Η λάσπη στη Μαρέβα και ο κανόνας της μαφίας

Η λάσπη στη Μαρέβα και ο κανόνας της μαφίας

Ουδείς έχει δικαίωμα να ασκεί πολιτική με όχημα την προσωπική ζωή. Πόσο μάλλον να σέρνει “αμάχους” στον βούρκο.

Αν η Μαρέβα Γκραμπόφσκι είχε αποφασίσει να φοιτήσει στην Οξφόρδη αντί για το Harvard, πιθανότατα δεν θα είχε δει τη ζωή της να κρεμιέται στα μανταλάκια. Η ιδιότητα της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη -τον οποίο και γνώρισε στο πανεπιστήμιο- της διασφαλίζει ωστόσο αρκετή λάσπη, ώστε ένα μέρος να πάρει ξώφαλτσα και τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο Κυριάκος είναι ο στόχος αλλά το ηθικό πλεονέκτημα, επιτρέπει την σπίλωση ακόμη και της οικογένειάς του.

Διότι λιγότερη σημασία έχει η ποιότητα της δημοσιογραφίας μιας εφημέριδας, από τη σπουδή της Κυβέρνησης να δώσει διαστάσεις στο θέμα το απόγευμα του Σαββάτου. Η ευαισθησία του Μαξίμου άλλωστε, σε θέματα πόθεν έσχες είναι γνωστή από την εποχή που ο κ. Γ. Σταθάκης είχε παραλείψει σύμφωνα με τους ορκωτούς λογιστές να δηλώσει 38 ακίνητα και περίπου 1,8 εκατ. ευρώ. Τότε η Κυβέρνηση είχε εξαντλήσει τα όρια της θεσμικότητας παραπέμποντας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Όπως θα όφειλε να κάνει και τώρα άλλωστε περιμένοντας την επιτροπή ή και τη δικαιοσύνη να αποφανθεί για μια κατηγορία που δεν έχει επ’ ουδενί αποδειχθεί. Ούτε καν έχει ερευνηθεί ακόμη και επιπλέον, η ΝΔ έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση το 2016, σύμφωνα με την οποία: “Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης το χρονικό διάστημα 2006 – 2014 ήταν σε επίσημη διάσταση με τη σύζυγό του Μαρέβα και εξ αυτού του λόγου δεν υπέβαλλε κοινή φορολογική δήλωση και κοινή δήλωση πόθεν έσχες”.

Ο σκοπός όμως αγιάζει τα μέσα. Δεν έχει σημασία αν τηρείται η δεοντολογία ή όχι. Σημασία έχει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Κυριάκος είναι φαύλος. Η ίδια η ανακοίνωση της Κυβέρνησης αναφέρει άλλωστε ότι: «Αναμένουμε τη στοιχειώδη παρρησία από πλευράς του Κ. Μητσοτάκη ώστε να δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες της συζύγου του και να δώσει απαντήσεις στον ελληνικό λαό. Μετά την υπόθεση Siemens, λοιπόν, και τον Κήρυκα Χανίων, άλλο ένα θέμα για το οποίο είναι έκθετος ο κ. Μητσοτάκης».

Το καταλάβαμε λοιπόν. Εφεξής την αναφορά του ονόματος Μητσοτάκη θα ακολουθεί το όνομα του Βολταίρου, εκτός από τα στανταράκια, δηλαδή τον Κήρυκα και τη Siemens. Δεν έχει σημασία αν υπάρχει ή δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό. Σημασία έχει να αφήσουμε υπονοούμενα τώρα που είναι ανάγκη. Άλλωστε πρόκειται για ένα θέμα που και πέρυσι είχε απασχολήσει ξανά τη δημοσιότητα.

Αν ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης επιλέγοντας να ασχοληθεί με την πολιτική γνώριζε ότι θα δεχθεί λάσπη, δεν ισχύει το ίδιο και για την σύζυγό του. Η κυρία Γκραμπόφσκι δεν είναι πολιτικό πρόσωπο και ουδείς δικαιούται να την διαπομπεύει με την αιτιολογία ότι είναι σύζυγος Μητσοτάκη. Σε ένα κράτος δικαίου, ουδείς δικαιολογείται να μεταχειρίζεται πρακτικές πεζοδρόμιου. Πολύ περισσότερο από μια εφημερίδα, δεν δικαιούται να το κάνει η Κυβέρνηση.

Η ίδια άλλωστε η κυρία Γκραμπόφσκι, έχει μια επιτυχημένη καριέρα εργαζόμενη για περισσότερα από 10 χρόνια στο Private Banking της Deutsche Bank και στη συνέχεια δημιουργώντας την εταιρεία ρούχων και αξεσουάρ, Zeus +Dione, μεταξύ άλλων. Έχει επίσης την ιδιότητα της ιδρύτριας & Αντιπροέδρου του ΔΣ του Endeavor Greece, ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που επιλέγει και στηρίζει τις πιο υποσχόμενες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο με τη βοήθεια των κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών και επενδυτών παγκοσμίως. Είναι, επίσης, μέλος της Asia Pacific Acquisitions Committee στην TATE Modern, του Board of Trustees για την Athens Biennale και της Επιτροπής Στήριξης Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Κατάγεται δε από μια εξαιρετικά ευκατάστατη οικογένεια.

Η απόπειρα να συνδεθεί μία στενάχωρη προσωπική στιγμή της διάστασης του ζευγαριού με απόπειρα για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων είναι κάτι περισσότερο από χυδαία. Για το χωρισμό του ζεύγους, έχουν γραφτεί “σεντόνια”. Τώρα έρχονται εκ’ των υστέρων να αποκαλύψουν ότι όλα ήταν μια καλοστημένη απάτη. Έκαναν δηλαδή ότι χώριζαν για να μην δηλώσουν ένα σπίτι στο Παρίσι. Παρεμπιπτόντως, στο τελευταίο διαθέσιμο Πόθεν Έσχες (αυτό της χρήσης του 2012) ο κ. Μητσοτάκης έχει δηλώσει συνολικά 19 ακίνητα, με κάποια από αυτά να βρίσκονται στην ιδιοκτησία του με ποσοστό 10%, ενώ σε κάποια άλλα εμφανίζεται ως συνιδιοκτήτης. Το σπίτι του Βολταίρου βεβαίως έχει διαφορετική βαρύτητα. Βρίσκεται άλλωστε και στο κοσμικό Παρίσι.

Ο βούρκος ωστόσο δεν έχει “πάτο”. Αν η Κυβέρνηση επιλέγει να κινηθεί αστραπιαία για ένα “ξαναζεσταμένο” δημοσίευμα (δεν έχει επιδείξει ανάλογα αντανακλαστικά στις υπόλοιπες περιπτώσεις καταγγελιών για σκάνδαλα), μπορεί κανείς να φανταστεί τι ακολουθεί.

Η είδηση διογκώθηκε και μετεξελίχθηκε όσο διάφορες -άγνωστες επί το πλείστον- ιστοσελίδες ξεκίνησαν την αναπαραγωγή. Το ακίνητο …πολλαπλασιάστηκε και θεωρήθηκε δεδομένο ότι αγοράστηκε με λεφτά του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για μια ακόμη μαύρη σελίδα στην πολιτική ζωή του τόπου. Είναι χυδαίο να εμπλέκουν τον “άμαχο πληθυσμό” στις λασπομαχίες τους. Ακόμη και η σκληρή αλβανική μαφία, που μετά την πτώση του καθεστώτος εφαρμόζει ξανά το “κανούν”, την τοπική βεντέτα, δέχεται -σχεδόν ευλαβικά- ότι τα γυναικόπαιδα δεν συμμετέχουν στις εχθροπραξίες και κατά κανόνα δεν τα πειράζει.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

ADVERTISING

SHARE: