Είναι καλύτερα όταν σου κόβουν τη σύνταξη όσοι λένε ότι δεν το ήθελαν;

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων για τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις, έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων για τις περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις, έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016. EUROKINISSI

Εν’ αναμονή νέων προσυμφωνημένων περικοπών στις συντάξεις, μαίνεται ο ιδεολογικός πόλεμος για τη μοιρασιά πλούτου που δεν υπάρχει

Με τις περικοπές των συντάξεων λόγω επανυπολογισμού να βρίσκονται προ των πυλών και τις συμφωνημένες μειώσεις να καραδοκούν για την επόμενη διετία, μου είναι πρακτικά δύσκολο να κατανοήσω σε τι ακριβώς διαφωνούν οι αριστεροί με την Μιράντα Ξαφά. Ενδεχομένως η μόνη διαφορά να έγκειται στο ότι οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως αριστεροί διατυμπανίζουν ότι δεν αποδέχονται τις πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά είναι υποχρεωμένοι να τις κάνουν ενώ η κα Ξαφά λόγω μιας έμφυτης κακίας θέλει να περικόψει τις συντάξεις απλά και μόνο για να μοιράσει πόνο.

Θα πρέπει απλώς κάποιος να σκεφθεί όσο πιο απλά γίνεται τη δυνατότητα μιας Κυβέρνησης να μοιράζει τον παραγόμενο πλούτο στη χώρα. Ο οποίος πλούτος είναι συγκεκριμένος. Το πώς θα μοιράσουμε ότι επιπλέον παραχθεί στη χώρα είναι μια άλλη συζήτηση. Προς το παρόν μιλάμε για τη μοιρασιά ενός πλούτου που διαρκώς μειώνεται, ως αποτέλεσμα αλλοπρόσαλλων πολιτικών.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυρία Ξαφά υπολογίζει ότι τα λεφτά δεν φθάνουν για να δίνονται τέτοιες συντάξεις. Αν η πολιτική απόφαση είναι να στηριχθούν οι συνταξιούχοι, αυτό θα γίνει εις βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων, όπως π.χ. των νεοεισερχόμενων στην εργασία. Σχεδόν ένας στους δύο νέους είναι άνεργος και όσοι εργάζονται λαμβάνουν αντί για μισθό χαρτζιλίκι. Αν η κοινωνία αποφασίζει να επιδοτεί τη σύνταξη εις βάρος της εργασίας των παιδιών της, αυτή είναι μια απόφαση που θα την κρίνουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες.

Ωστόσο η Κυβέρνηση -ευτυχώς- δεν κάνει κάτι τέτοιο. Περικόπτει τις συντάξεις και μάλιστα δραστικά. Ίσως όχι τόσο δραστικά όσο θα επέβαλλε μια πολιτική ισονομίας αλλά τις περικόπτει γιατί απλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Αντιλαμβάνομαι ότι αν μπορούσε θα έδινε αυξήσεις ανεξαιρέτως σε όλους. Συνταξιούχους και μη. Το ίδιο πιστεύω ότι θα έκανε οποιαδήποτε Κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεται όμως και ο Ευκλείδης ότι “λεφτά δεν υπάρχουν”, οπότε πορεύεται με ότι μπορεί.

Η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ συνεχίζει να βαίνει μειούμενη όσο είμαστε σε περιβάλλον ύφεσης. Ακόμη όμως και όταν βρεθούμε σε περιβάλλον ανάπτυξης, τα επιπλέον χρήματα που θα προκύψουν θα πρέπει να μοιραστούν σε χίλιες μεριές. Από τα νοσοκομεία που δεν έχουν ούτε γάζες, μέχρι την αστυνομία που δεν έχει αλεξίσφαιρα γιλέκα για τους αστυνομικούς. Οι υπερασπιστές του “Τσοβόλα δώσ’ τα όλα” θα πρέπει να πάρουν μια σαφή θέση. Να υποδείξουν δηλαδή στον Ευκλείδη Τσακαλώτο το που θα ήθελαν κατά τη γνώμη τους να πάνε τα χρήματα και που όχι. Να αναλάβουν επίσης και το βάρος της ευθύνης που συνεπάγονται οι επιλογές τους.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει πάντως μια πολιτική που δεν διαφέρει ουσιαστικά από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Προχωρά σε “επανυπολογισμό” που οδηγεί σε μείωση των συντάξεων και έχει προσυμφωνήσει την μελλοντική κατάργηση του ΕΚΑΣ. Κανονικά η Κυρία Ξαφά θα έπρεπε να πανηγυρίζει. Βεβαίως η Κυβέρνηση δεν προχωρά στις περικοπές εκείνες που θα έφερναν το ασφαλιστικό σε ισορροπία, αλλά κινείται προς την ίδια κατεύθυνση που υποδεικνύει η κυρία Ξαφά. Επιπλέον, μπορείς πολλά να καταλογίσεις στην Κυβέρνηση αλλά πρέπει να της πιστώσεις ότι όταν βλέπει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική (αυτό που οι Αγγλοσάξονες ονομάζουν ΤΙΝΑ-there is no alternative), δεν διστάζει να εφαρμόσει πολύ φιλελεύθερες πολιτικές.

Αν τώρα υπάρχει μια μερίδα συντρόφων που πιστεύουν ότι θα μας ξεγελάσουν ή θα απαλύνουν τον πόνο των συνταξιούχων λέγοντας ότι “δεν είναι σωστό” να μιλάμε για νέες περικοπές, η μόνη απάντηση είναι ότι η επίπτωση είναι ίδια όταν σου κόβουν τη σύνταξη ακόμη και αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν το ήθελαν αλλά τους πίεσαν και ένεκα των συνθηκών ενέδωσαν…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

ADVERTISING

SHARE: