Δεν πρόκειται για λάθος. Πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ανάπηροι και αναξιοπαθούντες.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΕΦΥΛΑΞΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΙΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΕΠΙΣΗΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΠΕΦΥΛΑΞΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΙΡΩΝΥΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΚΟΠΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Η κοινωνία μας αδιαφορεί για το τι θα συμβεί ακόμη και σε παιδιά που έχουν ανάγκη χωρίς καν να ντρέπεται...

“Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος με πολλά λάθη” υποστήριζε σήμερα το πρωί προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος με μεγάλη πορεία στο χώρο της αριστεράς και των κινημάτων, σε μια προσπάθεια να απολογηθεί για την ανάλγητη στάση μιας κυβέρνησης που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή να επιβάλλει φόρο στους αναξιοπαθούντες και να απαλλάξει την εκκλησία. Δεν πρόκειται για λάθος. Το λάθος διορθώνεται μόλις το πάρει κανείς χαμπάρι. Πρόκειται για στοχευμένη πολιτική απόφαση. Άλλωστε οι αναξιοπαθούντες δεν είναι υπολογίσιμη μάζα ψηφοφόρων. Σε αντίθεση με την εκκλησία.

Το αν έχει ή όχι τη δυνατότητα “να διορθώσει το λάθος” η Κυβέρνηση, έχει ήδη απαντηθεί. Στα τέλη Ιουλίου οι βουλευτές Πάνος Σκουρολιάκος (ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ) και Γιάννης Σαρίδης (ΕΚ) λειτούργησαν προληπτικά και κατέθεσαν εκπρόθεσμη τροπολογία βάσει της οποίας οι μονές του Αγίου Όρους απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ για όλα τα ακίνητά τους. Εντός και εκτός της Αθωνικής πολιτείας.

Η Κυβέρνηση δεν κόπτεται το ίδιο και για τα ιδρύματα που υποκαθιστούν τις ανύπαρκτες δομές ενός διαλυμένου κράτους. Πέρυσι η Κα. Κλέλια Χατζηιωάννου, μέλος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας πλήρωσε το ποσό των 53.313,31 ευρώ καθώς η Κυβέρνηση απεφάνθη ότι “δεν μπορεί να μην πληρωθεί”. Αντίθετα, σύμφωνα με τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων που κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία: “Το Άγιο Όρος πρέπει να μείνει όρθιο. Αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα, αυτό χρειάζονται οι Έλληνες, αυτό ορίζει η συνείδησή μου και σήμερα περπατώ με το κεφάλι ψηλά”.

Είναι όμως αδιάφορο αν το Άσυλο Ανιάτων “μείνει όρθιο”. Το ίδρυμα με τα 124 χρόνια ιστορία καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ ύψους σχεδόν ενός εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ίδρυμα που περιθάλπει 180 άτομα, που πάσχουν από παραπληγίες, τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας και παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και το οποίο σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, δεν έχει λάβει ποτέ χρήματα από κρατικό φορέα. “Οι πόροι του” συνεχίζει η ανακοίνωση “προέρχονται κατ΄ αποκλειστικότητα από χορηγίες δωρεές και κυρίως από την αξιοποίηση της ακίνητής του περιουσίας”.

Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι το ότι το Άσυλο Ανιάτων προσφέρει μοναδική υπηρεσία στο ελληνικό κράτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του φιλανθρωπικού ιδρύματος, το κόστος νοσηλείας αυτών των 180 ατόμων στην περίπτωση που παρέμεναν στα δημόσια νοσοκομεία θα ήταν περίπου 250.000 ευρώ για κάθε έναν. Απαλλάσσει δηλαδή το κράτος από ένα κόστος πέριξ των 45 εκατ. ευρώ. Κανονικά το κράτος θα έπρεπε να παρέχει τις υπηρεσίες αυτές στους πολίτες. Εισπράττει φόρους για το κοινωνικό κράτος. Δεν το κάνει όμως. Διαχρονικά έχει άλλες προτεραιότητες.

Η παιδιάστικη επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία “τον ΕΝΦΙΑ τον επέβαλλαν οι προηγούμενοι” και επιπρόσθετα “ούτε εκείνοι είχαν απαλλάξει τα φιλανθρωπικά ιδρύματα”, σκοντάφτει πάνω στην ίδια την υπόσχεση της ΠΦΑ να αλλάξει το παλαιό κατεστημένο και βάσει της οποίας οι πολίτες ενίσχυσαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Σκοντάφτει επίσης πάνω στην παράδοση της αριστεράς που όντας στην αντιπολίτευση για δεκαετίες, στηλίτευε την αναλγησία του κράτους. Μόλις όμως η αριστερά έγινε Κυβερνώσα, έκανε τις ίδιες ακριβώς επιλογές που στηλίτευε με ύφος αδέκαστου κριτή. Η “Αριστερά του Κυρίου” αποτελεί πλέον ρετσινιά οπισθοδρόμησης.

Αναμφίβολα και η εκκλησία προσφέρει κάποιο φιλανθρωπικό έργο, για το οποίο είναι εύλογο να απαλλάσσεται από κάθε φορολογική υποχρέωση. Δεν έχει καμία λογική όμως να απαλλάσσεται συλλήβδην η εκκλησία ή το Άγιον Όρος από φορολογικές υποχρεώσεις με μόνο στόχο να συνεχίζει την αποθησαύριση πλούτου. Τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το έτος 2015 είναι ενδεικτικά. Η Εκκλησία, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στη χώρα, πλήρωσε συνολικούς φόρους 3.436.438,01 (ΕΝΦΙΑ, φόρο μισθωμάτων και ειδικό τέλος δομημένων επιφανειών).

Πρόκειται προφανώς για υποκρισία όλων των εμπλεκόμενων μερών. Της εκκλησίας κατ’ αρχήν που αντί να μοιράζεται τα χρήματα με την κοινότητα που την αποτελεί (και από την οποία τα έλαβε), τα αποθησαυρίζει και τα διακινεί χωρίς κανέναν έλεγχο. Της Αριστερής Κυβέρνησης που ευνοεί προκλητικά τον πλέον εύρωστο οργανισμό και μεταφέρει τα βάρη στις πλάτες των πολιτών, ακόμη και των αναξιοπαθούντων. Όλων ημών επίσης που “ξεσηκωνόμαστε” για διάφορα θέματα ήσσονος σημασίας αλλά δεν δίνουμε δεκάρα για αναξιοπαθούντες ανθρώπους που έχουμε χρέος να υποστηρίξουμε. Ούτε καν για τα παιδιά…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

ADVERTISING

SHARE: