Με δραχμή αμέσως ανάπτυξη

Με δραχμή αμέσως ανάπτυξη

Τρεις καμπαλέρος της δραχμής ανέλαβαν το δύσκολο έργο του να φέρουν ανάπτυξη στη χώρα. Ίσως δεν τα καταφέρουν αλλά τουλάχιστον παίζουν το ρόλο του μπαμπούλα των δανειστών

Όταν ο Αλ. Τσίπρας ανακάλυψε ότι ο Γ. Βαρουφάκης ήταν ανίκανος να παραστήσει τον Υπουργό Οικονομικών, τον απομάκρυνε και εν συνεχεία χαρακτήρισε ανόητη την κριτική που άσκησε ο Γιάνης στον ίδιο και τους πρώην συντρόφους του (Star 28/2/2016). Η μεταστροφή δεν απαλλάσσει τον Πρωθυπουργό από την ευθύνη της αρχικής επιλογής αλλά δείχνει τον τρόπο με τον οποίο κινείται. Γνώριζε προφανώς την υπεροψία και την αμετροέπεια ενός ανθρώπου που στερούνταν της στοιχειώδους λογικής. Τον ξαμόλησε όμως στα eurogroup δίκην απειλής, τον άφησε να “πειραματιστεί” και όταν είδε τα σκούρα, δεν δίστασε -ευτυχώς- να τον καρατομήσει.

Το ίδιο περίπου κάνει και με τον νυν Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου. Έναν άνθρωπο που έγινε ευρύτερα γνωστός για τις θολές απόψεις του σχετικά με το νόμισμα της χώρας. Όταν έγινε Υπουργός, είχε ήδη “πατημένα” τα 70 έτη και πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι τουλάχιστον παράδοξο ένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία να αλλάζει τόσο “χαλαρά” τις απόψεις του. Ιδίως σε ένα αντικείμενο με το οποίο ασχολήθηκε για όλη του την ζωή. Δηλαδή την οικονομία. Σε έκθεση του με τίτλο «προοπτικές και εναλλακτικές πολιτικές για την ελληνική οικονομία» τον Φεβρουάριο του 2014, ο κ. Παπαδημητρίου εισηγούνταν τη λειτουργία ενός παράλληλου νομίσματος.

Με δραχμή αμέσως ανάπτυξη

Όταν έγινε Υπουργός ωστόσο, ο κός Παπαδημητρίου είχε τουλάχιστον αντιληφθεί την υποχρεωτική (εκ’ των συνθηκών) στροφή του Τσίπρα προς τον ρεαλισμό. Έσπευσε λοιπόν να ξεκαθαρίσει ότι οι απόψεις του άλλαξαν και έχει νέες για τις οποίες και θα παλέψει. «Όταν είσαι ακαδημαϊκός, λες πολλά», δήλωσε χωρίς περιστροφές κατά την τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου του συμπληρώνοντας ότι «Δεν υπάρχει αυτή η εναλλακτική λύση για την κυβέρνηση, έχει γίνει σαφές”.

Το πόσο σαφές βέβαια εξαρτάται από τις συνθήκες. Όσο οι δανειστές είναι φίλοι μας, δεν χρειαζόμαστε δραχμές και άλλες χαζομάρες. Μια απειλή όμως για “κούγκι με δραχμή” καλό είναι να υπάρχει, αχρείαστη να ‘ναι. Κάπως έτσι, ο πρώην δραχμολάτρης κος Παπαδημητρίου τοποθέτησε τον καλό του φίλο και έναν από τους διασημότερους πολέμιους του ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο κο. Γιάν Κρέγκελ, στη θέση του προέδρου της της 11μελούς Επιστημονικής Επιτροπής του Αναπτυξιακού Συμβουλίου.

Με άλλα λόγια, ο καλός του φίλος από το ινστιτούτο Levy, ο άνθρωπος που έχει υποστηρίξει ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να φτάσει σε ανάπτυξη όσο ακολουθεί το ευρώ», ανέλαβε να δημιουργήσει ανάπτυξη για την χώρα. Αν σε αντίθεση με τον φίλο του Υπουργό, μείνει πιστός στις ιδέες του, είναι προφανές ότι θα προσπαθήσει να φέρει ανάπτυξη με άλλο νόμισμα.

Για να μην τον αφήσει μόνο, ο κ. Παπαδημητρίου τοποθέτησε αντιπρόεδρο της επιτροπής τον κ. Ν. Θεοχαράκη, τον άνθρωπο που ήταν επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Οικονομικών με το Eurogroup, επί ημερών Βαρουφάκη. Μόλις ο ίδιος ο Τσιπρας (μετά το φιάσκο) αποφάσισε αλλαγές στην διαπραγματευτική ομάδα, τον “πάρκαρε” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, χρίζοντάς τον Πρόεδρο.

Το namedropping προκαλεί από μόνο του ανατριχίλα. Τρεις άνθρωποι που έχουν ταχθεί υπέρ της αλλαγής νομίσματος, αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο του να δημιουργήσουν ανάπτυξη για την χώρα. Προς το παρόν συνεχίζουν τις θεωρητικές τους τοποθετήσεις αλλά πέραν τούτου ουδέν. Η ίδια η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έχει συμφωνήσει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, οι τράπεζες στενάζουν αλλά ο Υπουργός δεν έχει προχωρήσει στην νομοθέτηση. Άγνωστο γιατί.

Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματική οικονομία. Έχουν όμως πιθανότητες να χρησιμοποιηθούν και οι τρεις σαν υπερόπλο σε νέα ενδεχόμενη εμπλοκή με τους τοκογλύφους δανειστές. Στη συνέχεια, εύκολα μπορούν να οδηγηθούν σε απαξίωση, έχοντας φορτωθεί κάθε κακή επιλογή και αυταπάτη. Θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μπακογιάννη: Είναι λογική η τοποθέτηση ενός 'πολέμιου του ευρώ' στο Αναπτυξιακό Συμβούλιο;

ADVERTISING

SHARE: