Να γιατί η μετοχή της ΔΕΗ έχασε 50% σε λίγα λεπτά σήμερα το πρωί

Να γιατί η μετοχή της ΔΕΗ έχασε 50% σε λίγα λεπτά σήμερα το πρωί

Συνολικά ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ έχουν χάσει περίπου 60% της αξίας τους από το καλοκαίρι του 2014 καθώς υπάρχουν πολλοί που θέλουν να το παίζουν κιμπάρηδες με τα λεφτά των άλλων

Η κατάρρευση της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο σήμερα ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Μιας συστηματικής απαξίωσης που της επιφύλαξαν ομού και διαχρονικά οι Κυβερνήσεις, οι διορισμένες διοικήσεις και οι συνδικαλιστές, με τις πρώτες δύο να βρίσκουν βολικό το να φορτώνουν όλο το βάρος για το πάρτι στους τελευταίους. Στην πραγματικότητα “μαζί τα φάγανε”.

Βεβαίως, τεχνικά η ΔΕΗ έχασε ένα μέρος της αξίας της διότι από σήμερα το πρωί υπάρχει και μια δεύτερη εταιρεία που διαπραγματεύεται στο ΧΑ. Ο ΑΔΜΗΕ που έχει πάρει μέρος της αξίας της ΔΕΗ όταν αποσχίσθηκε από τη μητρική. Η ΔΕΗ όμως (στην οποία ανήκει τρόπος του λέγειν η μισή χώρα) αποτιμάται στο χρηματιστήριο λίγο περισσότερο από 450 εκατ. ευρώ έχοντας υποχωρήσει από την περιοχή των 10 ευρώ ανά μετοχή το καλοκαίρι του 14 στα 4 ευρώ ανά μετοχή μέχρι σήμερα το πρωί.

Αν δεν επρόκειτο για μια ημι-κρατική επιχείρηση και κυρίως αν δεν ήταν τόσο στρατηγικός ο ρόλος της για την εθνική οικονομία και ασφάλεια, η εταιρεία θα είχε ήδη αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο. Χρωστά 4,5 δισ. ευρώ και τα κέρδη της πριν υπολογιστούν οι φόροι, οι τόκοι και οι αποσβέσεις ίσα που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Τα κέρδη μετά από φόρους ίσα που έφτασαν πέρυσι τα 67,5 εκατ ευρώ. Δάνεια δεν μπορεί να λάβει πλέον ούτε από τοκογλύφους. Τι έκανε; Δανείστηκε από τους πελάτες της με τεράστιο επιτόκιο.

Θα μπορούσε να εισπράξει όλ’ αυτά τα χρήματα που της χρωστούν οι κακοπληρωτές και οι ρευματοκλέφτες. Το ποσό των ανείσπρακτων αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ και δεν είναι πανάκεια για να περισώσει το χάλι της επιχείρησης αλλά αποτελεί ασφαλώς ένα τεράστιο μέγεθος. Όμως η πολιτική της διορισμένης διοίκησης ήταν εξαρχής να μην κόβει το ρεύμα για λογαριασμούς κάτω των 1.000 ευρώ αδιακρίτως. Ακόμη και ο Ωνάσης να είχε “ρολόι” με μικρότερες οφειλές, η ΔΕΗ τον προστάτευε.  Άλλωστε μία από τις αυταπάτες που κόμιζαν οι αντιμνημονιακοί στον δημόσιο διάλογο είναι ότι το ρεύμα είναι δημόσιο αγαθό. Έτσι φτάσαμε το φέσι στα 2,5 δισ. Βεβαίως το κράτος έχει φροντίσει εδώ και χρόνια να προστατεύει τους διαπιστωμένα αδύναμους, μέσω αυτού που ονομάζουμε Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Όμως έχει άλλη επαναστατική χάρη να είσαι κιμπάρης με όλους αδιακρίτως. Με τα λεφτά των άλλων βεβαίως.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, υπάρχει και αυτή η οδηγία περί απελευθέρωσης της αγοράς που θα υποχρεώσει την επιχείρηση να περιορίσει κατά το ήμισυ τη δραστηριότητα και άρα τον κύκλο εργασιών της. Ήτοι από τα 5,2 δισ. ευρώ τζίρο που πραγματοποίησε το 2016, θα περιοριστεί στα 2,5 περίπου. Τα δάνεια όμως θα παραμείνουν ίδια.

Ιδίως αν ακολουθηθεί η ίδια μέθοδος που επελέγη για την παραχώρηση του ΑΔΜΗΕ. Η ΔΕΗ “επέλεξε” να χαρίσει το 51% του ΑΔΜΗΕ στο ελληνικό δημόσιο. Αποζημιώθηκε μόνον για το 49 λαμβάνοντας 295 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο και 320 εκατ. ευρώ από τους Κινέζους της State Grid. Ακόμη και σήμερα οι χρηματιστηριακοί αναλυτές αναζητούν ψήγματα λογικής πίσω από μια τέτοια κίνηση. Να πουλήσει δηλαδή στο δημόσιο ένα ποσοστό 25% και να χαρίσει το υπόλοιπο 51%!!!!

Συνέβησαν επιπλέον και όσα συνέβησαν στο Αμύνταιο. Τα οποία είναι τραγικά. Πέραν του γεγονότος ότι δεν υπήρχε ασφαλιστική κάλυψη για ζημίες που οι ειδικοί υπολογίζουν σε 1 δις. ευρώ, η διοίκηση εμφάνισε ως περίπου αναπάντεχο ένα γεγονός για το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι εργαζόμενοι και για το οποίο είχαν υποψία μέχρι και τα βρέφη στην περιοχή. Που θα βρει για να πληρώσει τα σπασμένα; Ίσως αυξήσει τα τιμολόγια αποδεικνύοντας ότι οι κουτοπονηριές και οι υποσχέσεις για τσάμπα ρεύμα, οδηγούν συχνά στα αντίθετα αποτελέσματα.   

Στο παρελθόν, όλοι οι εμπλεκόμενοι σφύριζαν αδιάφορα για κάτι που φαινόταν ότι θα συμβεί. Σε άρθρο μου με ημερομηνία 29 Δεκεμβρίου, περιέγραφα την πορεία προς το πουθενά. Θα έλεγε κανείς ωστόσο ότι “άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε”. Σύμφωνοι. με μόνη διαφορά ότι οφείλουμε να μαθαίνουμε από αυτά. Μαθαίνει κανείς; Σημερινά ρεπορτάζ αναφέρουν ότι και στη διοίκηση του αποσχισθέντος ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να τοποθετηθεί παλαιός γνώριμος του αρμόδιου Υπουργού. Λες και οι εταιρείες διοικούνται από κολλητούς. Φανταστείτε τον Mark Zuckerberg να διορίζει όλα τα κολλητάρια του στο ΔΣ του Facebook. Αν από την άλλη κρίνουμε από την προ ημερών πρόσληψη μαέστρου για τη χορωδία της ΔΕΗ, ίσως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν και πρόγραμμα αλλά και καλό γούστο. Η βύθιση μετά μουσικής είναι πολύ σικ. Ακόμη και ο Τιτανικός έτσι βυθίστηκε, με την ορχήστρα να παίζει…

Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα