Να γιατί δεν έχουμε ασθενοφόρα

Η δωρεά του ιδρύματος Νιάρχου, τα χαμένα ΕΣΠΑ, τα πανάκριβα ανταλλακτικά και η ανίκανη δημόσια διοίκηση που δεν μπορεί να βρει 1,75 εκατ. ευρώ και επιμένει… με αγροτικά.

Η δωρεά του Ιδρύματος Σταυρος Νιάρχος για την αγορά και συντήρηση ασθενοφόρων, διασφαλίζει τουλάχιστον ότι όσοι συμπολίτες μας αντιμετωπίσουν κάποιο σοβαρό και επείγον πρόβλημα υγείας, δεν θα πάνε “σαν το σκυλί στ’ αμπέλι”. Το ίδρυμα, κάνοντας τη δωρεά, δεν είχε σκοπό να εξευτελίσει κανέναν. Οι αριθμοί όμως είναι αμείλικτοι και δυστυχώς ή ευτυχώς το κάνουν. Δεν ευημερούν, όπως δεν ευημερούν και οι άνθρωποι και καταδεικνύουν τι σημαίνει ανικανότητα στη δημόσια διοίκηση.

Τα χρήματα που διέθεσε το Ίδρυμα ανέρχονται σε 14 εκατ. ευρώ. Αρκούν -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- για την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων αλλά και τη συντήρησή τους για τα επόμενα 8 χρόνια. Με την προμήθειά τους θα λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα που υπάρχει σήμερα. Σκεφθείτε ότι το 2016, το ΕΚΑΒ Αθηνών διέθετε περίπου 130 ασθενοφόρα, τα μισά από τα οποία ήταν ακινητοποιημένα λόγω βλαβών.

Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2017, ανέρχεται σε 3,7 δις. Το ποσό για το 2016 ήταν σχεδόν 3,9 δισ. Σε αυτά τα επίπεδα κινήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια ενώ στις Κυβερνητικές προθέσεις συμπεριλαμβάνεται η αύξηση του ποσού αυτού ώστε να συγκλίνει με τα ποσοστά του προϋπολογισμού που δαπανούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ η δαπάνη για την υγεία στην Ελλάδα είναι 5% του ΑΕΠ. Στη Μεγάλη Βρετανία το ποσοστό είναι 7,7% του ΑΕΠ, στη Γαλλία 8,6% και στη Γερμανία 9,4%.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα 14 εκατ. ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό της (έστω και μικρής) δημόσιας δαπάνης για την υγεία. Άλλωστε τα 14 εκατ. ευρώ, δεν αφορούν μόνο έναν έτος αλλά τα επόμενα 8. Αν τα επιμερίσει κανείς (μέσω κάποιας μορφής χρηματοδότησης) αντιστοιχεί ένα ποσό της τάξης του 1,75 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτά τα λεφτά μας λείπαν και δεν είχαμε ασθενοφόρα…

Η συνήθης καραμέλα της έλλειψης πόρων δικαιολογεί κατά την άποψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, την τριτοκοσμική κατάσταση του ΕΚΑΒ. Όμως καθώς δεν μπορεί να διασφαλίσει ένα τόσο μικρό ποσό για ένα τόσο σοβαρό θέμα, τίθεται θέμα επάρκειας της διοίκησης.

Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται καν να διασφαλίσει τους πόρους. Η τελευταία προμήθεια ασθενοφόρων, έγινε με λεφτά των τοκογλύφων. Το 2016 ξεκίνησε η παραλαβή 90 νέων ασθενοφόρων που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προηγούμενου ΕΣΠΑ που είχε ξεκινήσει από προηγούμενες Κυβερνήσεις. Το μπάχαλο της δημόσιας διοίκησης είναι τόσο μεγάλο που “λόγω νομικών εμπλοκών” στον διαγωνισμό για την προμήθεια, εγκρίθηκαν μόνο τα 90 από τα 186 αρχικώς προβλεπόμενα. Μας δίναν λεφτά δηλαδή για να πάρουμε ασθενοφόρα και δεν καταφέραμε να τα πάρουμε.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν γνωστό σε όσους χρειάστηκαν της συνδρομή ασθενοφόρου. Ο στόλος (η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου αγοράστηκε το 2003) είναι τόσο παλαιός που κάθε όχημα έχει κάνει πάνω από 1.000.000 χιλιόμετρα. Ο “θαυματοποιός της υγείας” κος. Π.Πολάκης είχε υποσχεθεί στις αρχές του περασμένου έτους ότι με νέο διαγωνισμό θα για τα υπόλοιπα 96 οχήματα. Με δεδομένη την πρότερη εμπειρία και τις καθυστερήσεις που συνεπάγεται η διαδικασία προμηθειών στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι είχαν προτείνει κάτι πολύ απλό.

Να αγοράσει άμεσα το Υπουργείο τα οχήματα με δικούς τους πόρους. Η δαπάνη μάλιστα θα αποσβένονταν σχεδόν άμεσα από το συνδυασμό της οικονομίας σε καύσιμα αλλά και ανταλλακτικά. Τα ερείπια που μεταφέρουν τους ασθενείς καίνε πολύ και χρειάζονται ανταλλακτικά καθημερινά. Στον μικρόκοσμο όμως της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, η έννοια της απόσβεσης είναι σύνθετη και επικίνδυνη…

Η διοίκηση του Υπουργείου (όπως και οι προηγούμενες) είχε στα χέρια της διάφορες λύσεις. Δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει καμία εξ’ αυτών. Ευτυχώς που βρέθηκαν οι πλουτοκράτες του Ιδρύματος Νιάρχου για να αποκτήσει η χώρα μια στοιχειώδη υπηρεσία. Διότι αλλιώς ο brutal γιατρός- Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δεν θα είχε πρόβλημα να θεσμοθετήσει τη μεταφορά ασθενών με αγροτικό όπως συμβαίνει συχνά στην ελληνική επαρχία.

Υ.Γ. Η αποσάθρωση των δημοσίων υπηρεσιών περιγράφεται με πολύ γλαφυρό τρόπο στο περιστατικό που απεικονίζει η φωτογραφία από τη Βασιλική της Λευκάδας. Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 2013, ένα Ι.Χ. παρέσυρε μια αλλοδαπή. Οι κάτοικοι κάλεσαν το ΕΚΑΒ όμως έλαβαν την απάντηση ότι δεν υπήρχε οδηγός βάρδιας τόσο αργά το απόγευμα. Οι κάτοικοι ζήτησαν έστω να δανειστούν το φορείο ώστε να μεταφέρουν την άτυχη γυναίκα για να λάβουν την αφοπλιστική απάντηση ότι το ασθενοφόρο ήταν κλειδωμένο και και τα κλειδιά δεν βρίσκονταν στο κέντρο υγείας. Από τύχη ζούμε…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

ADVERTISING

SHARE: