Ποιος σκάουτερ βρήκε τον Χρυσόγονο;

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι η πολιτική γραμματεία της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι η πολιτική γραμματεία της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Μπορεί στο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίζουν την ανεξαρτητοποίηση Χρυσόγονου ως "το χρονικό μιας προαναγγελθείσης αποχώρησης", αναδεικνύει όμως την αποτυχία της στρατηγικής διεύρυνσης ενός κόμματος που επέλεξε να συνεργαστεί με πρόσωπα που εξαρχής διαφωνούσαν στους βασικούς άξονες πολιτικής του

Του Λευτέρη Αρβανίτη

Για τους καλά γνωρίζοντες ο Κώστας Χρυσόγονος δεν είναι η πρώτη φορά που απαρνείται την κομματική του ταυτότητα και θέτει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν τους πρώτες μήνες του 2014, όταν η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ -μέλος της οποίας ήταν ο κ. Χρυσόγονος- στήνει κάλπες για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Στις εσωκομματικές εκλογές συμμετέχουν τα μέλη του κόμματος που ενδιαφέρονται για την Ευρωβουλή, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίζει να καλύψει κάποιες θέσεις του ψηφοδελτίου με πρόσωπα εκτός κομματικού μητρώου, που δεν δοκιμάζονται στις εσωκομματικές κάλπες και σηματοδοτούν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους χώρους. Ο Κώστας Χρυσόγονος για μερικές ώρες «εγκαταλείπει» την κομματική του ταυτότητα και επιλέγει να μπει από το παράθυρο στο ευρωψηφοδέλτιο ως συνεργαζόμενος. Αυτή η επιλογή που τότε προκάλεσε την οργή κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίσως η πιο αντιπροσωπευτική της σχέσης του Κώστα Χρυσόγονου με ένα κόμμα που δεν αγάπησε και δεν τον αγάπησε ποτέ.

Το παραπάνω περιστατικό μετατρέπει σε φάρσα τη σημερινή ανακοίνωση της Σοσιαλιστικής Τάσης στην οποία καταγγέλλεται ο τρόπος συγκρότησης των ψηφοδελτίων στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και η «μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα πιστό αντίγραφο των συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας». Άλλωστε αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ένα φιλελεύθερο και λίγο ξεχειλωμένο στις διαδικασίες του κόμμα, ο φυσικός ηγέτης της Σοσιαλιστικής Τάσης θα είχε διαγραφεί από κάθε κομματικό μητρώο τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2015.

Τη Δευτέρα 29 Ιουνίου του 2015 έχουν περάσει μόλις δύο ημέρες από την εξαγγελία του πρωθυπουργού για διενέργεια δημοψηφίσματος και ο Κώστας Χρυσόγονος ως ευρωβουλευτής του κόμματος δίνει στη δημοσιότητα επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει πως «η ρήξη με τους δανειστές είναι μια ανέφικτη επιλογή» και πως «οφείλουμε να αγωνισθούμε μέσα στα υπάρχοντα ευρωπαϊκά και διεθνή (=ΔΝΤ) πλαίσια», ενώ επισημαίνει τις ολέθριες επιπτώσεις της εξόδου από την Ευρωζώνη και την ΕΕ. Παράλληλα ασκεί κριτική στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» εκτός πραγματικότητας. Η εβδομάδα κυλάει με τον κ. Χρυσόγονο να θεωρείται «αποστάτης» και στην πιο μεγάλη σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ να λογαριάζεται στο στρατόπεδο των αντιπάλων. Η διαγραφή του θεωρείται βέβαιη ακόμη και από τον ίδιο, όμως δεν έρχεται ποτέ και η κυβέρνηση διαθέτει έναν Ευρωβουλευτή που τη πιο κρίσιμη στιγμή βρέθηκε απέναντί της.

Το Σεπτέμβριο του 2016 ζούμε στον αστερισμό των τηλεοπτικών αδειών. Το σύνολο των καναλιών πυροβολεί την κυβέρνηση και καταγγέλλει το ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ, μέσω ενός καλοστημένου σχεδίου διαπλοκής με επιχειρηματίες. Ο κ. Χρυσόγονος δίνει και πάλι το παρών και γίνεται μέχρι και τρέιλερ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Αφήνει να εννοηθεί πως ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός, ενώ προειδοποιεί πως «θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι στη δημοκρατία της Κολομβίας δεν θα βρεθούν σε θέσεις κλειδιά τα πρωτοπαλίκαρα του Πάμπλο Εσκομπάρ» , αμφισβητώντας ακόμη και τις προθέσεις της κυβέρνησης για ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ακόμη και σήμερα να θεωρούν πως αυτή ήταν η μεγαλύτερη μάχη της κυβέρνησης με το ντόπιο κατεστημένο, το πρόσωπο της καμπάνιας των απέναντι όμως, θεωρείται ακόμη σύντροφος.

Όπως είναι φυσικό οι σχέσεις του Ευρωβουλευτή με το Μέγαρο Μαξίμου δεν περνούν τις καλύτερες μέρες τους, κάτι που δείχνει να ενοχλεί τον κ. Χρυσόγονο που φτάνει στο σημείο να δηλώσει πως «έχει να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα 2 χρόνια, καθώς προφανώς ο κ. Τσίπρας ενημερώνεται για τα ευρωπαϊκά θέματα από τον κ. Καρανίκα, την κυρία Νοτοπούλου και το άλλο επιτελείο του Μαξίμου». Και πάλι ο κ. Χρυσόγονος πιάνει το σφυγμό της επικαιρότητας και χτυπάει στον πυρήνα της κριτικής που δέχεται την περίοδο εκείνη ο ΣΥΡΙΖΑ. Εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί διασύρουν τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο ανοιχτά για ανίκανους ανθρώπους που δεν όφειλαν να βρίσκονται στις θέσεις που τους ανατέθηκαν.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε ευκαιρία βρίσκεται απέναντι στο κόμμα που εκπροσωπεί. Ασκεί κριτική για τη στάση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην επένδυση στο Ελληνικό, δηλώνει μετά το θάνατο του μαθητή στο Μενίδι πως ο κ. Τόσκας « δεν μπορεί 20 μήνες να είναι υπουργός και να μιλάει για άβατο», χαρακτηρίζει «ξέφραγο αμπέλι» τα πανεπιστήμια με αφορμή αντιρατσιστικό καμπ στο ΑΠΘ και ακόμη και τον Μάρτιο του 2017 κάνει λόγο για ενδεχόμενο παύσης πληρωμών στο δημόσιο, αν δεν κλείσει σύντομα η αξιολόγηση. Είναι πολύ απλά μέλος και Ευρωβουλευτής στο λάθος κόμμα, με το οποίο διαφωνεί σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα τα τελευταία τρία χρόνια.

Η Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 3 Οκτωβρίου με βασικό ερώτημα την παραμονή ή την αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα είναι βέβαιο και έτσι ο Κώστας Χρυσόγονος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε, υπηρετώντας για ακόμη μια φορά «τις συλλογικές αποφάσεις».

Αυτό που μένει από την υπόθεση Χρυσόγονου -γιατί Σοσιαλιστική Τάση δεν υφίσταται- δεν είναι η προσωπική στάση ενός πολιτικού προσώπου, που αντιμετώπισε εργαλειακά και μόνο έτσι τη συμμετοχή του σε ένα κομματικό σχηματισμό. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και τα πρόσωπα κρίνονται. Η ανεξαρτητοποίηση όμως του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να κλείσει έναν κύκλο αποχωρήσεων από το ΣΥΡΙΖΑ των βασικών προσώπων που αποτέλεσαν την έκφραση της στρατηγικής διεύρυνσης του κόμματος και αποτέλεσαν προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Μιας στρατηγικής διεύρυνσης τόσο απλοϊκής και απολίτικης που κατέρρευσε όπως ακριβώς συγκροτήθηκε. Στη βάση των προσωπικών επιλογών πέντε ανθρώπων.

Ο Κώστας Χρυσόγονος προστίθεται δίπλα στα ονόματα της Ραχήλ Μακρή, του Χάρρυ Κλυνν, του Θόδωρου Καρυπίδη, του Αλέξη Μητρόπουλου, του Γιάνη Βαρουφάκη, του Στάθη Παναγούλη και πολλών ακόμη πετυχημένων μετεγγραφών, η αποχώρηση των οποίων από το ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση, αφού πρώτα είχε δοθεί μάχη χαρακωμάτων για τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια, καθώς αντιπροσώπευαν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία.

*Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος και υπεύθυνος του γραφείου της 24 MEDIA στη Θεσσαλονίκη .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χρυσόγονος: e- Δημοψήφισμα για αποχώρηση από ΣΥΡΙΖΑ

Ένα βήμα πριν την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Χρυσόγονος

ADVERTISING

SHARE: