Μια έξοδος ψηλή, μέτριου αναστήματος, παχουλή προς το αδύνατο…

Μια έξοδος ψηλή, μέτριου αναστήματος, παχουλή προς το αδύνατο…
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος Nikos Libertas / SOOC

Οι πολλές απόψεις που ακούγονται στο εσωτερικό της Κυβέρνησης για το λευκότερο λευκό της εξόδου στις αγορές, δεν είναι διχογνωμία αλλά στρατηγική

Ήταν ψηλός, μετρίου αναστήματος, παχουλός πολύ… προς το αδύνατο, με μια μουστακάρα… Να έτσι δα, ένα μουστακάκι. Ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση περιγράφει την “καθαρή έξοδο” θυμίζει όλο και περισσότερο τη θρυλική περιγραφή του Ντίνου Ηλιόπουλου στην ταινία του 1961 “Ζητείται ψεύτης”.

Ιδίως μετά και τη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών και στέλεχος των 53, Ευκλείδης Τσακαλώτος δια της οποίας εισήγαγε στον δημόσιο διάλογο την έννοια “πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης χωρίς νέους όρους”.

Πολλοί θα σπεύσουν να πουν ότι ο Ευκλείδης, για άλλη μια φορά “αδειάζει” τον πρωθυπουργό. Ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στους υπουργούς του στις 3 Μαρτίου είχε υποστηρίξει ότι: “η χώρα βαδίζει προς μια καθαρή έξοδο τον Αύγουστο, χωρίς την ανάγκη προληπτικής γραμμής στήριξης”.

Όντως, η χθεσινή ομολογία του υπουργού Οικονομικών απέχει παρασάγγας από την “καθαριότητα” που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Απέχει ακόμη περισσότερο από  τις δηλώσεις των στελεχών “ελευθέρας βοσκής” της Κυβέρνσηης που υποστηρίζουν ότι όχι μόνο θα είναι “καθαρή” η έξοδος αλλά αμέσως μετά θα αποφασίζουμε μόνοι μας για όλα και έτσι θα επαναφέρουμε τους μισθούς στα προ κρίσης επίπεδα, όπως και την 13η σύνταξη. Όσο πλησιάζουμε προς τον Αϋγουστο αναμένεται να εξαγγείλουν και τη διανομή λουκάνικων προκειμένου να δέσουμε τους σκύλους που θα γλιτώσουν από το νομοσχέδιο Τσιρώνη.

Δεν πρόκειται όμως για μια ακόμη ασυνεννοησία στο εσωτερικό της Κυβέρνησης. Ο κ. Τσακαλώτος εξ’ αντικειμένου βλέπει πιο ξεκάθαρα τις εξελίξεις και επιπλέον η θέση του επιβάλλει πιο σαφείς τοποθετήσεις για τα ζητήματα της οικονομίας. Οι γενικές πολιτικές συζητήσεις προκαλούν συνήθως εκνευρισμό στους επενδυτές. Ο πρωθυπουργός από την άλλη μεριά απευθύνεται σε διαφορετικό ακροατήριο και επιχειρεί να παρουσιάσει την ολοκλήρωση του μνημονίου σαν την μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησής του, με την οποία ως λάβαρο πιθανότατα θα πορευθούμε μέχρι τις κάλπες.

Η σύγχυση που προκαλεί στους πολίτες αυτή η διχογνωμία μπορεί να είναι μέχρι και επιθυμητή. Ανάλογα με τις εξελίξεις, η Κυβέρνηση θα μπορεί να πει ότι δικαιώθηκε σε κάθε περίπτωση. Η έξοδος θα είναι καθαρή και θα εορτασθεί με μεγαλοπρέπεια (λέγεται στην Πνύκα) αλλά στην πρώτη “στραβή” θα μπορεί να υποστηρίξει ότι δυστυχώς υπάρχουν “ρετάλια” των προηγούμενων μνημονίων που πρέπει να ολοκληρωθούν και για τα οποία ο υπουργός Οικονομικών είχε προειδοποιήσει.

Άλλωστε η ίδια η Κυβέρνηση επιδιώκει να αφήσει όσα πιο πολλά ρετάλια μπορεί για “μετά”. Είτε γιατί δεν έχει πλέον χρόνο για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες που απαιτούνται, όπως στα ενεργειακά ή στην αδειοδότηση του καζίνο στο Ελληνικό, είτε γιατί δεν θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές, όπως στο θέμα των αντικειμενικών αξιών. Επιπλέον, θέλει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα ακόμη και για ψηφισμένα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, μεταρρυθμίσεις που επιχειρεί τουλάχιστον να αναβάλει μέχρι τις κάλπες.

Οι δανειστές με τη σειρά τους αναβάλλουν την οριστική επίλυση του χρέους, γνωρίζοντας ότι αν το κάνουν, δεν θα έχουν κανέναν μοχλό πίεσης προς την εκάστοτε Κυβέρνηση. Θα αφήσουν και αυτοί εκκρεμότητες που θα σχετίζονται με διάφορες υπό αίρεση εξελίξεις. Άλλωστε το φετινό καλοκαίρι θα είναι μακρύ και ενδεχομένως απρόβλεπτο. Οι κυοφορούμενες εξελίξεις στα εθνικά θέματα αλλά και οι ευρύτερες ισορροπίες στη ΝΑ Μεσόγειο κάνουν τις αγορές νευρικές.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνηγορούν ότι Ελλάδα και δανειστές δεν θα “λύσουν τις διαφορές τους” εντός του θέρους. Θα αφήσουν σίγουρα κάτι γι’ αργότερα. Πολιτικά, βολεύονται άπαντες με αυτή την εξέλιξη. Μόνο αν συμβεί κάτι πραγματικά απρόοπτο θα έχουμε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά θα μιλά για θρίαμβο απαγκίστρωσης από την μπότα των δανειστών, οι ευρωπαίοι θα μιλούν για θρίαμβο των προγραμμάτων διάσωσης και οι τεχνοκράτες μαζί με τους επενδυτές θα κρατούν την ανάσα τους προσευχόμενοι να μην συμβεί κάτι απρόοπτο που θα απαιτήσει νέα παρέμβαση και κυρίως νέο χρήμα…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα