Η χρονιά του ελεύθερου δράκου

Από σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να αποφασίσουν αν θα είναι τίμιοι πλην φτωχοί ή θα βγουν στην παρανομία...

Όντως το παραμύθι του νέου φόρου που βαφτίστηκε εισφορά, έχει δράκο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν ποσοστό του εισοδήματός τους αντί εισφοράς καθώς τα προηγούμενα χρόνια, είχαν κάνει την εισφοροδιαφυγή χόμπι. Όπως επίσης και την φοροδιαφυγή. Οι προθέσεις της κυβέρνησης κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Η μέθοδος που επελέγη όμως, δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ουσιαστικά η Κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει χέρι στο μαύρο χρήμα των ελεύθερων επαγγελματιών. Και είναι πολύ το μαύρο χρήμα. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή του ΟΑΕΕ, το 43% των 710.000 ενεργών ασφαλισμένων δεν καταβάλλει εισφορές. Ακόμη και προ κρίσης η εισφοροδιαφυγή ανθούσε. Σε σύνολο 850.000 ενεργών ασφαλισμένων το 2008, ποσοστό 29% δεν έδινε τις εισφορές του. Σχεδόν ένας στους τρεις δηλαδή.

Είναι απορίας άξιον τι κάνει τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να πιστεύουν ότι με την αύξηση των εισφορών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα σπεύσουν να δώσουν εισφορές. Καθώς το ποσό της εισφοράς θα υπολογίζεται με βάση τον συντελεστή της τάξης του (σχεδόν) 27%, το κίνητρο για εισφοροδιαφυγή είναι τεράστιο.

Άλλωστε, πρόσφατη μελέτη Ελλήνων ακαδημαϊκών (Μαργαρίτα Τσούτσουρα επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και κ. Ν. Αρταβάνης υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Virginia Tech), αναφέρει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν κατά σύστημα. Η μελέτη τους κατέδειξε ότι το κράτος χάνει ετησίως σε φόρους περισσότερα από 11 δισ. ευρώ.

Για τα εισοδήματα αυτά, είναι προφανές ότι δεν θα πληρωθούν εισφορές. Το αποτέλεσμα θα είναι να φορολογηθούν εξοντωτικά μόνον όσοι παρέμειναν τίμιοι και δηλώνουν το σύνολο των εισοδημάτων τους. Γι. αυτούς (τουλάχιστον για ορισμένους από αυτούς) θα απομένει ένα ποσοστό της τάξης του 30% ως εισόδημα. Το υπόλοιπο θα πηγαίνει στο αδηφάγο κράτος. “Όποιος αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές σε συνδυασμό με την υπέρογκη φορολογία, και το θεωρεί πατριωτικό, ας πάρει την οικογένειά του κι ας πάει στη Βουλγαρία” είχε πει για όλους αυτούς ο διοικητής του ΟΑΕΕ προ τριμήνου.

Επιπρόσθετα, με το να φορολογήσει το κράτος τόσο βάναυσα τους συνεπείς φορολογούμενους, θα έχει σαν αποτέλεσμα να αφαιρέσει χρήματα από την αγορά. Είναι προφανές ότι το μειωμένο εισόδημα των συνεπών ελεύθερων επαγγελματιών, θα έχει με τη σειρά του μια επίπτωση σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Από το real estate, καθώς πολλοί κλείνουν τα καταστήματά τους (αν όχι τα βιβλία τους) μέχρι το λιανεμπόριο, καθώς θα ξοδεύουν λιγότερα.

Το δευτερεύον ερώτημα βέβαια είναι τι κάνει το κράτος με τον πακτωλό που εισπράττει ή που τέλος πάντως φιλοδοξεί να εισπράξει. Ιδίως στο επίπεδο της κοινωνικής ασφάλισης κάνει πολύ λίγα πράγματα. Την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία περιγράφει ιδιαίτερα γλαφυρά σε σημερινό άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian με τίτλο “Ασθενείς που θα έπρεπε να ζήσουν, πεθαίνουν”. Οι απαράδεκτες υπηρεσίες ασφάλισης, αποτρέπουν έτσι κι αλλιώς τους πολίτες από το να δώσουν εισφορές. Πολλώ δε μάλλον αν είναι υπέρογκες. Το ίδιο ισχύει και με τις συντάξεις. Το ανώτατο πλαφόν των 1.172 ευρώ το μήνα για τη σύνταξη, είναι υπερβολικό, δεδομένων των συντάξεων που δίδονται σήμερα.

Ως τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό συμπέρασμα, θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς το χάος που θα προκληθεί από την εφαρμογή ενός ακόμη δαιδαλώδους νόμου, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην δημόσια διοίκηση. Ούτως ή άλλως, το ελληνικό κράτος εξυπηρετώντας μικροσυμφέροντα για δεκαετίες, έχει καταφέρει να έχει πολλούς διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης. Τώρα ένας ελεύθερος επαγγελματίας θα θεωρείται μισθωτός αν έχει μέχρι δύο εργοδότες και ελεύθερος επαγγελματίας αν έχει περισσότερους.

Και στις δύο περιπτώσεις θα πληρώνει την ίδια ποσοστιαία εισφορά. όμως στην πρώτη περίπτωση, θα είναι οι επιχειρήσεις αυτές που θα αποδίδουν τα ποσά στο κράτος, συνεισφέροντας κατά ένα σημαντικό ποσοστό. Το σύστημα θα βασιστεί στην τιμιότητα των επαγγελματιών, που θα πρέπει να ενημερώσουν τις επιχειρήσεις αν κόψουν έστω και ένα παραστατικό παροχής υπηρεσιών σε έναν τρίτο εργοδότη.

Αναμφίβολα, το κράτος πρέπει κάτι να κάνει για τη μάστιγα της φοροδιαφυγής. Έστω και της εισφοροδιαφυγής, αν και με τον περιορισμό της μαύρης οικονομίας, η κατάσταση στη χώρα θα βελτιώνονταν άμεσα. Με το να λαμβάνει αποσπασματικά μέτρα, πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα και δίνει κίνητρα για απόκρυψη της φορολογητέας ύλης.

Βεβαίως θα υπάρξουν και σημαντικές μειώσεις εισφορών για όσους εργάζονται με μπλοκάκι αλλά έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα. Καθώς όμως το σύστημα δεν είναι βιώσιμο με την ισχύουσα ισορροπία, κάνει δεν κατανοεί γιατί το κράτος εφαρμόζει ένα σύστημα που εξ’ αρχής μοιάζει ελλειμματικό.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

ADVERTISING

SHARE: