Μία επένδυση που έγινε, για χιλιάδες που διώχνουμε…

A crane lifts construction materials to the top of a high rise building under construction on 50th Street between Third and Lexington Avenues, Thursday, Aug. 10, 2017, in New York. The New York City Council approved a rezoning for a section of Midtown Manhattan from east 39th to east 57th Streets and from the east side of Third Avenue to the west side of Madison Avenue allowing developers to build larger office towers if they contribute funding for public improvements. (AP Photo/Mary Altaffer)
A crane lifts construction materials to the top of a high rise building under construction on 50th Street between Third and Lexington Avenues, Thursday, Aug. 10, 2017, in New York. The New York City Council approved a rezoning for a section of Midtown Manhattan from east 39th to east 57th Streets and from the east side of Third Avenue to the west side of Madison Avenue allowing developers to build larger office towers if they contribute funding for public improvements. (AP Photo/Mary Altaffer) AP

Τα “ντόπια και ξένα συμφέροντα” κατάφεραν ένα σοβαρό πλήγμα στην περήφανη αντίσταση του λαού κατά του ξεπουλήματος της χώρας

Είναι εξαιρετικά παράξενο να βλέπει κανείς μια κυβέρνηση που ανδρώθηκε πολιτικά καταγγέλλοντας “ντόπια και ξένα συμφέροντα” και “ξεπούλημα της περιουσίας του λαού” να πανηγυρίζει για την αύξηση των ξένων επενδύσεων. Θα ήταν επίσης και παρήγορο αν πραγματικά σηματοδοτούσε μια στροφή στη νοοτροπία και τις πολιτικές που ακολουθούνται. Οι επενδύσεις όμως για τις οποίες πανηγύριζε χθες ο Πρωθυπουργός πολεμήθηκαν σφόδρα από μερίδα στελεχών της Κυβέρνησης και του κόμματός του.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στις οποίες αναφέρθηκε χθες ο Πρωθυπουργός, θα πρέπει να περιλαμβάνουν προφανώς και τις αποκρατικοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο. Μεταξύ αυτών και την εκταμίευση του ποσού 1,2 δισ. ευρώ από την Fraport για την απόκτηση του πακέτου των περιφερειακών αεροδρομίων. Ήταν αυτή η επένδυση για την οποία ο αρμόδιος υπουργός κος Σπιρτζης είχε δηλώσει ότι: «Δεν δώσαμε εμείς τα αεροδρόμια. Τα έδωσαν όσοι έκαναν τον διαγωνισμό που έβαλαν τους συγκεκριμένους όρους», ξεκαθαρίζοντας ότι διαφωνεί με τη συμφωνία ΤΑΙΠΕΔ-Fraport την οποία ωστόσο υπέγραψε “με πολύ πόνο” όπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει (Real FM 14/12/2015).

Κάτι ανάλογο συνέβη παλαιότερα και με την COSCO. Ήταν πράγματι η Κυβέρνηση Τσίπρα που έβαλε τις τζίφρες για την επέκταση της σύμβασης με τους Κινέζους. Προηγουμένως ωστόσο ήταν ο κος Θ. Δρίτσας που αντιπολιτευόμενος την Κυβέρνηση Σαμαρά δήλωνε σχετικά ότι: “Η σπουδή, που επιδεικνύουν κάποιοι για να προχωρήσει το ξεπούλημα, ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανησυχία όλων, ότι η διαδικασία είναι σκανδαλώδης, «κομμένη και ραμμένη» για συγκεκριμένα συμφέροντα, ντόπια και ξένα, που θέλουν το πρώτο λιμάνι της χώρας, ως ιδιωτικό μονοπώλιο”. Την ίδια περίοδο το τμήμα ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ με σχετική ανακοίνωση προειδοποιούσε ότι “το ξεπούλημα του ΟΛΠ δεν θα περάσει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί μαζί με το λαό, για να παραμείνει δημόσιο το λιμάνι” (Αυγή 6/3/1014).

Ακόμη και για την χθεσινή επένδυση της Παπαστράτος, ο πρώην Πρωθυπουργός, διεκδικεί την πατρότητα της επένδυσης με τον νυν να αποκαλύπτει ότι αρχικά αντιμετώπισε την επένδυση της Philip Morris με δισταγμό, επιφύλαξη και δυσπιστία, για να προσθέσει ότι μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της εταιρείας ρώτησε τον κο Τζανακόπουλο «Είσαι σίγουρος ότι δεν μας κοροϊδεύει;»

Έχοντας δει προφανώς τους καρπούς της στείρας αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο και τους επενδυτές, ο Πρωθυπουργός δείχνει να κατανοεί πλέον τη σημασία των επενδύσεων για την ευημερία των πολιτών. Η σπορά όμως της οπισθοδρομικής αντίληψης του ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής περιόδου, δεν είναι εύκολο να ξεχαστεί από διάφορους ιδεοληπτικούς όπως και από μικροσυμφέροντα, που απαιτούν να μην προχωρήσουν οι επενδύσεις.

Όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Κέρκυρα είναι ενδεικτικά. Η εταιρεία NCH Capital έχει κερδίσει το διαγωνισμό που διεξήγαγε το ελληνικό δημόσιο και έχει λάβει όλες τις σχετικές άδειες. Οι τοπική δημοτική αρχή όμως έχει διαφορετική άποψη και εμπόδισε την εταιρεία να ξεκινήσει τις εργασίες θέλοντας να προστατέψει τα μονοπάτια της περιοχής του ερημίτη, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο Δήμαρχος που είχε εκλεγεί με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχει εμμείνει στις προηγoύμενες απόψεις του ακόμη και μετά το “σχίσμα” του 2015 στην ριζοσπαστική αριστερά.

Ανάλογη η εικόνα και στο ακρωτήρι Καφηρέας, το γνωστό Κάβο Ντόρο (Cavo D’oro) στην Εύβοια. Η ιταλική εταιρεία ENEL έχει λάβει όλες τις άδειες από τις αρμόδιες 27 υπηρεσίες. Παρήγγειλε τις ανεμογεννήτριες αλλά ο Σύλλογος για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας και 3 κάτοικοι της Καρύστου “πάγωσαν” την επένδυση για πολλοστή φορά, με προσωρινή διαταγή του ΣΤΕ.

Σε όλη την Ελλάδα οι επενδυτές δίνουν μάχες για να κάνουν τη δουλειά τους και συνήθως τις χάνουν. Ακόμη και αν το ίδιο το δημόσιο έχει πληρωθεί για άδειες και πωλήσεις που έχει κάνει. Ακόμη και για μεγάλα, εμβληματικά έργα. Η περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός έχει κάνει τεράστια ζημιά στο επενδυτικό προφίλ της χώρας. Στο Ελληνικό ανακάλυψαν …δάσος, αφού προηγουμένως επιχείρησαν να χαρακτηρίσουν τον αεροδιάδρομο ως μνημείο!

Επενδυτικός πυρετός προφανώς δεν υπάρχει και αν ο Πρωθυπουργός επιμείνει να υποστηρίζει κάτι τέτοιο, μάλλον θα εκτεθεί. Ενδιαφέρον από επενδυτές προφανώς υπάρχει. Πολιτική βούληση δεν υπάρχει καθώς οι περισσότεροι πολιτευτές (ανεξαρτήτως κόμματος) επιχειρούν διαρκώς να ικανοποιήσουν μικροσυμφέροντα ή να “μπουν σφήνα” στις επενδύσεις για προσωπικό όφελος. Αν προσθέσει κανείς και την ιδεολογική ηγεμονία του λαϊκισμού που για δεκαετίες αντιμετωπίζει ως ξεπούλημα ή υποδούλωση κάθε προσπάθεια επένδυσης, τότε το παζλ της επενδυτικής ερήμωσης συμπληρώνεται.

Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να πασχίσει πάρα πολύ για να πείσει πλέον τους επενδυτές ότι η Κυβέρνησή του είναι φιλική προς τους επενδυτές. Θα πρέπει πρωτίστως να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το τι πιστεύει η Κυβέρνησή του για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Θα πρέπει να δικαιολογήσει επαρκώς και πειστικά τους λόγους που τα στελέχη του μιλούν διαρκώς για “επανακρατικοποιήσεις”. Αν το κάνει; Θα έχει καλύτερες ευκαιρίες για φιέστες…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

(Φωτογραφία: AP Images/Mary Altaffer)

ADVERTISING

SHARE: