Τώρα πένθος και μάχη. Μετά όμως κύριοι, παραιτήσεις

Τώρα πένθος και μάχη. Μετά όμως κύριοι, παραιτήσεις
Εικόνες καταστροφής στην Ανατολική Αττική Eurokinissi

Πότε πρέπει να παραιτείται ένας αξιωματούχος σε αυτή την έρημη χώρα, αν όχι μετά από μια καταστροφή με δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους;

Με την αναζήτηση των αγνοουμένων και την ταυτοποίηση των θυμάτων να είναι σε εξέλιξη, είναι προφανές ότι προέχει η βοήθεια στους πληγέντες, η ενημέρωση των συγγενών, η καταγραφή των ζημιών και τα μέτρα ανακούφισης, όπως αυτά που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση και όσα ακολουθήσουν.

Είναι επίσης αυτονόητο ότι η πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση όπως και οι καθιερωμένες κόντρες μεταξύ πολιτικών πάνω στα καμμένα, είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Τώρα είναι η ώρα της μάχης, η ώρα της προσφοράς και της αλληλεγγύης και η ώρα του πένθους και της οδύνης.

Καθαρές κουβέντες όμως. Θα έρθει η ώρα και του απολογισμού και των ευθυνών υπουργών και αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Διότι μπορεί η φωτιά να εξελίχθηκε μέσα σε λίγα λεπτά και να ήταν δύσκολα αντιμετωπίσιμη, οι ολιγωρίες όμως, οι παραλείψεις και οι αστοχίες που κόστισαν ζωές, είναι άλλης τάξεως ζήτημα.

Πρέπει να υπάρξει έρευνα. Η έρευνα αυτή να γίνει, χωρίς “ναι μεν αλλά” και καθένας να αναλάβει το κόστος που του αναλογεί.

Δεν θα αλλάξουν νοοτροπίες, ούτε θα διορθωθούν λάθη δεκαετιών από τη μια μέρα στην άλλη ακόμα και αν διαπιστωθούν. Ας μην είμαστε αιθεροβάμονες, όπως θα έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος σε ανάλογη τραγωδία πιθανότατα θα είχε “παραιτήσει” μέχρι και τις καθαρίστριες των αρμόδιων υπουργείων.

Όσοι διαχρονικά φέρουν ευθύνες για αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τις φωτιές και τις πλημμύρες, απολαμβάνουν την αποστρατεία τους και την “προσφορά” τους στον τόπο.

Μπορούμε καλόπιστα να θεωρήσουμε όμως ότι πολλοί από όσους εμπλέκονται και έχουν θέσεις ευθύνης σήμερα, αφού βοηθηθούν οι πληγέντες και η μάχη τελειώσει, θα φιλοτιμηθούν να παραιτηθούν.

Αν δεν το κάνουν, μετά από χρόνια, όταν θα έχουν γίνει “Νέστορες” της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα χαριεντίζονται από παρουσίαση βιβλίου σε κανάλι και από εκδήλωση σε εκδήλωση, θα πρέπει τουλάχιστον όλοι μαζί ή ένας ένας να απαντήσουν στο απλό ερώτημα.

Πότε πρέπει να παραιτείται ένας αξιωματούχος σε αυτή την έρημη χώρα, αν όχι μετά από μια καταστροφή με δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους;

Θα πρέπει να μας διαφωτίσουν. Διότι οι σοφοί και χρήσιμοι πολιτικοί οφείλουν να διδάσκουν τους επόμενους. Ακόμα και με τη γαϊδουριά τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα