Καρμπόν, η ελληνική απάντηση στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Καρμπόν, η ελληνική απάντηση στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Φύλλο καρμπόν για την αντιγραφή κειμένων

Όταν εμείς είχαμε τεχνητή νοημοσύνη, οι κουτόφραγκοι ζούσαν σε σπηλιές. Τελεία και παύλα

Είναι γνωστό ότι όταν εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, οι κουτόφραγκοι έτρωγαν βελανίδια. Είναι επίσης γνωστό ότι το πρώτο laptop της ιστορίας ήταν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων. Τι να μας πούνε τώρα 2000 χρόνια μετά οι βάρβαροι περί τεχνητής νοημοσύνης; Τιμώντας λοιπόν την ιστορία μας, αποφύγαμε να συνυπογράψουμε τη δήλωση συνεργασίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως έκαναν την Τετάρτη 25 άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο εξυπνότερος λαός στον κόσμο δεν χρειάζεται άλλωστε τεχνητή νοημοσύνη…

Εδώ που τα λέμε θα ήταν άδικο για την τεχνητή νοημοσύνη να υποστηρίζεται από μια χώρα σαν την Ελλάδα. Μόλις λίγες ημέρες πριν το Πάσχα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόρθωσε να θέσει σε λειτουργία μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να δέχεται τις αιτήσεις για το πρόγραμμα “εξοικονομώ κατ’ οίκον”. Του επιτυχούς λανσαρίσματος προηγήθηκαν διάφορα φιάσκα, παρ’ ότι πρόκειται για μια σχετικά απλή στη λειτουργία της πλατφόρμα.

Όατν όμως λειτούργησε για τα καλά, η πλατφόρμα απέδειξε το μέγεθος της συναισθηματικής νοημοσύνης που αντιτάσσει η χώρα μας στις ξενόφερτες πρακτικές της παγκοσμιοποίησης που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. Η πλατφόρμα λειτουργεί με… ωράριο. Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ. Μετά προφανώς ξεκουράζεται. Όπως ξεκουράστηκε και τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Από τη Μ. Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, η πλατφόρμα δεν ήταν διαθέσιμη στους χρήστες.

Χειρόγραφη επιστολή με καρμπόν απέστειλε το Υπουργείο Εργασίας

Και αυτό δεν είναι τίποτε. Έχοντας πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια για την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, ένα άλλο Υπουργείο, αυτό της Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αληλλεγύης -εν έτει 2018- απέστειλε σε ασφαλισμένο χειρόγραφη επιστολή με καρμπόν (!!!) προκειμένου να τον ενημερώσει για μια σειρά από δικαιολογητικά που πρέπει ό ασφαλισμένος να συγκεντρώσει για να μπορέσει να διαγραφεί από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν πληρώσει και για τη διασύνδεση των υπηρεσιών του δημοσίου, όμως η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία συνεχίζει να τους αντιμετωπίζει σαν κλητήρες. Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε σε όσους γεννήθηκαν μετά το 1990 ότι το καρμπόν είναι “ειδικό χαρτί αλειμμένο με μελάνι, που χρησίμευε στην παραγωγή αντιγράφων”. Ακόμη και στη wikipedia χρησιμοποιούν παρελθόντα χρόνο. Δεν είχαν υπολογίσει την ελληνική γραφειοκρατία.

Στη χώρα του καρμπόν και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με ωράριο, είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για τεχνολογικές επαναστάσεις, τεχνητές νοημοσύνες, ρομπότ, αυτοματισμούς και άλλα τέτοια εξωτικά. Μας δίνεται όμως η ευκαιρία λόγω ενός ιστορικού παράδοξου να συμμετέχουμε σε ένα club χωρών που συνεχίζουν να εξελίσσονται και να καινοτομούν. Δεν μας ζητούν χρήματα. Απλά τη συναίνεσή μας και κυρίως την θέληση να ακολουθήσουμε τις εξελίξεις αλλάζοντας το θεσμικό και νομοθετικό μας πλαίσιο. Οι 25 χώρες που υπέγραψαν, δεσμεύθηκαν να “εκμοντερνίσουν τις εθνικές πολιτικές τους” σε μια προσπάθεια να αναπτύξουν έρευνα μεγάλης κλίμακας πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πηγή της Κομισιόν αναφέρει ότι και οι χώρες που δεν υπέγραψαν, δηλαδή η Ελλάδα, η Κύπρος, Η Ρουμανία και η Κροατία, δεν ήταν απαραίτητα αντίθετες στην πρωτοβουλία αλλά ενδέχεται να χρειάζονται επίσημες εγκρίσεις για να το κάνουν. Ενδέχεται ακόμη και να χρειάζεται να συντάξουν αναφορά σε τρία αντίτυπα με καρμπόν.

Ο κόσμος αλλάζει γρήγορα. Δεν μπορεί να περιμένει τις αρτηριοσκληρωτικές δομές που καταδυναστεύουν τους Έλληνες. Ούτε στέκεται για να συζητήσει τις ιδεοληπτικές ανησυχίες τον μονίμως αντιδρώντων. Όποιος θέλει και μπορεί, ανεβαίνει στο τρένο της ανάπτυξης. Όσοι το χάσουν θα αρκεστούν στη μιζέρια τους και στην καταγγελία της “κακής” παγκοσμιοποίησης που θέλει τους ανθρώπους σκλάβους. Η μόνη σκλαβιά που θα συνεχίσει να υφίσταται θα είναι η εμμονή στις αγκυλώσεις του παρελθόντος που με νομοτελειακό τρόπο θα μας κάνει μια χώρα παρία ή στην καλύτερη περίπτωση έναν φτωχό συγγενή του αναπτυγμένου κόσμου.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα