Να γιατί συνωστίζονται οι επενδυτές

Να γιατί συνωστίζονται οι επενδυτές

Αλήθεια, υπάρχουν αγοραστές που στριμώχνονται στα Υπουργικά γραφεία. Μια μικρή χώρα αποτελεί το επενδυτικό Ελντοράντο της Ευρώπης αυτόν τον καιρό.

Έξω από το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών επικρατεί συνωστισμός. Η μεγάλη αντιπροσωπεία των Ρώσων κάνει υπερβολικό θόρυβο και μάταια μια γραμματέας επιχειρεί να τους συμμορφώσει. Την αγνοούν και κάνουν bullying σ’ έναν ήσυχο Κινέζο που έχει κουρνιάξει εδώ και ώρες στην άκρη ενός καναπέ παριστάνοντας ότι είναι αφοσιωμένος στο Facebook. Η περιφερειακή του όραση καταγράφει τα πάντα και ο ίδιος πληκτρολογεί το ιδεόγραμμα που σημαίνει “άξεστος” στο messenger. Παραδίπλα κάποιοι μεσήλικες Αμερικάνοι με λαχούρια δυσανασχετούν και μιλούν με ύφος αγανάκτησης στο τηλέφωνο για να διασκεδάσουν την αμηχανία τους.

Το φιλόξενο υπουργικό γραφείο έχει γίνει το σπίτι τους κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα. Είναι στριμωγμένοι σε άθλιες συνθήκες. Μοιράζονται τις τρεις τουαλέτες του ορόφου και τρέφονται με delivery από τα σουσάδικα του κέντρου. Δεν φεύγουν ούτε για να κάνουν μπάνιο. Η ευκαιρία είναι τόσο μεγάλη που δεν “τους παίρνει” να την χάσουν. Το θέαμα είναι σουρεαλιστικό. Τόσοι δισεκατομμυριούχοι στοιβαγμένοι στο μικρό γραφειάκι. Οι αποτιμήσεις όμως είναι στα Τάρταρα, το εργατικό δυναμικό περισσεύει, οι μισθοί μειώνονται διαρκώς. Δεν μπορούν να χάσουν την ευκαιρία να ψωνίσουν κοψοχρονιά. Ακόμη και αν πρέπει να περάσουν από την ταπεινωτική αυτή διαδικασία. Οι περισσότεροι άλλωστε είναι εκπαιδευμένοι στις κακουχίες. Δεν ήταν πάντοτε επενδυτές. Απλώς ξέρουν να διαπραγματεύονται καλά…

Αίφνης μια οχλαγωγία διαταράσσει την ηρεμία της αναμονής. Μια ομάδα ανεξουσίαστων εισβάλλει στο Υπουργικό γραφείο. Η διαμαρτυρία είναι σχετικά ειρηνική αλλά ένα έμπειρο μάτι βλέπει την ομάδα των Ισραηλινών να ανασυντάσσεται. Οι διαμαρτυρόμενοι απαιτούν την απαλλοτρίωση όλων των επιχειρήσεων που δρουν στην Ελλάδα και την απόδοσή τους στο λαό. Οι Ρώσοι “πιάνουν” τη λέξη “κολλεκτίβα” που επαναλαμβάνουν οι αντεξουσιαστές και χασκογελούν. Οι Κινέζοι τρίβουν τα χέρια τους με την εξέλιξη. Γνωρίζουν ότι η κινητοποίηση δεν έχει καμία τύχη, στο να εμποδίσει τις επενδύσεις αλλά στα χέρια τους η αβεβαιότητα που δημιουργεί μια τόσο δυναμική παρέμβαση, αποτελεί διαπραγματευτικό όπλο για να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις αποτιμήσεις.

Ένας από τους ακτιβιστές γνωρίζει λίγα ρώσικα. Είχε μείνει για μερικούς μήνες στην Τασκένδη. Προσπάθησε να διαβάσει και Τρότσκι στο πρωτότυπο. Μάταια, αλλά του έμειναν μερικές λέξεις και συνεννοείται. Παίρνει παράμερα έναν Ρώσο και του εξηγεί ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συνδικαλιστών, δουλειά δεν κάνουν. Όση πλάτη και αν βάλει η Κυβέρνηση. Ο Ρώσος τον ακούει με ενδιαφέρον και με το ύφος του ανθρώπου που κατανοεί βαθιά ότι βρήκε τον ξεναγό του στον επενδυτικό λαβύρινθο της μικρής ιδιόμορφης χώρας. Τον χτυπά ελαφρά στην πλάτη και βάζει με τρόπο στην τσέπη του μια καρτ βιζίτ. Δεν θέλει να τον δουν οι άλλοι. Ο ακτιβιστής όμως φεύγοντας χαιρετάει συνωμοτικά και έναν κοντό από την αμερικάνικη αποστολή. Εκείνος κάνει πως δεν τον βλέπει.

Η γραμματέας βρίσκεται στα πρόθυρα υστερίας. Προσπαθεί με μια σκούπα να συμμαζέψει ένα σπασμένο βάζο που πλήρωσε την οργή των ακτιβιστών. Οι επενδυτές επιστρέφουν στη ρουτίνα της αναμονής μέχρι που ανοίγει η πόρτα του υπουργικού γραφείου. Ακούγονται γέλια και βγαίνει από μέσα ένας άλλος κουστουμάτος. Το γνωρίζουν και αυτόν. Υπουργός επίσης. Τους είχε “προγκήξει” παλιότερα λέγοντας κάτι ασυναρτησίες περί σοσιαλισμού και λαϊκής κυριαρχίας. Ακόμη και οι Κινέζοι είχαν μπερδευτεί.

Τους είχε δώσει την εντύπωση ότι δεν τους θέλει. Τους είχε αποκαλέσει και κοράκια. Δεν ήταν κακός άνθρωπος όμως. Ίσως να ήταν και χρήσιμος αν τον μεταχειρίζονταν σωστά. Έδινε την εντύπωση ανθρώπου που κάποιος έμπειρος στις επενδύσεις καταλάβαινε ότι θέλει να κάνει “ντήλ”. Με τον δικό του τρόπο. Δεν ήθελε πάντως σε καμία περίπτωση να μείνει στην απέξω. Οι έμπειροι επενδυτές δείχνουν πάντα κατανόηση σε τέτοιες περιπτώσεις. Το επιπλέον κόστος άλλωστε ισοφαρίζεται από την απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων που δημιουργούν οι παλινωδίες. Τέτοια στελέχη άλλωστε διασφαλίζουν ότι το κλίμα θα παραμείνει εκρηκτικό. Win-win situation που λένε και οι Αμερικάνοι.

Φεύγοντας απαξιοί ακόμη και να τους κοιτάξει. Μόλις τους αντικρύζει, το πρόσωπό του παίρνει ένα ξινό ύφος. Κάποιος άλλος θα προσβάλλονταν. Οι περισσότεροι όμως μέσα στο μικρό γραφειάκι, το θεώρησαν ένα δείγμα κορυφαίου επαγγελματισμού.

Αυτή η κατάσταση δεν θα κρατήσει για πολύ. Όπως δεν κρατά πολύ και καμιά Κυβέρνηση σ’ αυτόν τον τόπο. Οι ευκαιρίες να αγοράσουν μπίρ παρά δεν θα είναι πολλές. Όσο συντηρείται η αβεβαιότητα έχουν ελπίδες για μυθικά κέρδη. Περιμένουν απλώς την κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουν στο ναδίρ. Μόλις ξεκινήσει ο επενδυτικός κύκλος θα είναι δύσκολο να επαναλάβουν τόσο επιτυχημένες συμφωνίες. Θα έρθουν και μεγαλύτεροι παίκτες, αυτούς που σήμερα εύκολα χαρακτηρίζει κανείς ανεπιθύμητο μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο. Όταν κοιτάξουν κατά δω, δεν θα είναι εύκολο να τους αρνηθεί κανείς. Έχουν και αυτοί τον τρόπο τους.

Όλοι όσοι βρίσκονται σ’ αυτό το δωμάτιο όμως, γνωρίζουν ότι είναι χρήσιμοι για να επανέλθει η κανονικότητα στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Είναι οι μόνοι που αντέχουν το μαρτύριο της σταγόνας. Οι μόνοι που δεν διστάζουν να ρισκάρουν μια κατάρρευση. Ακόμη και τότε όμως θα έχουν αγοράσει τόσο φθηνά που ούτε καν θα φανεί στον ισολογισμό τους. Αξίζει τον κόπο. Θα πρέπει να ξεδιαλέξουν ότι τους κάνει και να καθαρίσουν το τοπίο από ενοχλητικούς και παράσιτα. Μετά θα πληρωθούν για τις υπηρεσίες τους. Θα πουλήσουν με τεράστιες υπεράξιες. Έτσι κινείται ο κύκλος των επενδύσεων.

Αξίζει λοιπόν να συνωστίζονται στα υπουργικά γραφεία. Όλ’ αυτά που εμείς οι υπόλοιποι τα βλέπουμε σαν εμπόδια, αυτοί τα βλέπουν σαν ευκαιρίες. Αν δεν υπήρχαν οι “αυθόρμητες” αντιδράσεις πολιτών, τα αντικαπιταλιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, οι συνδικαλιστές που ελέγχουν με όρους καμόρα τις επιχειρήσεις, οι συναισθηματικοί Υπουργοί και μια διακομματική και διαχρονική επιθετικότητα κατά των επενδυτών, δεν θα είχε κανένα νόημα η εμπλοκή τους.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

ADVERTISING

SHARE: