκολα θα ακολουθήσουν οποιαδήποτε ιδέα, αν τα ποσοστά ανεργίας παραμείνουν υψηλά, αν εργάζονται με χαμηλές αμοιβές και σε καθεστώς ανασφάλειας και αν συνεχιστεί η φορολογική αφαίμαξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα