Ωρίμανση και ανωριμότητα

Ωρίμανση και ανωριμότητα
Eurokinissi

Η στρατηγική της Τουρκίας, οι δηλώσεις που δεν βοηθούν και η ανάγκη για σοβαρότητα

Το παιχνίδι των λέξεων στο οποίο έχει εμπλακεί η ελληνική κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά, βολεύει την πλευρά, που ιστορικά τα πάει καλύτερα στους τσαμπουκάδες.

Η δήλωση του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για τον κίνδυνο να κρατηθούν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στις φυλακές της Τουρκίας ακόμα και 15 χρόνια, είναι μια ανεύθυνη δήλωση.

Πρώτον, τον τόνο της αντιπαράθεσης πρέπει να τον δίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της χώρας. Όλα τα άλλα είναι μικροπολιτική.

Δεύτερον, πώς θα νιώθουν οι γονείς των δύο στρατιωτικών, όταν ακούν από τα πιο επίσημα χείλη κάτι τέτοιο, ακόμα και στο πλαίσιο μιας επίθεσης στον “έξαλλο” Ερντογάν;

Τρίτον, η εμπλοκή Ελλήνων υπουργών σε έναν λεκτικό καβγά με την άλλη πλευρά, δείχνει αδυναμία αντίληψης της σοβαρότητας της κατάστασης.

H στρατηγική της Τουρκίας, παρουσιάζεται λανθασμένα πότε ως “συγκυριακή κλιμάκωση της έντασης” και πότε ως “καπρίτσιο” ενός άξεστου ηγέτη. Κάνουμε λάθος. Από τη “φινλανδοποίηση”, στην προπαγάνδα περί “γκρίζων ζωνών” και από τη “συμφωνία” της Μαδρίτης, στις απειλές και τα επεισόδια, τίποτα δεν έγινε κατά τύχη.

Οι κινήσεις της Άγκυρας, μπορεί να αποδοθούν σε πολλούς παράγοντες. Στον αυταρχισμό του προέδρου της και τα εσωτερικά του προβλήματα, στα πολεμικά μέτωπα που έχει ανοίξει και στην προσπάθειά του να διασφαλίσει την εξουσία του για όσα χρόνια επιθυμεί.

Αυτά όμως είναι δευτερεύοντα. Αυτή την περίοδο, ζούμε την ωρίμανση μιας σταθερής στρατηγικής της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο, η οποία είναι ίδια εδώ και δεκαετίες.

Πρόκειται για μια κορύφωση, που προκαλείται και από το γεγονός ότι δεν μιλάμε πια για έρευνες υδρογονανθράκων που κάποτε θα γίνουν, αλλά για γεωτρήσεις που ξεκινούν.

Η οργανωμένη αντίδραση της Τουρκίας, στο θέμα της γεώτρησης στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, αποδεικνύει την πρόθεσή της να μην κάνει βήμα πίσω από αυτή τη στρατηγική. Το ερώτημα είναι τι θα αντιπαρατάξουμε εμείς;

Χρειάζεται σχέδιο, εθνική συνεννόηση και πραγματική γνώση των δυνάμεών μας σε όλα τα επίπεδα και η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο την κυβέρνηση, αλλά ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.

Αν η ωρίμανση μιας στρατηγικής, συναντά μια ανώριμη στάση, τότε υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας.

*Ο Μάνος Χωριανόπουλος, είναι Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης της 24Media

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα