Μετά τον χρυσό, βουρ για το Ελληνικό με τη βούλα των συντρόφων

ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ-ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ.ΔΥΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ.ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ-ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ.ΔΥΤΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ.ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ.ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI EUROKINISSI

Εμβληματικές φυσιογνωμίες της μάχης κατά του Ελληνικού “τα γυρίζουν”. Η ώρα για την επένδυση έφτασε

Υπάρχει ένα τουλάχιστον οξύμωρο στο ιδιαίτερα συναισθηματικό άρθρο του καθηγητή του ΕΜΠ κου Νίκου Μπελαβίλα που φιλοξένησε προ ημερών η Αυγή με θέμα τη σημασία του αγώνα που δίνουν οι αρχαιολόγοι για τη διάσωση του Ελληνικού. Μιλώντας για τις επενδύσεις ο αρχιτέκτονας-αναπληρωτής καθηγητής συμπεραίνει ότι “οι τουριστικές επενδύσεις με αρχαιότητες πουλάνε καλύτερα απ' ό,τι οι τουριστικές επενδύσεις χωρίς αρχαιότητες”.

Αν καταλαβαίνω καλά, ο άνθρωπος που διδάσκει μεταξύ άλλων “προστασία μνημείων” στο Πολυτεχνείο καταλήγει σε ένα εξαιρετικά λογικό συμπέρασμα. Πράγματι -όπως αναφέρει στη συνέχεια του άρθρου του- “Ακόμη και οι εμίρηδες και τα “αμερικανάκια” κατασκευάζουν ρέπλικες αρχαιοτήτων στα μεγάλα πρότζεκτ τους ή χρυσοπληρώνουν στις δημοπρασίες για να αγοράσουν αυθεντικές, ώστε να δημιουργήσουν ελκυστική ατμόσφαιρα”. Καταλήγει δε στο επίσης λογικό συμπέρασμα ότι “Μια σοβαρή επένδυση γίνεται και με αρχαιολογικά πάρκα εντός της” και φέρνει το παράδειγμα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταυρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο.

Το οξύμωρο είναι ότι ο κος Μπελαβίλας κατά τα προηγούμενα χρόνια είχε δώσει μάχη για να εμποδίσει την επένδυση του Ελληνικού. Ήταν αυτός ο οποίος υποστήριζε την δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου στο παλαιό αεροδρόμιο ως επιστημονικός υπεύθυνος του ερευνητικού προγράμματος για το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου στο Ελληνικό.

Η αλλαγή της στάσης του έγινε σταδιακά και συνέπεσε με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Προηγουμένως -το 2014 επί παραδείγματι- επέμενε στην “μοναδική πραγματική πρόταση αξιοποίησης του πρ. αεροδρομίου Ελληνικού”, δηλαδή στην δημιουργία πάρκου. Δεν έδειχνε να ενοχλείται όταν οι ομιλίες του και η επιστημονική γνώμη του ως πολεοδόμου, έγιναν σημαίες για όσους όρθωναν τα στήθη τους ενάντια στο ξεπούλημα του ελληνικού και απαιτούσαν “την άμεση διακοπή της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας Σαρωνικού”.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει ασχοληθεί πολύ με τη συγκεκριμένη επένδυση. Τον περισσότερο καιρό πάντως, πολεμώντας την. Το 2016 συμμετείχε στην Ομάδα Έργου που σύστησε η κυβέρνηση το 2016 (υπό τον Αλ. Φλαμπουράρη) με αντικείμενο την κατάθεση προτάσεων για το Ελληνικό. Για ένα έργο δηλαδή που είχε ήδη δρομολογηθεί καθώς το ελληνικό δημόσιο -το οποίο ως γνωστόν έχει συνέχεια- είχε εκχωρήσει σε επενδυτές κατόπιν διαγωνισμού. Πλέον θεωρεί ότι και η Lamda μπορεί να κάνει τη δουλειά της και τα αρχαία να σωθούν. Ενδεχομένως δε και να αναδειχθούν διότι μέχρι πρότινος ουδείς -εκτός ίσως των ειδικών- γνώριζε ότι στο Χασάνι υπάρχουν αρχαία. Σχετικά πρόσφατα βέβαια έχει εκφράσει την άποψη ότι οι “περιβόητοι επενδυτές συμπεριφέρονται σαν οικοπεδοφάγοι και το μόνο μέλημα τους στην πραγματικότητα είναι το Καζίνο” (Στο Κόκκινο 10 Μαίου 2017).

Με το πρόσφατο άρθρο του στην Αυγή υπερασπίζεται τους αρχαιολόγους του ΚΑΣ που θα κρίνουν με την απόφασή τους αν το έργο θα υλοποιηθεί ή όχι. Αφού εξαίρει τη συμβολή τους για την προστασία των αρχαίων μνημείων σε όλη τη χώρα και μάλιστα “όχι μόνο τα έργα των αρχόντων”, καταλήγει στο συμπέρασμα “ας αφήσουμε λοιπόν τους αρχαιολόγους να κάνουν τη δουλειά τους και μην το παρατραβάμε”.

Είναι ωστόσο ενδιαφέρον να δει κανείς ποιος το παρατραβά. Οι αρχαιολόγοι υπό την -εκ’ της θέσεώς της αρμόδια να ηγείται του ΚΑΣ- Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη καλούνται να αποφασίσουν αν η μισή σχεδόν προς αξιοποίηση έκταση είναι αρχαιολογικός χώρος ή όχι. Η κυρία Βλαζάκη στις αρχές Σεπτεμβρίου σε σχετική συνεδρίαση του ΚΑΣ είχε εισηγηθεί ψηφοφορία επί σχετικής πρότασης. Η συνεδρίαση διεκόπη ξημερώματα κατόπιν -καθώς λέγεται- τηλεφωνήματος από ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος. Υπό τον φόβο προφανώς να υπερψηφίσουν οι αρχαιολόγοι την πρόταση και να ναυαγήσει το έργο όπως έχει διαμηνύσει η Lamda Development.

Είναι ωστόσο χρήσιμο να γνωρίζει κανείς ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου είχε συνυπογράψει με τους επενδυτές “μνημόνιο” για την προστασία των αρχαιοτήτων. Μνημόνιο ανάλογο -όπως επισημαίνουν νομικοί- με εκείνο που υπεγράφη για παράδειγμα στο ΚΠΙΣΝ και προφανώς σύννομο με την κείμενη νομοθεσία. Επιπλέον, επισήμως τουλάχιστον, καμία από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ δεν έχει εκφράσει αντίθετη άποψη.

Σαφώς οι αρχαιολόγοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, Όπως και οι δασάρχες, οι λιμενάρχες, οι αγροφύλακες και όλοι οι άλλοι. Το ίδιο και οι επιστήμονες, οι πολεοδόμοι, οι περιβαλλοντολόγοι, οι νομικοί και βεβαίως οι Υπουργοί. Είναι όμως διαφορετικό πράγμα να κάνει κανείς τη δουλειά του με κριτήριο την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και διαφορετικό να χρησιμοποιεί την εξουσία που του παραχωρεί ο νόμος και το κράτος για να υπερασπιστεί ιδεοληψίες και αντιλήψεις. Δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον να κωλυσιεργεί στην έκδοση αποφάσεων κρατώντας τους επενδυτές σε ομηρία. Αν έχει δίκιο ας βγάλει την όποια απόφαση άμεσα, ειδάλλως ας σωπάσει.

Η υπόθεση της Eldorado Gold και ο διεθνής διασυρμός της χώρας για τις αναίτιες καθυστερήσεις που κόπηκαν μαχαίρι μετά τις διεθνείς πιέσεις, είναι “πιλότος” για όλα τα μεγάλα έργα που “στοιχειώνουν” με εργαλείο την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία. Οι προθέσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι πλέον σαφείς. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός πασχίζει να πείσει ότι η χώρα δεν είναι εχθρική προς τις επενδύσεις. Το μεγάλο κέρδος είναι ότι μετά την τεράστια διεθνή δημοσιότητα με την Ελληνικός Χρυσός, εφεξής κάθε αστοχία ή αρρυθμία θα βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών οι οποίοι έχουν και τον τρόπο να πιέσουν. Το στερεότυπο του επενδυτή-κατακτητή που θέλει -για άγνωστους λόγους να ρημάξει τα πάντα- μοιάζει σταδιακά να ξεθωριάζει. Η μειοψηφία που ζει με τις αριστερίστικες ιδεοληψίες περασμένων δεκαετιών, δεν μπορεί να ταλαιπωρεί μια ολόκληρη χώρα.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

ADVERTISING

SHARE: