Πλακώσαν οι 'χίτες' και οι 'ταγματασφαλίτες'

Όχι μόνο οι μαγαζάτορες αλλά και οι ελεγκτές θεωρούν παράλογους τους ελέγχους της εφορίας…

Όταν έγραφα πρόσφατα για την “ Ελλάδα που αντιστέκεται (και άμα λάχει δέρνει)”, δεν είχα στο μυαλό μου την αντίσταση εκ’ των έσω. Ο αρχισυνδικαλιστής εφοριακός όμως που τραμπούκισε τους συναδέλφους του αποκαλώντας τους “χίτες”, “κωθώνια” και “ταγματασφαλίτες” είναι η απτή απόδειξη του ότι οι συμπολίτες μας θεωρούν τη φοροδιαφυγή δικαίωμα. Ακόμη χειρότερα είναι η απόδειξη ότι μετά από 7 χρόνια μνημόνια και αμέτρητα αδιέξοδα του “αντιμνημονιακού μετώπου”, πλήθος συμπολιτών μας λατρεύει τις θεωρίες συνομωσίας, ακόμη και αν είναι τερατώδεις.

Διότι δεν μπορεί ο αρχισυνδικαλιστής εφοριακός Τ.Κ. να μην μπορεί να κατανοήσει το που πηγαίνουν τα χρήματα από τους φόρους. Υποστήριξε ωστόσο σε σχετική σύσκεψη εφοριακών στην Πάτρα και ενώπιον ακροατηρίου (το οποίο αποκάλυψε το περιστατικό και ενώ επιπρόσθετα εις γνώση του ηχογραφείτο για λόγους διατήρησης πρακτικών) ότι οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ είναι περιττοί διότι τα χρήματα πηγαίνουν στην τρόικα και απαίτησε οι συνάδελφοί του “να σταματήσουν να κυνηγούν τον κόσμο”. Έχοντας εμποτιστεί μάλιστα από την γελοία συνεχή αναφορά σε εμφυλιοπολεμικά ορόσημα, τους αποκάλεσε “χίτες” και “ταγματασφαλίτες” διανθίζοντας τις ύβρεις του με με την ταιριαστή απαρχαιωμένη βρισιά “κωθώνια”, που ίσως συνηθίζονταν εκείνη την εποχή αλλά ουδείς άλλος τη χρησιμοποιεί στις μέρες μας.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής άλλωστε είναι από τα ελάχιστα πεδία που δεν υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση. Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και σύσσωμη η κοινωνία επικροτεί το έργο που παράγεται από τις ελεγκτικές αρχές και στηλιτεύει τους μαγαζάτορες και τους επαγγελματίες που με άλλοθι τους υψηλούς συντελεστές συνεχίζουν να προκαλούν τους συνεπείς πολίτες που αναγκάζονται εξ’ αιτίας τους να σηκώνουν μεγαλύτερο φορολογικό βάρος από εκείνο που τους αναλογεί.

Ήταν άλλωστε θεσμικά επικίνδυνη και χυδαία η στάση των πολιτικών εκείνων που στο πρόσφατο παρελθόν για μικροπολιτικούς και αντιπολιτευτικούς λόγους καλούσαν τους πολίτες σε φορολογική ανταρσία. Η κακοδιαχείριση και η ελάχιστη ανταποδοτικότητα των φόρων δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για να μην είναι κάποιος συνεπής στις υποχρεώσεις του. Με τα χρήματα αυτά (υπο)λειτουργούν τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Με τα χρήματα αυτά πληρώνεται ακόμη και ο μισθός του Τ.Κ. Αν το κράτος αντιμετωπίσει μια συνολική στάση πληρωμών, ένα αντίστοιχο φορολογικό “ΔΕΝ Πληρώνω”, η κατάσταση στη χώρα θα γίνει έκρυθμη.

Ήδη άλλωστε όπως καταδεικνύει έρευνα του γερμανικού πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν που δημοσιοποίησε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η χώρα μας κατακτά την πρώτη θέση από πλευράς παραοικονομίας μεταξύ των αναπτυγμένων δυτικών χωρών.

Το να δίνει λαβές στους φοροφυγάδες ένας ασυνείδητος εφοριακός είναι άκρως επικίνδυνο και ουσιαστικά δημιουργεί πρόβλημα στην Κυβέρνηση. Πράγμα παράδοξο καθώς συνδικαλίζεται υπό την σκέπη της. Ευτυχώς η ανερμάτιστη τοποθέτησή του συνάντησε την σφοδρή αντίδραση των συναδέλφων του. Ο ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εφοριακών υπαλλήλων Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας, Θεοφάνης Μπαρμπαρίτσας έστειλε σχετική επιστολή προκειμένου να διαχωρίσει τη θέση του.

Δυστυχώς όμως η νοοτροπία της φοροδιαφυγής ως απόδειξη “μαγκιάς” και “ικανότητας” έχει διαποτίσει μέρος της κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστική η έπαρση του αναπληρωτή Υπουργού Πολάκη για τα διπλά βιβλία, την εποχή που οι συμπολίτες του τον είχαν εκλέξει δήμαρχο. Είναι χαρακτηριστικό το θράσος του μεγαλοταβερνιάρη στην Πάρο που με τις πλάτες ενδεχομένως των τοπικών αρχών ανοίγει ξανά το μαγαζί του αγνοώντας δις τους νόμους του κράτους και κοροϊδεύοντας την κοινωνία λέγοντας ότι πήρε το λουκέτο ο .αέρας… Οι πολίτες ακόμη δεν έχουν κατανοήσει πλήρως ότι η φοροδιαφυγή τους στοιχίζει πανάκριβα. Κάι πληρώνουν στους φοροφυγάδες τα χρήματα που αναλογούν σε φόρους και αναγκάζονται να τα ξαναπληρώσουν καθώς λείπουν από τον κρατικό κορβανά. Πρόκειται για έναν ιδιότυπο μαζοχισμό όσων ανέχονται αυτές τις πρακτικές.

Καθώς όμως δεν είμαστε ικανοί να έρθουμε αντιμέτωποι με τις παθογένειές μας, αναζητούμε μαγικές λύσεις και ενόχους. Μαγικές λύσεις όπως η παράταση των αδικημάτων όσων συμεριλαμβάνονται στις διαβόητες λίστες (Μπόργιανς, Λαγκαρντ, εμβασμάτων), που πείσαμε την κοινωνία ότι συμπεριλαμβάνουν ντε και καλά φοροφυγάδες αλλά τους οποίους δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε. Όσο για ενόχους; Το μοναστήρι να ναι καλά και πάντα θα υπάρχει κάποιος ανόητος που θα κατηγορήσει την τρόικα για τα χάλια μας και δεν θα ντραπεί καθόλου να υποστηρίξει τη φοροδιαφυγή…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

ADVERTISING

SHARE: