Δεν πειράζει να μας χρωστούν, αρκεί να μας ξεζουμίζουν

Δεν πειράζει να μας χρωστούν, αρκεί να μας ξεζουμίζουν
Στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή στην Αθήνα SOOC

Το ελληνικό δημόσιο είχε δεσμευθεί ότι θα αποπληρώσει τα χρέη του και δεν το έκανε. Προχώρησε όμως σε κατασχέσεις από όσους του χρωστούν

Ένα από τα θέματα στα οποία συμφώνησαν πέρυσι το καλοκαίρι Κυβέρνηση και δανειστές, ήταν ότι η ελληνική πλευρά θα αποπλήρωνε πλήρως τις οφειλές του προς ιδιώτες μέχρι τον Ιούνιο του 2018.  Για τον σκοπό αυτό οι “τοκογλύφοι” που δεν εμπιστεύονται λεφτά στους Έλληνες ούτε για να τους στείλουν στο περίπτερο, επινόησαν έναν μηχανισμό. Έναν μηχανισμό εποπτείας που θα δίνει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση των υποδόσεων μόνο αν το ελληνικό Δημόσιο προχωρούσε στις εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του.

Συνεπής στην παράδοση του “φεσιού”, η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε ότι συμφώνησε αλλά στην ίδια περίοδο κόλλησε στον τοίχο όσους χρωστούσαν στο κράτος, πραγματοποιώντας κατά το προηγούμενο έτος 1,7 εκατομμύρια κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και ενοικίων.

Όπως συνήθως συμβαίνει, η χώρα ξεκίνησε με sprint. Το Σεπτέμβριο του 2017 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν κατά περίπου 400 εκατομμύρια και διαμορφώθηκαν σε 3,559 δις ευρώ, ενώ η ΑΑΔΕ προχώρησε και και σε επιστροφές φόρων που ήταν εκκρεμείς, ύψους σχεδόν 1,2  δισ. ευρώ. Όπως επίσης συνήθως συμβαίνει, στη συνέχεια, το  sprint σταμάτησε και ξεκίνησαν οι πισωπεταλιές, για να μπορέσει η Κυβέρνηση να εμφανίσει πλεονάσματα και επιτυχίες. Στα τέλη Φεβρουαρίου οι συνολικές οφειλές ανήλθαν σε 3,390 δις. ευρώ. Κοντά στα επίπεδα του περασμένου Σεπτέμβρη δηλαδή και αυξημένες κατά 237 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο. Παράληλλα, οι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν από 692 εκατ. ευρώ σε 776 εκατ. ευρώ.

Αυτά δεν είναι τα μόνα χρήματα που χρωστά το Δημόσιο στους πολίτες. Τον Ιανουάριο του 2017, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας είχε δεσμευθεί ότι «η απονομή συντάξεων θα γίνεται εντός τριμήνου” και επιπλέον ότι «έως τις 31/12/2017 θα έχουν αποδοθεί όλες οι εκκρεμούσες συντάξεις, όλα τα εφάπαξ και όλα τα μερίσματα». Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων, σε εκκρεμότητα βρίσκονται αυτή την περίοδο 300.000 συντάξεις και εφάπαξ. Με την εφεύρεση της “προσωρινής σύνταξης”, το κράτος καταφέρνει να μειώνει τα έξοδά του και να μεταφέρει για το μέλλον το κόστος της πληρωμής των χρημάτων που υπολείπονται. Τα χρήματα αυτά προφανώς συσσωρεύονται και δημιουργούν μια βραδυφλεγή δημοσιονομική βόμβα που αργά ή γρήγορα θα σκάσει. Η αρμόδια Υπουργός έδωσε νέα υπόσχεση, λέγοντας ότι οι περίπου 85.000 κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα αποδοθούν στους δικαιούχους μέχρι τον Αϋγουστο. Για τους υπόλοιπους (επικουρικές, μερίσματα κ.λ.π.) έχει ο Θεός.

Το κράτος βρήκε λοιπόν τρόπο να μειώσει τα έξοδά του, ακόμη και αν ο τρόπος αυτός εμπίπτει στην κατηγορία του μπαταχτσή. Για να βελτιώσει έτι περαιτέρω την εικόνα των δημοσιονομικών, θα αρκούσε να εισπράξει όσο περισσότερα μπορούσε και αυτό έκανε. Μόνο πέρυσι, 1.720.000 μικροοφειλέτες συμπολίτες μας είδαν το αόρατο χέρι της εφορίας να προχωρά σε κατασχέσεις χρημάτων έναντι οφειλών. Προφανώς μπορεί και καλύτερα. Δεδομένων των υψηλότατων φόρων, 4.068.857 συμπολίτες μας χρωστούν στην εφορία, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να χρωστά μέχρι 10.000 ευρώ. Υπάρχουν βεβαίως και 40.000 φορολογούμενοι που οφείλουν 90 δισ. ευρώ, ήτοι 2,25 εκατ. ευρώ έκαστος!!! Το παράξενο είναι ότι παρά τις κατασχέσεις, το ποσό που οφείλουν οι πολίτες διαρκώς αυξάνεται. μόνο πέρυσι δημιουργήθηκαν νέες οφειλές ύψους 12,8 δις ευρώ με το σύνολο των οφειλών να έχει πλέον ξεπεράσει τα 100 δις. ευρώ.

Όλ’ αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την “αλλαγή του κλίματος” και για την υπεραπόδοση έναντι των στόχων. Πράγματι, παρά τα νέα φέσια, τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν πέρυσι το στόχο κατά 359 εκατ. ευρώ. Κάποιοι πληρώνουν πολύ περισσότερα απ’ ότι τους αναλογούν, προκειμένου να “πιάνονται” οι στόχοι. Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και φέτος. Η εφορία έχει προγραμματίσει κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών, συντάξεων και ακινήτων σε 1.000.000 φορολογουμένους με χρέη στην εφορία και απλούστερες διαδικασίες για τις κατασχέσεις θυρίδων. Χώρια όσες καινούριες περιπτώσεις προκύψουν. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι από την (τιμημένη) πρωτομαγιά, ξεκινούν και οι πλειστηριασμοί με επισπέυδοντα φορέα το ελληνικό δημόσιο, που για άγνωστο λόγο είχαν σταματήσει τα τελευταία χρόνια.

Οι επιπτώσεις αυτής της ταυτόχρονης “στάσης πληρωμών” και του ξεζουμίσματος, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν επιπτώσεις στην οικονομία. Δεν είναι επίσης δυνατόν να μην το γνωρίζει η Κυβέρνηση. Όμως ο στόχος είναι ιερός. Νύν υπερπάντων το πλεόνασμα.

Καλή Ανάσταση

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα