Οι τρεις πρώτες λέξεις και η ελπίδα των Ελλήνων

Οι τρεις πρώτες λέξεις και η ελπίδα των Ελλήνων

Αν οι μάζες βγουν από την αδράνεια, με την οργή, τη ντροπή και τον φόβο να κυριαρχούν, θα είναι πολύ αργά για εθνικά σχέδια και οράματα

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Στην έρευνα της MRB, που παρουσίασε το News 24/7 την περασμένη Πέμπτη, καταγραφόταν η δυναμική των συναισθημάτων των Ελλήνων για την κατάσταση της οικονομίας.

Οργή, ντροπή, φόβος ήταν σταθερά μπροστά, με την οργή να αυξάνεται ελαφρώς, την ντροπή να αυξάνεται αισθητά και τον φόβο να μειώνεται σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας.

Η ελπίδα, αυξήθηκε ελαφρώς και δεν είναι στοιχείο που μπροούμε να αμελήσουμε, αν σκεφτούμε τι έχουμε περάσει και τι περνάμε από το 2010 μέχρι και σήμερα.

Η εικόνα της έρευνας ήταν κάπως έτσι:

ΟΡΓΗ -> 62,3% (από 61,9%)

ΝΤΡΟΠΗ -> 56% (από 48,4%)

ΦΟΒΟΣ -> 38% (από 48,9%)

ΕΛΠΙΔΑ -> 16,2% (από 11,7%)

ΠΕΡΗΦΑΝΙΑ -> 7,7% (από 3%)

ΣΙΓΟΥΡΙΑ -> 2,1% (από 1,4%)

Οι πολίτες περνούν σταδιακά από την άρνηση της κατάστασης, στη μερική συνειδητοποίηση. Τα σταθερά ποσοστά της οργής είναι φυσιολογικά, εφόσον η απελπισία ψάχνει να βρει έναν απτό στόχο, χωρίς να τα καταφέρνει.

Η αλήθεια είναι ότι η ωριμότητα και η υπομονή, που έχουν δείξει οι Έλληνες την εποχή των μνημονίων, είναι αντιστρόφως ανάλογη με τη συμπεριφορά και των ίδιων τα προηγούμενα χρόνια, αλλά κυρίως του πολιτικού συστήματος.

Η αδυναμία απάντησης στα προβλήματα, που οι πολίτες θεωρούν ως βασικά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα (Ανεργία, υπερφορολόγηση, Συστημα Υγείας, έλλειψη ανάπτυξης, ακρίβεια) και η απουσία ενός εθνικού σχεδίου και ενός οράματος, είναι εμφανής.

Ο εφησυχασμός του πολιτικού συστήματος, που εκπορεύεται από την αδράνεια και την απογοήτευση των πολιτών, είναι στην πραγματικότητα ένας παραλογισμός, που θυμίζει τους μήνες λίγο πριν τη χρεοκοπία της χώρας.

Όταν η συνειδητοποίηση των πολιτών γίνει πλήρης, καλό θα είναι αφενός να έχει ενισχυθεί η ελπίδα, αφετέρου να έχουν δοθεί λύσεις ή να έχει δημιουργηθεί η προσδοκία λύσεων σε κάποια από τα παραπάνω βασικά ερωτήματα.

Αν οι μάζες βγουν από την αδράνεια, με την οργή, τη ντροπή και τον φόβο να κυριαρχούν, θα είναι πολύ αργά για εθνικά σχέδια και οράματα.

*Ο Μάνος Χωριανόπουλος, είναι Διευθυντής Σύνταξης του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα