Μπάρμπα, θέλω και γω πρόσληψη και τα πάντα όλα δωρεάν

Protest rally during a 24 hours general strike, in Athens, on Dec. 8, 2016 /      24  ,  ,  8 , 2016
Protest rally during a 24 hours general strike, in Athens, on Dec. 8, 2016 / 24 , , 8 , 2016 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Τα χαϊδεμένα παιδιά του πολιτικού συστήματος θέλουν εδώ και τώρα τα πάντα και ακόμη περισσότερα

“Δεν θέλουμε αξιολόγηση, θέλουμε προσλήψεις και τα πάντα δημόσια και δωρεάν”. Αυτά ήταν τα λόγια του συνδικαλιστή δημοσίου υπαλλήλου στην αυθόρμητη δήλωση που έκανε στις κάμερες που κατέγραφαν τη χθεσινή διαμαρτυρία της ΑΔΕΔΥ κατά της επάρατης αξιολόγησης. Το θράσος των χαϊδεμένων παιδιών της ελληνικής κοινωνίας είναι απύθμενο και καθώς κρατούν τα κλειδιά του πελατειακού κράτους, υπάρχουν πάντοτε πατρόνοι και προστάτες των παράλογων αιτημάτων τους.

Όσοι έχουν κληθεί να κυβερνήσουν τον τόπο κατανοούν σταδιακά ότι με την παρούσα δομή και νοοτροπία, το ελληνικό δημόσιο είναι μια μαύρη τρύπα που ρουφάει τα λεφτά του προϋπολογισμού. Τους είναι δύσκολο όμως να τα βάλουν με το πλέον συντεταγμένο μπλοκ ψηφοφόρων, το οποίο προηγουμένως χάιδευαν για να διασφαλίσουν την εκλογή. Παράλογα συνδικαλιστικά προνόμια τους επιτρέπουν δυναμικές αντιδράσεις σε όλα όσα δεν τους αρέσουν. Ήταν αυτοί -που δυσαρεστημένοι από τις μνημονιακές περικοπές των μισθών και των προνομίων τους- ανέδειξαν το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Όταν η ριζοσπαστική αριστερά έγινε “κυβερνώσα” αντιλήφθηκε ότι για να επιβιώσει πρέπει να προβεί σε έναν μίνιμουμ εξορθολογισμό του κράτους. Όχι τίποτε σπουδαία πράγματα. Έστω μια τυπική αξιολόγηση χωρίς συνέπειες, προκειμένου να κερδίσει χρόνο με τους δανειστές. Ούτε τους επίορκους δεν τολμάνε να διώξουν. Εδώ η “φιλελεύθερη” Νέα Δημοκρατία, φοβάται να πει ξεκάθαρα ότι θα απομακρύνει όσους είναι ανίκανοι ή τεμπέληδες και ψελλίζει κάτι μισόλογα.

Στους συνδικαλιστές δημοσίους υπαλλήλους, δεν άρεσε ούτε η προσχηματική αξιολόγηση. Θέλουν ξεκάθαρα πράγματα. Καμία αξιολόγηση, γιατί αυτά τα πράγματα τα τελειώνεις μια κι’ έξω για να μην έχεις μπλεξίματα αργότερα. Θέλουν επιπλέον νέες προσλήψεις για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους αλλά και δημόσια και δωρεάν τα πάντα. Ποιος θα τα πληρώνει αυτά τα δωρεάν και δημόσια δεν λένε βεβαίως. Όπως και δεν λένε τίποτε για το παραλυμένο ελληνικό δημόσιο που αντί να εξυπηρετεί, ταλαιπωρεί κατά κανόνα τους πολίτες. Ούτε για όλους όσοι πληρώνονται από τον κρατικό κορβανά αλλά το γενικό λογιστήριο δεν γνωρίζει καν γιατί τους πληρώνει.

Στην Κυβέρνηση αντιλαμβάνονται πλέον ότι το κράτος δεν αντέχει πολύ ακόμη σε αυτή την κατάσταση. Διακριτικά έστω, παίρνουν αποστάσεις από τα σουρεαλιστικά τσιτάτα των συνδικαλιστών. Οι τελευταίοι δεν αγχώνονται από τη μεταστροφή της αριστερής Κυβέρνησης. Ήταν κάτι που είχαν προϋπολογίσει. Υπάρχουν άλλωστε και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

Όπως η πορτοκαλιά Λαφαζάνης που βάδιζε χθες με αγέρωχο και θριαμβευτικό ύφος δίπλα στην κεφαλή της πορείας. “Αξιολόγηση με μνημόνια δεν γίνεται” δήλωσε ο πρώην σύντροφος γεμίζοντας χαρά τους συνδικαλιστές και αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους να αναρωτιόμαστε τι εννοεί. Διότι κανείς δεν φαντάζεται ότι ακόμη και χωρίς μνημόνια ο Παναγιώτης ο Λαφαζάνης θα συμφωνούσε ποτέ με τις ανθρωποφαγικές πρακτικές της αξιολόγησης. Το πιο πιθανό είναι να συμφωνούσε με ότι ζητούσαν οι συνδικαλιστές. Πετάει ο γάιδαρος; Ασφαλώς…

Το θέμα της αξιολόγησης δεν είναι ιδεολογικό. Δεν έχει ούτε δεξιό ούτε αριστερό πρόσημο. είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν είναι δυνατόν σύσσωμο -κυριολεκτικά- το πολιτικό σύστημα να προστατεύει ανθρώπους που προσελήφθησαν με μέσον ή πλαστά πτυχία. Δεν είναι καν δυνατόν να προστατεύει ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν τα προσόντα αλλά ΄όταν “τρούπωσαν” αποφάσισαν ότι “έδεσαν τον γάιδαρο τους” (αυτόν που πετάει) και έπαψαν να εργάζονται.

Οφείλουμε την αξιολόγηση σε όλα εκείνα τα παιδιά που εργάζονται για 360 ευρώ το μήνα χωρίς τη στοργή και ασφάλεια του δημοσίου με τους υπερδιπλάσιους μισθούς. Την οφείλουμε ακόμη και σε εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που κυριολεκτικά “σκίζονται” να εξυπηρετήσουν επειδή έχουν φιλότιμο καθώς κανείς δεν τους υποχρεώνει. Ακόμη όμως και αν δεν την οφείλουμε, είμαστε αναγκασμένοι να την κάνουμε, όπως και διάφορες άλλες μεταρρυθμίσεις. Ειδάλλως η χώρα θα καταρρεύσει και τότε δεν θα έχει καμία σημασία να εργάζεσαι στο δημόσιο φίλε που θέλεις τα πάντα δωρεάν και δημόσια…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

ADVERTISING

SHARE: