Ωχ! Μας πιάσαν οι κουτόφραγκοι να κλέβουμε τον εαυτό μας

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων ήταν επιτυχής μόνο στα χαρτιά. Το κράτος μπαταχτσής είν’ εδώ, ενωμένο δυνατό

Η επιτυχής εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ είναι μια πολύ σημαντική πρόοδος από πλευράς της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Όχι τόσο γιατί κατάφερε να εκπληρώσει τις προυποθέσεις εκταμίευσης αλλά κυρίως διότι οι προυποθέσεις αυτές προσομοιάζουν στη λειτουργία ενός κανονικού κράτους. Ενός κράτους δηλαδή που διαχειρίζεται τις υποχρεώσεις του με σύνεση και πληρώνει αυτά που χρωστάει πριν δαπανήσει χρήματα για οποιονδήποτε άλλον σκοπό. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως στο τι συνέβη με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους τελευταίους μήνες, καταδεικνύει την αδυναμία του κράτους να πράξει τα αυτονόητα, κάτι που βεβαίως δεν θα ξέφευγε από το άγρυπνο μάτι των δανειστών, με αποτέλεσμα να μας τραβήξουν για μια ακόμη φορά το αυτί επειδή κλέβαμε τους …εαυτούς μας.

Το ελληνικό δημόσιο χρωστούσε σχεδόν 6,6 δισ. ευρώ σε ιδιώτες τον Απρίλιο του 2017. Η συμφωνία ήταν να αποπληρώσει ποσό ίσο με το 150% της τελευταίας υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, διαθέτοντας προφανώς και 400 εκατ. από εθνικούς πόρους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η Κυβέρνηση τα κατάφερε και υλοποίησε τη δέσμευση. Ο τρόπος όμως που το έκανε είναι εξόχως …Βαλκανικός. Από αυτούς τους τρόπους που μας κάνουν να κομπάζουμε για το “δαιμόνιο” της φυλής ενώ ταυτόχρονα οι “ξένοι” εκνευρίζονται.

Ωχ! Μας πιάσαν οι κουτόφραγκοι να κλέβουμε τον εαυτό μας

Αρκεί να ρίξει μια ματιά στον πίνακα που συνοδεύει το σημείωμα των θεσμών προς το χθεσινό Eurogroup σχετικά με το θέμα. Στην δεύτερη σειρά εμφανίζεται η μηνιαία αλλαγή στο στοκ των ληξιπρόθεσμων. Τον Μάιο ξεκίνησε κάτι να κινείται και το στοκ των οφειλών, μειώθηκε κατά 315 εκατ. ευρώ. Μετά όμως ήρθε η θερινή ραστώνη και οι ληξιπρόθεσμες αυξήθηκαν τους θερινούς μήνες κατά 69, 158 και 472 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Έτσι τον Σεπτέμβριο η Κυβέρνηση άρχισε την ορθοπεταλιά και επέστρεψε σχεδόν 2 δισ. για να πιάσει το στόχο.

Θα πει κανείς ότι σημασία έχει το αποτέλεσμα. Πράγματι μόνο που το αποτέλεσμα ήρθε μόνο υπό την απειλή της μη εκταμίευσης. Επιπλέον, ένα σοβαρό κράτος που σέβεται τους πολίτες του, φροντίζει να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του όλους τους μήνες και όχι μόνο όταν κινδυνεύει να χάσει τα νέα δάνεια.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι αυτό που φαίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρα στις επόμενες σειρές του πίνακα. Μπορεί συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να μειώθηκαν κατά 6,3 δισ. στο εξεταζόμενο πεντάμηνο, όμως την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν νέες οφειλές ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο αποπληρώνει μέρος των οφειλών (έστω υπό την πίεση των δανειστών) όμως συνεχίζει να δημιουργεί νέες με αμείωτη ένταση. Είναι απορίας άξιο τι θα συμβεί αν οι δανειστές σταματήσουν να στέλνουν χρήματα για τον σκοπό αυτό.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το στοιχείο που αφορά στην “ποιότητα” αυτών των αποπληρωμών. Κάτι που επίσης δεν ξέφυγε από την “τσιμπίδα” των δανειστών. Σύμφωνα με όσα διεμήνυσαν στα Κυβερνητικά στελέχη, η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε πραγματικές αποπληρωμές ληξιπρόθεσμων και όχι σε συμψηφισμούς φόρων όπως συνέβη τον μήνα Σεπτέμβριο, προκειμένου να “πιαστεί” ο στόχος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η ΑΑΔΕ ήταν αυτή που συνέβαλε τα μέγιστα στην επίτευξη του στόχου, επιστρέφοντας περίπου 1,6 δισ. φόρων ή συμψηφίζοντάς τους με άλλες οφειλές όπως ο ΕΝΦΙΑ.

Αυτό που ζητούν οι δανειστές είναι να πληρώσουν τα χρωστούμενα οι φορείς της γενικής Κυβέρνησης. Φορείς που χρωστούν σχεδόν σε όποιον μιλάει ελληνικά. Μιλάμε για νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και επιχειρήσεις του δημοσίου. Πολλοί από αυτούς τους φορείς, όπως π.χ. κάποια νοσοκομεία και όχι μόνο, συνεχίζουν να μην συντάσσουν ούτε ισολογισμό. Η λειτουργία τους συνεχίζεται αλλά κανείς δεν γνωρίζει όχι μόνο πόσα λεφτά χαλάνε αλλά ούτε και για ποιους σκοπούς. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε ούτε καν να είμαστε σίγουροι για το ύψος των ληξιπρόθεσμων.

Κάτι για το οποίο άλλωστε έχει ευθύνη και η ίδια η Κυβέρνηση. Εδώ και μήνες δεν προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για την απονομή συντάξεων με αποτέλεσμα το ποσό που αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης να έχει εκτοξευθεί σχεδόν στο 1,5 δισ. ευρώ. Λογικά κάποια στιγμή θα πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα αυτά, αυξάνοντας περαιτέρω το σύνολο των ληξιπρόθεσμών. Ένα επιπλέον ποσό αφορά στις μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων. Το ποσό εκεί επίσης είναι μεγάλο. Κάποιοι λένε ότι προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ, αλλά ξεκάθαρη εικόνα δεν υπάρχει παρά μόνο για μερικούς μήνες νωρίτερα όταν και είχε ξεπεράσει τα 850 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο λοιπόν ότι τη δύσκολη δουλειά έκανε η ΑΑΔΕ αλλά τα χρήματα της προηγούμενης δόσης δόθηκαν στους φορείς του δημοσίου, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν αποπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, είναι απορίας άξιον τι έγιναν εκείνα τα λεφτά, περίπου 800 εκατ. ευρώ. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τις δύσκολες μέρες που περνά η ελληνική οικονομία. Η τίμια απάντηση είναι “δεν γνωρίζουμε”. Μπορούμε ωστόσο να υποθέσουμε.

Είναι τεράστιο ευτύχημα που οι δανειστές δέχθηκαν τα στοιχεία της Κυβέρνησης που “τυπικά” έπιασε το στόχο, αφήνοντας απλώς απλήρωτες νέες υποχρεώσεις της. Θα μπορούσαν να έχουν “στυλώσει τα πόδια” επιμένοντας στο ουσιαστικό αποτέλεσμα της μείωσης των ληξιπρόθεσμων και όχι να δεχθούν απλώς τα στοιχεία που αφορούν μόνο στις πληρωμές. Τώρα “τράβηξαν το αυτί” της ελληνικής πλευράς, χωρίς περαιτέρω συνέπειες. Την επόμενη φορά ενδεχομένως θα είναι πιο πιεστικοί, δεδομένου ότι θα υπάρχει και η νέα -πιο φιλελεύθερη- γερμανική Κυβέρνηση.

Το σημαντικότερο όμως είναι να αποφασίσει η χώρα τι θέλει να κάνει. Η Κυβέρνηση αδιαφορώντας για τα χρέη της αφήνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να ευδοκιμούν. Δεν είναι μόνο ότι συνεχίζει να είναι ένα κράτος μπαταχτσής. Κάτι που γυρνάει μπούμερανγκ, δεδομένου ότι τελικά οι απλήρωτοι πολίτες, θα αφήσουν απλήρωτους φόρους ή δεν θα καταναλώσουν/επενδύσουν τα λεφτά που δεν έλαβαν. Σαν να κλέβεις απ’ τον εαυτό σου ένα πράγμα. Είναι κυρίως όμως ότι δεν εξορθολογίζει τη λειτουργία του και αφήνει ασύδοτους διάφορους φορείς να σπαταλούν τα λεφτά των υπερβολικών φόρων που έχουμε πληρώσει με αίμα και ιδρώτα. Ένα τέτοιο κράτος δεν είναι δυνατόν να έχει μέλλον.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

ADVERTISING

SHARE: