Πεντάστερη καμαρούλα μια σταλιά 2×3 στο ακριτικό Ψυχικό

Πεντάστερη καμαρούλα μια σταλιά 2×3 στο ακριτικό Ψυχικό
Στιγμιότυπο από την είσοδο των Υπουργών και Υφυπουργών για την συνεδρίαση του τυπουργικού συμβουλίου,Μ.Πέμπτη 13 Απριλίου 2017 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) Eurokinissi

Το τρολάρισμα που προκαλούν οι πολιτικοί με τις πράξεις τους, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο να μετατραπεί η πολιτική σε σπορ για πλουσίους

Η υπόθεση με το επίδομα ενοικίου που ελάμβανε η κυρία Ράνια Αντωνοπούλου αποτέλεσε ώς συνήθως τη θρυαλλίδα για να έρθουν στο φως διάφορες σουρεαλιστικές περιπτώσεις της ελληνικής πολιτικής. Παρά πάντως την αυθόρμητη επιθυμία για τρολάρισμα, θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς πόσο δίκαια ή όχι είναι τα βουλευτικά και υπουργικά προνόμια. Πρώτ’ απ’ όλα θα πρέπει να αναλογιστούν οι ίδιοι οι δικαιούχοι πριν τα δώσουν βορά στον λαϊκισμό, μετατρέποντας την πολιτική σε ένα σπορ για πλουσίους.

Διότι όσο πιο εξευτελιστικές είναι οι πράξεις τους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απαξία των πολιτών για το πολιτικό προσωπικό. Ποια ανάγκη είχε άραγε ο κύριος Σγουρίδης, αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ να ενημερώσει το πανελλήνιο ότι διέμενε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο στο Αιγάλεω με ενοίκιο 50 ευρώ το μήνα; Ποιος άνθρωπος με οικογενειακό εισόδημα σχεδόν 100.000 ευρώ για την χρήση του 2016 και σημαντική ακίνητη περιουσία θα ήταν τόσο λιτοδίαιτος που θα έμενε σε καμαρούλα 2×3 και κυρίως για ποιό λόγο; Ίσως μόνο αν πάσχει από το σύνδρομο του Βασιλάκη Καΐλα. Επιπρόσθετα, με μια απλή αναζήτηση στις δημοφιλείς ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων, διαπιστώνεις ότι δεν υπάρχει τίποτε που να ενοικιάζεται έναντι 50 ευρώ το μήνα. Όχι μόνο στο τιμημένο Αιγάλεω, αλλά πουθενά στα δυτικά προάστια.

Δεν γνωρίζω επίσης τα κίνητρα του αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας κου Φωτάκη να μοιραστεί το δράμα ενός ακρίτα με τους συμπολίτες του. Δήλωσε ότι ζήτησε το επίδομα ενοικίου επειδή χρειαζόταν ένα σπίτι κοντά στη Βουλή καθώς το δικό του κεραμίδι ήταν εκτός Αθηνών. Και εκεί που όλοι σκέφθηκαν τις δυσκολίες που περνά ένας σύγχρονος Έλληνας Διγενής, ο κύριος Φωτάκης αποκάλυψε ότι το σπίτι του βρίσκεται στο Νέο Ψυχικό. Λίγο παραδίπλα από την πινέζα δηλαδή.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο απελπιστική -σχεδόν τραγική- για τους 36 βουλευτές που πετάει στο δρόμο το πεντάστερο ξενοδοχείο Caravel. Με το που άνοιξε η συζήτηση για την επιδότηση ενοικίου, βρήκαν την ευκαιρία να δημοσιοποιήσουν το δράμα τους. Από την 1η του Μάη λέει, δεν θα έχουν που να μείνουν. Δεν μπορούμε παρά να σταθούμε δίπλα τους γιατί είναι όντως δύσκολο τέτοιες μέρες να βρει κανείς σπίτι με 1000 ευρώ ενοίκιο μηνιαίως. Η αναζήτηση μόνο σε μία από τις ιστοσελίδες αγγελιών επέστρεψε μόλις 1331 αγγελίες με αυτά τα κριτήρια και μόνο για το κέντρο της Αθήνας, ώστε να μην τρέχουν στα κατσάβραχα του Ψυχικού ή του Αιγάλεω.

Βλέποντας τέτοιες συμπεριφορές, οι πολίτες που τα βγάζουν πέρα δύσκολα, είναι εύλογο να στραφούν κατά του πολιτικού συστήματος συνεχίζοντας την απαξίωσή του. Οι πολιτικοί πατρόνοι του λαϊκισμού θα ξεκινήσουν τη πλειοδοσία καταγγελιών. Θα προτείνουν ενδεχομένως και την πλήρη κατάργηση αυτών των προνομίων προσδοκώντας στην αγάπη του κόσμου.

Θα πρέπει ωστόσο να αναλογιστεί κανείς πόσο δίκαιη είναι μια τέτοια πράξη και κυρίως πόσο βοηθά ή όχι τη δημοκρατία μας. Πόσο δίκαιη είναι η κατάργηση του επιδόματος στέγασης για τους βουλευτές της επαρχίας που θα πρέπει να διατηρούν δύο σπίτια, έναντι όσων συναδέλφων τους εκλέγονται στην Αθήνα; Πόσο εύκολο είναι για κάποιον φτωχό ή έστω μισθοσυντήρητο να ασχοληθεί με την πολιτική; Σίγουρα δυσκολότερο από ότι για κάποιον γόνο μιας πλούσιας οικογένειας που θα μπορεί να συντηρεί την πολιτική ιδιότητα του χωρίς να στερείται τίποτε.

Υπάρχει άλλωστε το διαχρονικό επιχείρημα ότι αν δεν πληρώνονται καλά οι Βουλευτές θα είναι πιο επιρρεπείς στη διαφθορά. Υπάρχει βεβαίως και το αντεπιχείρημά του ότι “έτσι κι αλλιώς είναι διεφθαρμένοι”. Κόβοντας λοιπόν τα προνόμια για κοινοβουλευτικούς και μη που ασχολούνται με τη  πολιτική θα είναι σαν να “νομιμοποιούμε” ηθικά τη διαφθορά. Κάπως πρέπει να ζήσουν κι’ αυτοί και οι οικογένειές τους. Ειδάλλως η πόρτα της πολιτικής θα είναι ανοιχτή μόνο για όσους “έχουν τον τρόπο τους”, με την ελπίδα ότι ο πλούτος τους είναι αρκετός για αντισταθούν στις σειρήνες του επιπλέον χρήματος. Κάτι που όπως απεδείχθη εκ νέου και περίτρανα δεν ισχύει πάντοτε…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα