Οικονομικοί δολοφόνοι δίνουν την χαριστική βολή σε ασθενή που νοσηλεύεται στην εντατική

Protest against the privatization of Public Power Company (PPC), from the Thessaloniki`s Collectives Coordination outside PPC branch on Tsimiski Street, April 10, 2017. /           ,     ,    , 10  2017.
Protest against the privatization of Public Power Company (PPC), from the Thessaloniki`s Collectives Coordination outside PPC branch on Tsimiski Street, April 10, 2017. / , , , 10 2017. KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Οι γύπες των αγορών βλέπουν κλιματικές αλλαγές εκεί που δεν υπάρχουν και προετοιμάζουν μια συνωμοσία κατά της ΔΕΗ, των συνδικαλιστών και της Κυβέρνησης…

Η ΔΕΗ αποδεικνύεται εφτάψυχη, πολύ απλά διότι εμπίπτει σε ότι οι Αμερικάνοι ονομάζουν “too big to fail”, πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει δηλαδή. Όμως το μπάλωμα της εφάπαξ καταβολής ποσού 360 εκατ. ευρώ για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας από το “κοινωνικό μέρισμα” της Κυβέρνησης είναι σαν να βάζεις τσιρότο σε ασθενή με πολλαπλά κατάγματα. Τα προβλήματα παραμένουν αλλά το χειρότερο είναι ότι έρχονται κι’ άλλα.

Όπως απέδειξε η ιστορία στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού, τίποτε δεν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αυτο-προστατεύεται από την κατάρρευση. Συνήθως δε, όταν οι κινήσεις προστασίας γίνονται υπό το κράτος του πανικού, το μόνο αποτέλεσμα είναι να αναβάλλεται για λίγο η κατάρρευση αλλά να μεγαλώνει και η “φούσκα”.

Η φούσκα επί του προκειμένου αφορά στον τεράστιο δανεισμό της επιχείρησης. Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων που προσέλαβε η ίδια η επιχείρηση (Mc Kinsey), η λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης, δεν επαρκεί για να τον εξυπηρετήσει. Και αν φέτος το ποσό των 400 εκατ. ευρώ που αφορά σε λήξεις δανείων μοιάζει διαχειρίσιμο, το ποσό του 1,85 δισ. ευρώ που καλείται να αναχρηματοδοτήσει το επόμενο έτος, προκαλεί τρόμο.

Όχι μόνο γιατί είναι εξαιρετικά μεγάλο, αλλά γιατί ακόμη και αν η ΔΕΗ κατορθώσει να βρει νέο χρήμα, τα επιτόκια που θα της προσφερθούν (κυρίως από τις εμπορικές τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) θα δυσχεράνουν έτι περαιτέρω την χρηματοοικονομική της κατάσταση. Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν η ΔΕΗ δανείστηκε ακόμη και με επιτόκιο 12%, που δεν μοιάζει ιδιαίτερα συμφέρον.

Ακόμη και ένας σύμβουλος με τεράστια εμπειρία όπως η McKinsey δεν είναι εύκολο να προτείνει μια ρεαλιστική λύση. Προς το παρόν προτείνει την είσπραξη των απαιτήσεων της επιχείρησης που έχουν φθάσει πλέον τα 2,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις. Η ΔΕΗ έχει ήδη αναθέσει σε εισπρακτικές τη δουλειά αλλά οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά και η προσδοκία “ενεργειακής σεισάχθειας”, μάλλον δυσκολεύουν τα “κοράκια”. Πέραν αυτού, μεγάλα ποσά χρωστά και το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο, υπό κάθε μορφή του.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, οι γραφειοκράτες των αγορών επιχειρούν να καταστρώσουν μια διεθνή συνωμοσία κατά της ενεργειακής επιχείρησης της καρδιάς μας. Η ΔΕΗ, για κάποιες από τις μονάδες της λαμβάνει τα λεγόμενα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος. Μια απλουστευτική εξήγηση είναι ότι η ΔΕΗ πληρώνεται για την ύπαρξη μονάδων που μπορούν άμεσα να συνεισφέρουν ενέργεια στο σύστημα. Τέτοιες μονάδες είναι οι πετρελαϊκές, οι φυσικού αερίου αλλά και οι λιγνιτικές, διότι λειτουργούν ανεξαρτήτως καιρού ενώ τα υδροηλεκτρικά ή τα φωτοβολταϊκά χρειάζονται αντιστοίχως νερό και ήλιο για να λειτουργήσουν.

Οι γύπες της Ε.Ε. προτείνουν τώρα να καταργηθεί αυτή η “επιδότηση” για τις λιγνιτικές μονάδες και τις μονάδες άνθρακα με περιβαλλοντικά κυρίως επιχειρήματα. Στην σφηκοφωλιά του Νταβός, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς και επιστρατεύθηκε μέχρι και ο Ε. Μακρόν που δήλωσε ότι η χώρα του θα ηγηθεί στη μάχη κατά του άνθρακα. Εννοείται ότι στην συμμαχία μπαίνουν και οι Γερμανοί καθώς στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό Κυβέρνησης οι δεσμεύσεις για απόσυρση των ανθρακικών μονάδων, αποτελούν κεντρικό θέμα διαπραγμάτευσης.

Αν κάτι τέτοιο συμβεί (που θα συμβεί) η ΔΕΗ θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Η απουσία στρατηγικής για δεκαετίες σε συνδυασμό με την αδυναμία της επιχείρησης να δανειστεί για να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες αλλά και με το τεράστιο κόστος παραγωγής (μόνο η μισθοδοσία φθάνει τα 800 εκάτ. ευρώ ετησίως), θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στην πολυαγαπημένη μας ΔΕΗ.

Προηγουμένως θα έχει επηρεάσει και την διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων που έχει ξεκινήσει η Κυβέρνηση καθώς τα δεδομένα για τις μονάδες αυτές θα αλλάξουν αν κοπεί η επιδότηση. Ήδη οι ενδιαφερόμενοι ρώτησαν για την υπόθεση αυτή στο πρόσφατο market test (τη διερεύνηση δηλαδή των προθέσεων των επενδυτών) που πραγματοποίησε η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ε.Ε.

Πρόσφατα η ΓΕΝΟΠ συμφωνούσε με τον Τράμπ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή. Σε ανακοίνωση της τον περασμένο Ιούνιο την χαρακτήριζε «κινεζική συνωμοσία» και «δημιούργημα των συμφερόντων». Προφανώς οι συνδικαλιστές που έχουν άποψη για όλα, θα έχουν στο τσεπάκι και μια λύση για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης που τους ταΐζει. Αντιστοίχως η Κυβέρνηση που πολεμούσε την πώληση της μικρής ΔΕΗ στο παρελθόν θα έχει επίσης μια λύση για να πουλήσει τις απαξιωμένες λιγνιτικές μονάδες χωρίς την επιδότηση. Αν όχι; Στην αγορά δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η λύση όμως θα είναι πολύ πιο επώδυνη για τους εργαζομένους αλλά κυρίως για τη χώρα που με μοναδική μαεστρία απαξιώνει τα περιουσιακά της στοιχεία και τελικά τα πουλάει μπίρ παρά με το μαχαίρι στο λαιμό…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

SHARE: