ΟγδόνταΔυοΤοιςΕκατό

ΟγδόνταΔυοΤοιςΕκατό

Η ιλιγγιώδης συμμετοχή στις ολλανδικές κάλπες στοιχειώνει τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δημοκρατίες και εξηγεί γιατί ο δήμαρχος του Ρότερνταμ είναι μουσουλμάνος ενώ  64 δήμαρχοι κουρδικής καταγωγής βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές

Οι Ολλανδοί είναι φασίστες, Όπως ακριβώς οι Σκωτσέζοι είναι τσιγκούνηδες, οι Γάλλοι βρωμιάρηδες και οι Έλληνες τεμπέληδες. Τα στερεότυπα ευδοκιμούν όπου βασιλεύει η άγνοια και αποτελούν την κινητήριο δύναμη της πολιτικής του λαϊκισμού στα χρόνια της κρίσης.

Δεν έχει σημασία αν είναι αλήθεια ή όχι. Τα στερεότυπα δεν είναι αποτέλεσμα εμπειρίας ή επιστημονικής έρευνας. Βολεύουν αυτόν που τα διαδίδει και κυρίως βολεύουν αυτόν που προσδοκά να χειραγωγήσει τον όχλο. Ανθρώπους κατά κανόνα χωρίς κριτική σκέψη που αναπαράγουν τα στερεότυπα και τους δίνουν υπόσταση. Αφού το πιστεύουν όλοι, έτσι θα είναι.

Στην Τουρκία, ο πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει καλά το παιχνίδι του λαικισμού. Έσπευσε να χαρακτηρίσει τους Ολλανδούς “ναζί”, προκαλώντας την αντίδραση Ολλανδών και λοιπών  ευρωπαίων. Σας θυμίζει κάτι; Ορδές αντιμνημονιακών από τα πρώτα κιόλας χρόνια της οικονομικής κρίσης, χαρακτήριζαν “ναζί” τους Γερμανούς και καθύβριζαν τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους με τον πλέον χυδαίο τρόπο. Καθύβριζαν επίσης και ως γερμανοτσολιά, όποιον Έλληνα εξέφραζε έστω και μια πιο μετριοπαθή άποψη.

Ο δημοκράτης Ερντογάν, που απευθύνεται στην λαϊκή ετυμηγορία μέσω ενός δημοψηφίσματος, κατηγόρησε με απίστευτη ευκολία τους Ολλανδούς. Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, θα πρέπει να επικαλεστούμε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του δημάρχου του Ρότερνταμ, του κυρίου Ahmed Aboutaleb. Όπως μαντεύετε και από το όνομα ο εδώ και 9 χρόνια δήμαρχος της μεγάλης ολλανδικής πόλης, είναι μουσουλμάνος. Στον αντίποδα, στην δημοκρατική Τουρκία, μέχρι τα τέλη του περασμένου έτους, 64 δήμαρχοι κουρδικής καταγωγής είχαν ντυθεί στα ριγέ και εξερευνούσαν την εμπειρία των τουρκικών φυλακών. Οι οποίες καθώς λέγεται περιγράφονται με ακρίβεια στο εξπρές του μεσονύκτιου.

Ο “σουλτάνος” δεν δίστασε επίσης να απειλήσει με περαιτέρω αντίποινα του Ολλανδούς, αφού πρώτα έδιωξε τον Ολλανδό πρέσβη. Απειλεί μάλιστα να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για το προσφυγικό. Σας θυμίζει και αυτό κάτι; Δεν πέρασε πολύς καιρός από την εποχή που ο μειλίχιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας μας απειλούσε ότι θα γεμίσει ένα αεροπλάνο με τζιχαντιστές και θα το στείλει “εις τα ευρώπας” για να τιμωρήσει τους κακούς (και τοκογλύφους) εταίρους μας.

Οι Ολλανδοί δεν είναι ναζιστές. Ούτε οι Γερμανοί. Ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Η Ευρώπη μαστίζεται από τον λαϊκισμό και αυτός έχει πολλές και διάφορες εκφάνσεις. Αλλού εκφράζεται ως ριζοσπαστική τάση, αλλού ως εθνικιστική και αλλού, όπως στην χώρα μας ως ένα κράμα και των δύο! Πριν κατηγορήσουμε ξανά τους Ολλανδούς, ας σκεφθούμε μόνον ότι η συμμετοχή στην Ολλανδική κάλπη έφτασε το “μαγικό” ποσοστό του 82% ενώ για παράδειγμα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 στην Ελλάδα η αποχή ξεπέρασε το 44%.

Αυτό το έμπρακτο ενδιαφέρον των πολιτών είχε σαν αποτέλεσμα να ματαιωθούν τα σχέδια του ακροδεξιού υποψηφίου Geert Wilders που κέρδισε μεν έδρες αλλά δεν έφτασε καν κοντά στα όσα μαύρα προέβλεπαν οι αναλυτές στο προηγούμενο διάστημα. Αυτή η συμμετοχή διέλυσε τον λαϊκισμό και θα στοιχειώνει τις υπόλοιπες δημοκρατίες της Ευρώπης, οι πολίτες των οποίων αδιαφόρησαν για τα κοινά αφήνοντας το ¨γήπεδο” στους πωρωμένους οπαδούς των δημαγωγων…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι αρθρογράφος του NEWS 247 και σύμβουλος έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα