Μπρος γκρεμός και πίσω τρόικα

Η άρνηση του να δούμε και να αντιμετωπίσουμε την πραγματική εικόνα του ασφαλιστικού απειλεί να στείλει την πλειοψηφία των συνταξιούχων στην ακραία φτώχεια

Η επανεκκίνηση -σήμερα το πρωί- των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση, έχει ως βάση της τη συμφωνία της ελληνικής πλευράς να ανοίξει διάφορα καυτά θέματα που με τον γνωστό βερμπαλισμό της, είχε ονομάσει κόκκινες γραμμές. Πρώτο και κύριο είναι φυσικά το ασφαλιστικό καθώς δανειστές και Κυβέρνηση κατανοούν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν. Οι εναλλακτικές επιλογές όμως είναι περιορισμένες, όπως και ο χρόνος για τη λήψη σκληρών αποφάσεων.

Οι δανειστές προτείνουν την δραστική μείωση των συντάξεων -κύριων και επικουρικών- προκειμένου να εξορθολογιστεί το σύστημα και να σταματήσει το κράτος να δαπανά δυσβάσταχτα ποσά που εμποδίζουν άλλες λειτουργίες του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ικανοποιούνται με την προληπτική νομοθέτηση για το 2019 αλλά απαιτούν τις αλλαγές εδώ και τώρα.

Για να γίνει ευκολότερα κατανοητό το πρόβλημα αρκεί να δει κανείς τα στοιχεία της Eurostat. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δαπανούσαν περίπου 10% του ΑΕΠ τους για τις δημόσιες συντάξεις. Πρωταθλήτρια των δαπανών ήταν τότε η Αυστρία (14,5%) και ακολουθούσαν η Ιταλία (13,8%), η Ελλάδα (12,5%) και η Γαλλία (12,1%). Καθώς η γηραιά ήπειρος …γερνάει περαιτέρω, οι δαπάνες αυξήθηκαν. Το 2012, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Eurostat, οι δαπάνες είχαν αυξηθεί στο 17,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, στο 16,5% στην Ιταλία, ενώ ο μέσος όρος στην E.E. ήταν σχεδόν 14%.

Η κόκκινη γραμμή της Κυβέρνησης σε σχέση με το ασφαλιστικό -όπως και αν εκφραστεί- συνίσταται στο να μην γίνουν δραστικές αλλαγές. Αρχικά υπαναχώρησε στις επικουρικές. Εν συνεχεία στις κύριες που βαφτίστηκαν ρετιρέ. Τα νούμερα όμως συνεχίζουν να μην βγαίνουν και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για μια ακόμη φορά θα υπαναχωρήσει.

Το ψαλίδι στις χαμηλές συντάξεις θα λύσει προφανώς ένα πρόβλημα αλλά θα δημιουργήσει δύο άλλα. Κάτι σαν τη Λερναία Ύδρα δηλαδή. Αρχικά η συνταξιοδοτική δαπάνη θα μειωθεί αλλά μαζί της θα συμπαρασύρει και την κατανάλωση, μειώνοντας τελικά το ΑΕΠ. Καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι περίπου προφανές ότι θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος. Επιπρόσθετα, οι άνθρωποι αυτοί των οποίων οι συντάξεις θα μειωθούν δραστικά (έως 40% υπολογίζουν ειδήμονες του ασφαλιστικού), θα αντιμετωπίσουν μια κατακόρυφη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι ακόμη και αν βγήκαν πρόωρα και σκανδαλωδώς στη σύνταξη, αδυνατούν πλέον και να εργασθούν (λόγω ηλικίας και έλλειψης ειδίκευσης) και να ζήσουν με τα ψίχουλα που θα αντιστοιχούν στις συντάξεις τους.

Πρόκειται για ένα αδιέξοδο που δημιούργησαν οι ανεύθυνες πολιτικές της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας. Σπαταλήσαμε το χρόνο με αυταπάτες και συνωμοσιολογία, αντί να σπεύσουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα όσο υπήρχε καιρός. Τώρα καλούμαστε να στείλουμε μεγάλο μέρος των συνταξιούχων στην ακραία φτώχεια.

Όμως με το να κοιτάζουμε πίσω δεν θα λύσουμε και πάλι το πρόβλημα. Οφείλουμε ακόμη και τώρα να επιλέξουμε το δικαιότερο κοινωνικά μίγμα πολιτικής. Όχι κόντρα στην τρόικα αλλά μαζί της. Οι δανειστές άλλωστε είναι αυτοί που μας δίνουν -με κόστος για τους ίδιους- χρήματα για να συνεχίζουμε να πληρώνουμε αυτές τις συντάξεις. Αν δεν το κάνουμε για μια ακόμη φορά και αναβάλουμε τη λύση, είναι περίπου βέβαιο ότι συν τω χρόνο η λύση θα γίνεται δυσκολότερη.

Πολιτικά, μια τέτοια απόφαση μοιάζει μη διαχειρίσιμη για τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, πολλοί από τους οποίους ούτε κατανοούν, ούτε αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Η αντιπολίτευση οφείλει επίσης να φερθεί λογικά, όσο και αν διάφοροι φλερτάρουν με την ιδέα της στείρας άρνησης. Δεν είναι καιρός για μικροπολιτικές και σκοπιμότητες. Τουλάχιστον όχι στις πλάτες των πολιτών που βρίσκονται σε μη παραγωγική ηλικία και σίγουρα όχι με ενέχυρο τις ζωές των παιδιών μας. Ας φερθούμε έστω και την έσχατη ώρα με τη στοιχειώδη σοβαρότητα.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

ADVERTISING

SHARE: