Μας κοροϊδεύουν με τα POS

Μας κοροϊδεύουν με τα POS

Τριετής περίοδος χάριτος (μέχρι τον Δεκέμβρη του 2019) για να προμηθευτούν το μηχανάκι. Η Κυβέρνηση πυροβολεί το πόδι της

Αν υπάρχει ένας παράγοντας που διεκδικεί δάφνες για την εισπρακτική επιτυχία της Κυβέρνησης κατά το προηγούμενο έτος, αυτός δεν είναι άλλος από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Απόρροια των capital controls, η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών λειτούργησε σαν μαγικό χέρι που περιόρισε σχεδόν αυτόματα (και στο μέτρο του δυνατού) τη φοροδιαφυγή. Θα περίμενε κανείς, ακόμη και αν η Κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη, να την οικειοποιηθεί και να εντείνει τις προσπάθειές της.

Ταιριάζει άλλωστε και με το γενικότερο “αφήγημα” περί κάθαρσης και δικαιοσύνης. Οι απατεώνες που κατακλέβουν φόρους και ΦΠΑ από το δημόσιο, δεν μπορεί παρά να είναι εχθροί όχι μόνο της αριστερής κυβέρνησης αλλά και της πατρίδας εν συνόλω. Η υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Απριλίου τρέχοντος, προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα. Βάση της απόφασης, μια σειρά από επαγγελματίες υποχρεούνται εντός τριμήνου από τη δημοσίευση να προμηθευτούν υποχρεωτικά μηχάνημα αποδοχής καρτών.

Στην αγορά επικράτησε πανικός. Η ύπαρξη POS περιορίζει δραστικά τις επιλογές του επίδοξου φοροκλέφτη. Από την άλλη μεριά υπήρξε ένα αίσθημα ανακούφισης από τους πολίτες που αντιλαμβάνονται πλέον ότι δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ροκανίζονται ετησίως από τον κρατικό κορβανά, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται διαρκώς νέα φορομπηχτικά μέτρα για να βγει ο λογαριασμός.

Επικράτησαν τα μικροσυμφέροντα. Διάφοροι κλάδοι με μπροστάρηδες δικηγόρους και μηχανικούς, ζήτησαν την εξαίρεση από το μέτρο και όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα η Κυβέρνηση τους έκανε το χατίρι. Στο κείμενο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου προβλέπεται (με σχετικά ασαφή τρόπο) μια τριετής περίοδος αναστολής του μέτρου, μέχρι οι συμπαθείς επαγγελματίες να προμηθευτούν το “μηχανάκι”. Τουτέστιν μέχρι την 21η Δεκεμβρίου του 2019.

Είχε προηγηθεί βεβαίως μια απίστευτη παραφιλολογία σχετικά με τις τράπεζες που άφησαν το μπουρί της σόμπας και πίνουν το αίμα του εργαζόμενου κοσμάκη μέσω των χρεώσεων των POS. Το παράδοξο είναι ότι υπάρχουν υπηρεσίες που δεν έχουν καθόλου προμήθεια μέχρι ενός ποσού, αλλά κανείς δεν αναφέρεται σ’ αυτές. Επίσης αν δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός, ας επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Άλλωστε δεν είναι οι μεγάλες χρεώσεις που αποτρέπουν τους επαγγελματίες. Μια σειρά από συναδέλφους τους έχουν συμμορφωθεί. Τους αφαιρεί όμως σε μεγάλο βαθμό το δικαίωμα να γλιτώνουν αθροιστικά φόρο και ΦΠΑ από κάθε συναλλαγή. Γι’ αυτό το πάπλωμα γίνεται ο καβγάς. 

Η Κυβέρνηση όμως είχε ήδη υποδείξει στους πολίτες ότι μπορούν να χτίζουν το -μειωμένο- αφορολόγητο μέσω της πιστωτικής κάρτας. Μέχρι τώρα υπήρχε ο πειρασμός των μαύρων με αντάλλαγμα μια έκπτωση. Από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και μετά, θα υπάρχει και νομική κάλυψη για τους επαγγελματίες που αρνούνται τα μηχανήματα του διαβόλου.

Επιλέγοντας το να κάνει το χατίρι στα μικροσυμφέροντα, η Κυβέρνηση πυροβολεί το πόδι της. Θα χάσει σημαντικά έσοδα από ΦΠΑ και φόρους. Ταυτόχρονα θα συνεχίσει να δαπανά πόρους για τον έλεγχο του μαύρου χρήματος. Από όσα μπορώ να γνωρίζω, δεν ήταν οι δανειστές-τοκογλύφοι αυτοί που μας υποχρέωσαν να αναστείλουμε το μέτρο. Πρόκειται για μια σκανδαλώδη και αντικοινωνική επιλογή της ελληνικής πλευράς, για την οποία ήδη υπάρχουν αντιδράσεις ακόμη και από μέλη της Κυβέρνησης. Ο Υπουργός Ναυτιλίας κος Κουρουμπλής, για παράδειγμα, ερωτηθείς για το θέμα είπε ότι διαφωνεί και ότι έχει παρατραβήξει (Αθήνα 984).

Όλοι μας πρέπει λογικά να διαφωνούμε. Διότι τα διαφυγόντα έσοδα του δημόσιου, όλοι εμείς θα τα πληρώσουμε μέσω νέων μέτρων, όταν δεν θα βγαίνει ο λογαριασμός.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα