Μικροποσότητα συναίνεσης

Meeting of New Democracy parliamentary group at the Greek Parliament, Athens, Greece, on February 15, 2018. /      , ,  15 , 2018
Meeting of New Democracy parliamentary group at the Greek Parliament, Athens, Greece, on February 15, 2018. / , , 15 , 2018 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Την ώρα που η θύελλα Novartis μαίνεται, κάτι δείχνει να σαλεύει σε επίπεδο συναίνεσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε μεν το ευγενικό αίτημα του Πάνου Καμμένου να τον ενημερώσει αυτοπροσώπως για τα όσα σοβαρά συμβαίνουν στην περιοχή των Ιμίων, όμως η αστική καταγωγή και ανατροφή του προέδρου της ΝΔ, είμαι σίγουρος ότι τον κάνουν να εκτιμά κατά βάθος αυτή την κίνηση του ΥΕΘΑ.

Κυρίως διότι σε ένα περιβάλλον ακραίας πόλωσης είναι μια ευγενική χειρονομία, έστω και αν έγινε άγαρμπα. Ιδίως αν σκεφθεί κανείς ότι είχε προηγηθεί η εξαιρετικά υπεύθυνη επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να “παγώσει” την πρότασή της για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει την υπόθεση με τα βλήματα.

Αν πιστεύετε ότι πρόκειται για μια σταγόνα στον ωκεανό της μικροπολιτικής, ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Δεν περιμένει κανείς τον Πάνο Καμμένο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συζητάνε τα εθνικά θέματα πίνοντας ούζα και προσφωνώντας αλλήλους “γεια σου ρε καρντάση”. Δεν περιμένει καν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δει με μια μικρή συμπάθεια τον Ανεξάρτητο Έλληνα. Περιμένει όμως τις στοιχειώδεις πράξεις συναίνεσης που έστω και επικοινωνιακά θα καταδείξουν ότι αμφότεροι βάζουν το εθνικό συμφέρον πάνω από την μικροπολιτική. Στην προκειμένη περίπτωση η Νέα Δημοκρατία έλαβε μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία και ο ΥΕΘΑ μπορεί να θεωρηθεί ότι ανταπέδωσε. Έστω και αν το έκανε από υποχρέωση ή αμηχανία, η κίνηση έχει τη σημασία της.

Όπως έχει τη σημασία της και η εν γένει στάση της αντιπολίτευσης. Το savoir faire των Ελλήνων πολιτικών επιβάλει σε τέτοιες περιπτώσεις να σηκώνουν τους τόνους. Να εκμεταλλεύονται την δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε η Κυβέρνηση και να κραυγάζουν με εθνικιστικές κορώνες. Είτε πρόκειται για δεξιούς, αριστερούς ή σοσιαλιστές.

Η αλήθεια είναι ότι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων ουδείς μπήκε στον πειρασμό να το κάνει και αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ούτε ως αδυναμία ούτε ως ανικανότητα. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ακόμη και τους πιο “μετριοπαθείς” βουλευτές να κραυγάζουν διάφορα περί προδοσίας από τα έδρανα του κοινοβουλίου και (ακόμη χειρότερα) από τα τηλεπαράθυρα, με τους περισσότερους μάλιστα δημοσιογράφους να τους ενθαρρύνουν εν χωρώ. Πρόκειται για συνειδητή και εξαιρετικά υπεύθυνη επιλογή.

Αποκτά δε ακόμη μεγαλύτερη αξία, δεδομένου του περιβάλλοντος εν μέσω του οποίου έγινε η συγκεκριμένη επιλογή. Με την υπόθεση Novartis να έχει δημιουργήσει πολεμικό κλίμα στην εγχώρια πολιτική σκηνή, οι μετριοπαθείς επιλογές καταδεικνύουν ψυχραιμία και λογική, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Γιατί ας μη γελιόμαστε, όσοι συμβουλεύουν τον Πρωθυπουργό να πολώνει όλο και περισσότερο το κλίμα, αδυνατούν να δουν τη μεγάλη εικόνα. Πώς να πείσει ο κ. Τσακαλώτος τους επενδυτές ότι στη χώρα υπάρχει κλίμα σταθερότητας; Ποιος πιστεύει ότι με όλα τα εθνικά θέματα ανοιχτά και το μέλλον της χώρας εκτός μνημονίων να παραμένει αβέβαιο, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του να βρει λύση χωρίς τη συναίνεση των υπολοίπων; Πότε ξανάγινε κάτι τέτοιο;Απέχουμε πολύ ακόμη από ένα περιβάλλον πραγματικής συναίνεσης. Θα ήταν πιο εύκολο να υποστηρίξει κανείς ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον “σκληρού ροκ”. Όσοι όμως προσπαθούν να κάνουν κινήσεις συναίνεσης, προσφέρουν σοβαρές υπηρεσίες στην πατρίδα. Ενίοτε δε, βρίσκουν και ανταπόκριση, πράγμα εξόχως σοβαρό ακόμη και αν υπάρχει η καχυποψία ότι κατά βάθος οφείλεται μόνο και μόνο σε λόγους ευγένειας και στερείται κάθε ίχνους εθνικής ομοψυχίας.

(Φωτογραφία: Sooc)

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

ADVERTISING

SHARE: