Η Ελλάδα ήδη κέρδισε από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, ελπίζουμε και σε περισσότερα

Άφιξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)
Άφιξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της επίσημης αντιπροσωπείας στην Ουάσινγκτον την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) EUROKINISSI

Η συγκυρία, η στροφή στις επενδύσεις και η απρόσμενη στάση της αντιπολίτευσης που “χαλάει την πιάτσα”

Στις ΗΠΑ, πήραν από νωρίς πολύ σοβαρά την επιχειρηματικότητα. Ήδη το 1955 επί προεδρίας Αιζενχάουερ, με Προεδρική πρωτοβουλία ίδρυσαν το Business Counsil of International Understanding, με στόχο να κατανοήσουν οι Αμερικανοί επιχειρηματίες τις διεθνείς πρακτικές της επιχειρηματικότητας. Με τα χρόνια ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός εξελίχθηκε και παίζει κυρίαρχο ρόλο σε ότι ονομάζουμε επιχειρηματική διπλωματία. Όχι μόνον σε άτυπο επίπεδο, καθώς παραδοσιακά ενημερώνει για παράδειγμα τους πρέσβεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό πριν ξεκινήσουν τη θητεία τους. Με αυτούς τους ανθρώπους, κατά βάση επιχειρηματίες από τους μεγάλους αμερικανικούς κολοσσούς, θα συναντηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός και ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων, είναι ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την απαγκίστρωση της χώρας από τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Το πρώτο βήμα βεβαίως το είχε κάνει ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. Εκεί περιέγραψε το νέο αφήγημα της Κυβέρνησής του, που δεν περιλαμβάνει νταούλια και λαχούρια αλλά ανάπτυξη και συνεργασία με το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Η υποδοχή της στροφής του Πρωθυπουργού ήταν χλιαρή. Όχι τόσο λόγω των πρότερων χειρισμών της Κυβέρνησής του αλλά κυρίως λόγω της υποψίας ότι το κόμμα του, οι υπουργοί του, και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης -ακόμη και μετά από πολλά χρόνια κρίσης- δεν ασπάζονται το νέο δόγμα της εγχώριας αριστεράς.

Ήδη την επόμενη ημέρα της ομιλίας του στη ΔΕΘ, η Eldorado Gold απείλησε ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα κατηγορώντας τους αρμόδιους Κυβερνητικούς παράγοντες για κωλυσιεργία και εμπαιγμό. Μερικές ημέρες αργότερα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο φρόντιζε να διαμηνύσει τους πάντες το ποιος κάνει κουμάντο και την Απόφαση της περιφέρειας ότι δεν υπάρχει δάσος στο Ελληνικό, ακολούθησαν σε χρόνο dt νέες προσφυγές στο ΣΤΕ από ανθρώπους που συμπορεύθηκαν με την Πρώτη φορά αριστερά. Μετά ήρθε η Blackrock, η NCH Capital και διάφοροι άλλοι που αμφισβήτησαν στην πράξη το φιλοεπενδυτικό αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα.

Το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός δεν το έβαλε κάτω έγινε ακόμη πιο φανερό στις ΗΠΑ. Η παρουσία του στο Σικάγο επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί υποπτεύονταν. Ο Πρωθυπουργός έχει κατανοήσει ότι με τα νταούλια δεν προχωράμε και χωρίς ενδοιασμό επιμένει πλέον στο νέο του αφήγημα που είναι και πολύ πιο λογικό. Γνωρίζει και ο ίδιος ότι το κόμμα του και μερίδα Υπουργών του δεν είναι σίγουροι για τη νέα επιλογή του. Όμως όπως συνήθως έχει κάνει μέχρι σήμερα, προχωρά χωρίς να περιμένει τις αντιδράσεις τους.

Το γεγονός επίσης ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να οργανώσει και επιχειρηματική αποστολή για το ταξίδι στις ΗΠΑ, προσμετράται στα θετικά, ακόμη και αν τελικά δεν κατέστη δυνατόν. Το γεγονός επίσης ότι όλο και περισσότεροι “σύντροφοι” απαρνούνται το αντιαμερικανικό παρελθόν τους και προσχωρούν στην άποψη περί αναγκαιότητας της διπλωματίας, είναι και αυτό κέρδος.

Κέρδος είναι επίσης και η αντίδραση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφήνοντας κατά μέρος την παραδοσιακή γκρίνια, ο Κυρ. Μητοτάκης διαχώρισε τη διεθνή διπλωματία από τα προβλήματα εσωτερικής διαχείρισής και σε μια πρωτοφανή για Έλληνα πολιτικό κίνηση μίλησε για την σπάνια ευκαιρία που έχει ο πολιτικός του αντίπαλός, να αξιοποιήσει στο έπακρο την επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Είναι αδιανόητο να μεταχειρίζεται κανείς την εξωτερική πολιτική για να λύσει εσωτερικές διαφορές. Κι όμως για δεκαετίες θεωρούνταν αυτονόητο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση απαξίωνε ή κατέκρινε τις αντίστοιχες επισκέψεις των πρωθυπουργών στις ΗΠΑ και αλλού. Ο Μητσοτάκης “χαλάει την πιάτσα” των αντιπολιτεύσεων που ομφαλοσκοπούν και κατακρίνουν αδιακρίτως. Είναι προφανές ότι σε μεγάλα θέματα εθνικής σημασίας, το πολιτικό προσωπικό πρέπει να κάνει την υπέρβαση και να μην ενεργεί με τον κλασικό Βαλκάνιο επαρχιωτισμό που έχουμε συνηθίσει.

Η χώρα αλλάζει έστω και με το στανιό. Ούτως ή άλλως δεν ήταν δυνατόν να παραμείνει στο μοντέλο που μας οδήγησε στην διάλυση. Αλλάζει αργά, δύσκολα και με πολλές αντιδράσεις. Κανείς δεν θέλει να ξεβολευτεί, οι πολίτες φοβούνται την αλλαγή. Ο Τσίπρας αντιλήφθηκε τη σημασία αυτής της αλλαγής και χωρίς ιδεοληψίες την υιοθέτησε. Θυμόσαστε τι έλεγε προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά για τους επενδυτές;

Για καλή του τύχη, ανεξαρτήτως τι λένε οι κομισάριοι της προπαγάνδας, έχει μια αντιπολίτευση λογική. Ο Μητσοτάκης άλλωστε δεν θα μπορούσε να βγάζει πύρινους λόγους κατά των επενδύσεων ούτε να κάνει πορείες με συνθήματα όπως “φονιάδες των λαών”. Θα μπορούσε όμως να μεμψιμοιρεί για “την ανεπάρκεια” ή να επιμένει σε ανόητες λεπτομέρειες. Μέρος της ΝΔ απογοητεύτηκε που δεν το έκανε.

Είναι ιστορική συγκυρία για τη χώρα. Ο αριστερός ηγέτης έχει κατανοήσει τη σημασία των επενδύσεων και ο δεξιός ηγέτης της αντιπολίτευσης σχεδόν “σιγοντάρει” υπέρ των εθνικών συμφερόντων. Είναι όντως ιστορικής σημασίας η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ. Κυρίως λόγω συγκυρίας. Αυτό που οι Αμερικανοί ονομάζουν timing. Και ως γνωστόν στην πολιτική παίζει πρωτεύοντα ρόλο…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

ADVERTISING

SHARE: