Τα λείψανα του κοσμικού κράτους

Τα λείψανα του κοσμικού κράτους

H Αγία Ελένη, η εμπορική εκμετάλλευση και ένα κράτος, που θέλει να λέγεται κοσμικό, αλλά υποδέχεται επισήμως το σκήνωμά της

Η υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Ελένης, που έφτασαν από τη Βενετία στην Ελλάδα την Κυριακή, έγινε με τις ανάλογες τιμές και την αναμενόμενη κοσμοσυρροή.

Δικαίωμα των πιστών, να υποδέχονται τα λείψανα όπως θέλουν και να καταφεύγουν εκεί,στους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Άλλωστε, το δικαίωμα στην πίστη είναι παναθρώπινο – και αναφαίρετο.

Το εμπορικό ενδιαφέρον της υπόθεσης δεν μπορεί να κριθεί – αφενός επειδή μια τέτοια συζήτηση καταλήγει να διεξάγεται συνήθως με όρους άσπρου – μαύρου, αφετέρου επειδή ό,τι ήταν να ειπωθεί για το χρήμα και τη θρησκεία, ειπώθηκε από Τον απολύτως Αρμόδιο, στην αρχή του (χριστιανικού) χρόνου.

Μια από τις λίγες φορές που ο Ιησούς παρουσιάζεται βίαιος στο Ευαγγέλιο, είναι η σκηνή στο Ναό του Σολομώντα – όταν αντίκρισε το “σπήλαιον των ληστών” και τον “οίκον του εμπορίου”, κάνοντας λαμπόγυαλο “τας τραπεζας των αργυραμοιβών”. Ο χρόνος αμβλύνει τα παραδείγματα προς μίμηση – και από το φραγγέλιο φτάσαμε στο agiaeleni.gr για την καλύτερη προβολή της μεταφοράς του σκηνώματος στη χώρα μας.

Αυτό που έχει αξία όμως και σε αυτή την υποδοχή, όπως και στην προηγούμενη των λειψάνων της Αγ. Βαρβάρας, είναι να αναρωτηθούμε: ένα δυτικό κοσμικό κράτος, είναι πράγματι κοσμικό, όταν η Πολιτεία εκπροσωπείται επισήμως και στο ανώτατο επίπεδο σε τέτοιες εκδηλώσεις;

*Ο Μάνος Χωριανόπουλος, είναι Διευθυντής Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα