O δείκτης του φραπέ…

O δείκτης του φραπέ…

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται 4η μεταξύ των πιο “μίζερων” οικονομιών του πλανήτη. Πρώτη η Βενεζουέλα, όπου παρότι δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, μια κούπα καφέ είναι ικανή να δείξει την εξαθλίωση

Το Bloomberg, έχει έναν απλουστευτικό αλλά μοναδικό τρόπο να μετρά τις αλλαγές στις οικονομίες του πλανήτη. Μετρά για παράδειγμα τον πληθωρισμό της Βενεζουέλας με έναν ιδιότυπο δείκτη που ονομάζει Café Con Leche Index (δείκτης καφέ με γάλα). Καθώς ο Μαδούρο σταμάτησε να ανακοινώνει στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών ήδη από το 2015, οι συντάκτες του bloomberg μετρούν τον υπερπληθωρισμό με βάση την τιμή μίας κούπας καφέ. Για την ιστορία, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία (από το 2016 και μετά) ανέρχεται σε 1155% και μια κούπα καφέ κοστίζει σήμερα στο Καράκας περίπου 1800 Μπόλιβαρς. Ενάμιση χρόνο πριν κόστιζε μόλις λίγο πάνω από 400.

Ένας άλλος παράξενος δείκτης του bloomberg μετρά αυτό που σε (πολύ) ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “μιζέρια”. Πρόκειται για έναν δείκτη που συνυπολογίζει τον πληθωρισμό και την ανεργία, επιχειρώντας να προβλέψει τις προοπτικές των οικονομιών. Όπως πολύ σωστά μαντεύετε, με τέτοιες επιδόσεις στον πληθωρισμό, η χώρα του σύντροφου Μαδούρο βρίσκεται στην κορυφή. Το παράξενο είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται με το σπαθί της στην τέταρτη θέση.

O δείκτης του φραπέ…

Και είναι παράξενο καθώς το ένα από τα δύο συστατικά που καθιστούν “άθλια’ την ελληνική οικονομία, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Μιλάμε βεβαίως για τον πληθωρισμό, ο οποίος λόγω της συμμετοχής στο ενιαίο νόμισμα, περιορίζεται σε ποσοστά πέριξ του 1%. Αποκλειστικά υπεύθυνη για την “αθλιότητα” είναι η υψηλή ανεργία και θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς ότι οι αναλυτές του bloomberg δεν λαμβάνουν υπόψιν τους ποιοτικά χαρακτηριστικά της εργασίας στη χώρα, όπως αυτό που επισημάναμε την Παρασκευή και σύμφωνα με το οποίο μόνον ένας στους δέκα βρίσκει πλέον πλήρη, μόνιμη εργασία.

Η Ελλάδα βρέθηκε το 2016 στην τέταρτη θέση της λίστας και η πρόβλεψη είναι ότι θα παραμείνει εκεί και το 2017. Καθώς στην ανάλυση του bloomberg δεν προβλέπεται έκρηξη του πληθωρισμού (που θα πυροδοτούνταν από την επιλογή ενός εθνικού νομίσματος), το συμπέρασμα είναι ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα επιδεινωθεί περαιτέρω στο προσεχές διάστημα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης. Ο δείκτης ήταν 22,7 το 2016 και θα σκαρφαλώσει στο 23,2 για το 2017.

Καμία χώρα φυσικά δεν φθάνει το αστρονομικό 492 της Βενεζουέλας. Άλλωστε ακόμη και η 3ή στην κατάταξη Αργεντινή, έχει πληθωρισμό μικρότερο του 25% ενώ η ανεργία στη χώρα που αποτέλεσε στο παρελθόν πρότυπο για μεγάλο μέρος του Κυβερνητικού συνασπισμού, κυμαίνεται πέριξ του 10% και απέχει παρασάγγας από την εγχώρια.

Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι οπαδοί της πόλωσης, ουδείς επιχαίρει για τις κακές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Ουδείς ωφελείται από την αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να σταθεροποιήσει την οικονομία. Ουδείς ηδονίζεται με την επιτυχία της πρόβλεψης του. Επρόκειτο άλλωστε για κάτι που ήταν προφανές σε όσους δεν είχαν εφοδιαστεί με κομματικές παρωπίδες. Πρόκειται άλλωστε για μια μίζερη καθημερινότητα που επηρεάζει όλους μας. Όποια και αν είναι η ιδεολογία του καθενός, είναι αναγκασμένος να ζει μέσα σε αυτό το μαύρο και μίζερο κλίμα.

Όσο για την ίδια την Κυβέρνηση, δεν έχει νόημα να αποδίδει τις έρευνες και τα δημοσιεύματα ξανά σε θεωρίες συνωμοσίας και απόπειρες αποσταθεροποίησης. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αν προσπαθήσει να τους κρύψει κανείς όπως κάνει ο Comandante Μαδούρο με τον πληθωρισμό του, κάποιος θα βρεθεί να υπολογίσει έστω και κατά προσέγγιση τα δεδομένα. Ελπίζουμε ο “δείκτης του φραπέ” να μην είναι το επόμενο εύρημα του bloomberg…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

ADVERTISING

SHARE: