Ο Αμίρ σε ένα failed state

Ο Αμίρ σε ένα failed state
Άγνωστοι επιτέθηκαν τα ξημερώματα στο σπίτι της οικογένειας του αφγανού μαθητή που είχε κληρωθεί σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, Παρασκευή 3 Νοέμβρη 2017. (EUROKINISSI / Δήμος Αθηναίων) eurokinissi

Η υψηλού συμβολισμού εξαιρετική κίνηση του πρωθυπουργού αποδομείται καθημερινά από την ανεπάρκεια υπουργών του

Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι αν μη τι άλλο διαθέτει εξαιρετικά υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να εντάξει κανείς την ακαριαία αντίδρασή του στην κτηνωδία που προκάλεσαν όσοι επετέθησαν στο σπίτι της οικογένειας του μικρού Αμίρ. Μια τέτοια κίνηση υψηλού συμβολισμού ήταν αναγκαία μετά την κλιμάκωση της καφρίλας. Οι πράξεις όμως και κυρίως οι παραλείψεις όλων όσων επέτρεψαν την καφρίλα ήταν αυτές που ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία.

Και επειδή δεν μιλάμε για one man show  αλλά για τη διακυβέρνηση της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να βρει τρόπο να σταματήσει όσους τον εκθέτουν αναγκάζοντάς τον να κάνει τον πυροσβέστη. Προσωπικά αφορά τον ίδιο γιατί όση συναισθηματική νοημοσύνη και αν διαθέτει, δεν αρκεί για τα καλύψει την ανεπάρκεια υπουργών που αδυνατούν να πράξουν το αυτονόητο και ουσιαστικά διαλύουν το φιλολαϊκό προφίλ του. Επιπλέον είναι καταστροφικό για τη χώρα να διαλύουν τα πάντα οι υπουργοί και να περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να βάλει τάξη.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ακούσαμε τον κ. Μαυραγάνη να λέει ότι η ταλαιπωρία που υπέστησαν οι πολίτες με το ηλεκτρονικό εισιτήριο ήταν το αποτέλεσμα μιας “παρανόησης” των ίδιων των πολιτών αλλά και εμποδίων που έβαλε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ο βαθμός ευθύνης του κράτους και των εποπτευόμενων φορέων είναι τέτοιος που σχετίζεται μόνο με το γεγονός ότι “σε μια παρανόηση φταίνε και οι δύο, άρα και εμείς” συνέχισε ο Υπουργός. Αν ρωτήσει στις ουρές των εκδοτηρίων, πιθανολογώ ότι η επικρατούσα άποψη θα είναι διαφορετική.

Στον απόηχο της έκθεσης doing business  2018, που δείχνει μια συνεχιζόμενη υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα, το Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης επιχείρησε να αναδείξει μια διαφορετική εικόνα εκδίδοντας για πρώτη φορά ένα newsletter με τον βαρύγδουπο τίτλο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. “Όλοι ανεξαιρέτως οι δείκτες οικονομικού κλίματος καταγράφουν ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας και υποδηλώνουν βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας”. Αυτή είναι η άποψη του Υπουργείου που μεταξύ άλλων αποφασίζει να απαντήσει σε μια λίγο παλαιότερη έκθεση για την ανταγωνιστικότητα, αυτή του World Economic Forum, χαρακτηρίζοντας “προβληματική” την  “αξιοπιστία των εκτιμήσεων του WEF για την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας”. Διαλέγετε και παίρνετε ποιόν πιστεύετε, αλλά πρέπει αν υπενθυμίσουμε ότι οι πολίτες δεν πείθονται από ανακοινώσεις αλλά από ότι αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των πολιτών δια στόματος Τόσκα, τον οποίο και κάλυψε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, το Σαββατοκύριακο που πέρασε είχαμε την κλιμάκωση των επιθέσεων αντισπισιστών σε κρεοπωλεία και pet shop, ενώ στη Θεσσαλονίκη, οι “αλληλέγγυοι” τα έβαλαν με τους πολίτες που πήγαν να ψωνίσουν, απαγορεύοντάς τους να μπουν στα καταστήματα. Η Αστυνομία -αν και παρούσα στη δεύτερη περίπτωση- αρνήθηκε να παρέμβει και παρέπεμπε στον εισαγγελέα.

Στην περίπτωση του Αμίρ, ο μόνος που έπραξε το αυτονόητο ήταν ο Πρωθυπουργός. Το Υπ. Παιδείας, ακόμη και σήμερα τόσες ημέρες μετά, δεν έχει διαλευκάνει τι ακριβώς συνέβη και ακολούθως δεν έχει καταλογίσει ευθύνες. Η Αστυνομία δεν έχει κατορθώσει να εντοπίσει τους τραμπούκους. Η βρετανική εφημερίδα Guardian το Σαββατοκύριακο για μια ακόμη φορά εξευτέλισε τη χώρα παρουσιάζοντας σε όλο τον κόσμο πως συμπεριφέρονται οι Έλληνες στους βασανισμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να κινείται με αυτό τον τρόπο. Όχι γιατί οι υπουργοί αναλώνουν το πολιτικό κεφάλαιο του Αλ. Τσίπρα με ταχείς ρυθμούς αλλά κυρίως γιατί η χώρα παρουσιάζει συμπτώματα διάλυσης. Failed state που λένε και οι Αγγλοσάξωνες. Μέχρι πρότινος οι υπουργοί είχαν την “καραμέλα” της τρόικας που έφερε την ευθύνη για ότι κακό συμβαίνει. Καθώς όμως πλησιάζουμε στον τρίτο χρόνο “αριστερής διακυβέρνησης”, είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Η συμβολική κίνηση του Πρωθυπουργού για τον Αμίρ ήταν μια εξαιρετική πράξη που σηματοδοτεί την κεντρική άποψη της ελληνικής Κυβέρνησης για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Αν ωστόσο οι Υπουργοί συνεχίζουν να αποδομούν την εικόνα που έχτισε ο πρωθυπουργός -όπως έχουν κάνει με διάφορα άλλα θέματα- θα χρειαστεί πλέον ο πρωθυπουργός να αφήσει τους συμβολισμούς και να τους απομακρύνει προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί σωστά η χώρα.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα