Όπου πλούσιος και η μοίρα του. Έρχεται ο φόρος πρόσφυγα…

Όπου πλούσιος και η μοίρα του. Έρχεται ο φόρος πρόσφυγα…

Μετά το "Νταβός της Εύβοιας" και τον "πόλεμο", ο "πρόσφυγας επενδυτής" είναι γεγονός. Εννοείται ότι αμέσως μετά θα τους φορολογήσουμε κιόλας…

Ο Δημήτρης Μάρδας θα πρέπει κάποια στιγμή να κατανοήσει ότι δεν είναι απλώς ένας αστός πανεπιστημιακός που λέει με κάθε ευκαιρία τη γνώμη του και επιπλέον έχει το ακαταλόγιστο που προσφέρει η χρόνια ενασχόληση με τις αριστερίστικες νεοελληνικές φαντασιώσεις. Είναι υπουργός της Κυβέρνησης και οι δηλώσεις του γίνονται αντικείμενο σχολιασμού, ιδίως αν είναι εξωφρενικές όπως αυτή που έκανε χθες λέγοντας ότι όποιος πρόσφυγας θέλει να επενδύσει στη χώρα μας θα έχει ευνοϊκή μεταχείριση.

Είχε κάνει και άλλη ανάλογη εμπρηστική δήλωση, λίγο παλαιότερα, όταν υποστήριξε ότι ο εναλλακτικός δρόμος όσων κάνει η ελληνική Κυβέρνηση για τις τουρκικές παραβιάσεις είναι απλώς ο πόλεμος. Καθώς δεν πρόκειται απλά για κάποιον γραφικό, οι δηλώσεις Μάρδα μοιάζουν να είναι περισσότερο “μετρημένες”, παρά εντελώς αυθόρμητες.

Ο Δημήτρης Μάρδας αποστρατεύθηκε νωρίς από την κυβέρνηση της πρωτοδεύτερης φοράς αριστερά έχοντας προηγουμένως πάντως συμβάλλει κατά τι στην εξισορρόπηση της παλαβομάρας. Μετά από μια δραματική θητεία στο γενικό λογιστήριο, όταν αυτό στέρεψε υπό τις οδηγίες του “αριστερού Τσάρου” Βαρουφάκη, ο Πρωθυπουργός τον “πάρκαρε” σε μια θέση που δεν υπήρχε πριν. Εφευρέθηκε ειδικά γι’ αυτόν. Αν και οικονομολόγος, είναι πλέον Υφυπουργός Εξωτερικών με αντικείμενο καθώς λέγεται την οικονομική διπλωματία ή αν προτιμάτε τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Το αντικείμενό ενασχόλησής του εκ’ των πραγμάτων είναι πολύ περιορισμένο. Η Κυβέρνηση την οποία υπηρετεί, μιλούσε για νταούλια και απειλούσε θεούς και δαίμονες. Τι διπλωματία να ασκήσει κι’ αυτός; Οι προκλητικές ή εμπρηστικές του δηλώσεις απλώς τον συντηρούν στην επικαιρότητα. Πέρα από τις δύο αυτές ατυχείς στιγμές, ο Κωνσταντινουπολίτης πολιτικός, με χρόνια εμπειρία στο σχολείο του ΠΑΣΟΚ, έχει να επιδείξει ως έργο μερικά εθιμοτυπικά ταξίδια για προσέλκυση επενδύσεων γενικώς και αορίστως. Κορωνίδα του υπουργικού του έργου είναι το σχέδιο για τη δημιουργία του ελληνικού Νταβός σε ένα νησάκι κοντά στην Εύβοια, με λεφτά που θα διαθέσουν όλες οι υπόλοιπες χώρες προκειμένου να κατασκευαστεί και να συντηρείται.

Το να ασκεί όμως διπλωματία -και δη οικονομική- με τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και κινείται στα όρια του ανήθικου. Την ώρα μάλιστα που η ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τα στοιχειώδη για την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, ο κος. Μάρδας αναζητά τρόπους οικονομικής συναλλαγής μαζί τους. Όποιος είναι “παραλής” που θα έλεγαν και στην Πόλη, και διαθέτει 250.000 ευρώ, έχει ελπίδα να παραμείνει σαν κανονικός άνθρωπος στην χώρα μας.

Αυτοί οι πρόσφυγες δεν θα χρειάζονται διαβατήριο. Οι 250.000 ευρώ τους ανοίγουν την πόρτα. Οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στο έλεος του εργατικού Μουζάλα και του πατριώτη Καμμένου. Δεν είναι βέβαιο ποια συνθήκη για τους πρόσφυγες προβλέπει μια τέτοια διάκριση. Ο νεοελληνικός αριστερός ουμανισμός όμως δεν σηκώνει κριτική. Η αριστερή ταυτότητα είναι αρκετή για να μην επιδέχεται κριτικής ο κάτοχος.

Η πρόταση Μάρδα βέβαια έχει ελάχιστες ελπίδες να υλοποιηθεί, όπως άλλωστε και πρόταση για θερινό Νταβός. Ποιός επενδυτής βάζει τώρα λεφτά στην Ελλάδα; Ακόμη και όσοι το έκαναν τραβάνε τα μαλλιά τους και περιμένουν ένα θαύμα για να επιστρέψει η σταθερότητα. Ο -πολύς- John Paulson που δαπάνησε 86 εκατομμύρια για να αποκτήσει το 10% της ΕΥΔΑΠ, είδε τους αριστερούς “γκουρού” των επενδύσεων να ρίχνουν τα ζεστά λεφτά της εταιρείας ύδρευσης στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τρ. Αττικής. Έστειλε επιστολή σε Τσακαλώτο, Σπίρτζη, Πιτσιορλα αλλά και στη διοίκηση της εταιρείας, χωρίς να λάβει απάντηση. Όσοι επενδυτές βρίσκονται στη χώρα, είτε είναι εγκλωβισμένοι είτε απλώς περιμένουν την επόμενη ημέρα.

Ο κος Μάρδας προφανώς εκτιμά ότι οι απελπισμένοι Σύριοι, προκειμένου να γλιτώσουν από τον εφιάλτη της Ειδομένης και των υπόλοιπων “Hilton” που έφτιαξε η Κυβέρνηση της αριστεράς, θα σπεύσουν να δώσουν τα λεφτά τους υπέρ -της δικής μας- Πατρίδος. Αυτή είναι η πεμπτουσία της οικονομικής διπλωματίας. Μόλις τελειώσουμε τους VIP πρόσφυγες, μπορούμε προφανώς να περάσουμε και σε χαμηλότερα κλιμάκια με ανάλογες παροχές. Ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Και μιλώντας για πληρωμές, ας τους σταματήσει κάποιος διότι ο “φόρος” πρόσφυγα είναι κοντα…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα