Αυτοί που δεν κατάλαβαν τίποτα μετά από 8 χρόνια κρίσης

ΟΤΕ   
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ EUROKINISSI
ΟΤΕ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ EUROKINISSI EUROKINISSI

Εμπρός αδέλφια να γυρίσουμε γρήγορα στο ένδοξο και ασύδοτο παρελθόν. Για αρχή κρατικοποιήστε τον ΟΤΕ!

Υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι που δεν διδάχθηκαν τίποτε από την παρατεταμένη δημοσιονομική κρίση της χώρας. Αυτοί που είχαν τον τρόπο τους και την έβγαλαν καθαρή και οι άλλοι που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι όλ’ αυτά είναι μια συνωμοσία κατά του ελληνικού έθνους και αποτέλεσμα των άχρηστων πολιτικών.

Οι πρώτοι συνέχισαν τις ζωές τους περιμένοντας να περάσει η μπόρα. Οι δεύτεροι όμως αφιέρωσαν τις ζωές τους στο ιδανικό της επιστροφής στις βολικές ασωτίες του παρελθόντος.
Πρόκειται για μια μορφή μανίας που συνεχίζει να κατατρέχει τους συμπολίτες μας ακόμη και να είναι πασιφανές το μάταιον της επιδίωξής τους. Οι -άλλοτε πανίσχυροι- συνδικαλιστές του ΟΤΕ, γνωρίζουν βεβαίως ότι ο Οργανισμός έχει πάψει προ πολλού να ανήκει στο δημόσιο. Με αφορμή την προχθεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για πώληση του εναπομείναντος 5% που κατέχει το ταμείο στον ΟΤΕ, εξέδωσαν μια ανακοίνωση βγαλμένη από τα βάθη της συνδικαλιστικοκρατούμενης δεκαετίας του ’80.

Το αίτημά τους είναι απλό και ξεκάθαρο. “Θέλουμε έναν ΟΤΕ, με ισχυρή κρατική συμμετοχή, πυλώνα ανάπτυξης”. Είναι ενδιαφέρον φυσικά να θυμηθούμε πόσο αναπτυξιακή ήταν η πορεία του ΟΤΕ υπό την σκέπη του ελληνικού δημοσίου. Τότε δηλαδή που χρειαζόταν μέσον για να βάλεις τηλέφωνο. ¨Ειναι όμως ακόμη πιο ενδιαφέρον να θυμηθούμε πόση σκανδαλολογία παρήγαγαν οι προμήθειες ενός τεράστιου κρατικού οργανισμού. Όπως επίσης και να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους μια επιχείρηση με τριπλάσιους εργαζόμενους απ’ ότι σήμερα, παρείχε πολύ χειρότερες και πολύ λιγότερες υπηρεσίες.

Μιλούν φυσικά και για τον εθνικό κίνδυνο που σχετίζεται με την απώλεια ελέγχου στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα των Ενόπλων Δυνάμεων. Στην εποχή που ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι κανόνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα πρέπει να έχουν εξειδικευμένο προσωπικό αλλά θα πρέπει να περιμένουν το συνεργείο του ΟΤΕ για να ελέγξει την ασφάλεια των επικοινωνιών.

Αυτό που θα ήταν δίκαιο να τους απασχολεί βεβαίως είναι το εργασιακό καθεστώς για τα μέλη του σωματείου τους. Για το συγκεκριμένο θέμα δεν γίνεται λόγος. Προφανώς γιατί ο ¨γερμανικός” ΟΤΕ αποτελεί εξαίρεση σε μια άγρια αγορά εργασίας. Πληρώνει τις υπερωρίες, σέβεται τις άδειες, δίνει 14 μισθούς, έχει πρόνοια για τα παιδιά των εργαζομένων, παρέχει σχεδόν δωρεάν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στους υπαλλήλους του και φροντίζει για τη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού. Κάνει δηλαδή το αυτονόητο που θα έπρεπε να κάνουν όλες οι εταιρείες αλλά δεν το κάνουν.

Τι δεν κάνει όμως και οι συνδικαλιστές αναπολούν τον “παλιό, καλό, δημόσιο ΟΤΕ”; Δεν δίνει όλ’ αυτά τα παλαβά επιδόματα που έδινε αφειδώς το κρατικό μαγαζί, αξιολογεί τους υπαλλήλους και δεν επιτρέπει τη λούφα στην υγειά των φορολογουμένων. Επίσης δεν δίνει συντάξεις στα 35. Κυρίως δεν δίνει τη δυνατότητα “πολιτικής παρέμβασης” για την προστασία κομματόσκυλων που λυμαίνονταν για δεκαετίες τον Οργανισμό.

Η ΟΜΕ-ΟΤΕ μοιάζει να έχει ξεχάσει τα σκάνδαλα του Δημόσιου ΟΤΕ και ζητά από την Κυβέρνηση: “να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να προστατέψει έστω και την ύστατη στιγμή τις τηλεπικοινωνίες της χώρας μας, διατηρώντας έστω και αυτό το μικρό ποσοστό που διαθέτει στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ”. Γνωρίζει βέβαια ότι με το 5-6% που διατηρεί έμμεσα και άμεσα το δημόσιο, δεν είναι δυνατόν να κάνει και πάρα πολλά. Ίσως γι’ αυτό στην αμέσως επόμενη σειρά της ανακοίνωσης σηκώνει τους τόνους λέγοντας ότι “φτάνει πια η “κοροϊδία” και συνεχίζει μιλώντας για την ισχυρή κρατική συμμετοχή.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

ADVERTISING

SHARE: