Πώς γλιτώσαμε στο παρά πέντε από τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας

Πώς γλιτώσαμε στο παρά πέντε από τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας
Ο Γιάνης Βαρουφάκης και το "Μέρα 25" Eurokinissi

Δύο κοσμοθεωρίες παρά λίγο να συγκρουσθούν με απρόβλεπτες συνέπειες. Ευτυχώς επικράτησαν οι πιο ψύχραιμοι…

Μια ιστορική “ζύμωση” έλαβε χώρα χθες στο Θέατρο Ιλίσια αποκαθιστώντας την συμπαντική ισορροπία μεταξύ δυο ειδώλων που συνάρπασαν τους Έλληνες στην πρόσφατη ιστορία.  “Οπαδοί του Σώρρα” ζήτησαν να “παρέμβουν” στην επίσημη παρουσίαση  του “κόμματος Βαρουφάκη”, μεταξύ Ψαραντώνη, Τσόμσκι, Ζίζεκ και Κλέωνα Γρηγοριάδη, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που θα ζήλευαν ακόμη και οι Monty Python.

Δυστυχώς ό απόλυτος Έλληνας σταρ έκρινε ότι δεν είναι η ώρα για ιδεολογική αντιπαράθεση και “την έκανε” από την πλαϊνή πόρτα, βάζοντας πρόωρο τέλος σ’ αυτή τη σεμνή τελετή. Έτσι χάσαμε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή αν η λύση για τη χώρα είναι η “αέναη διαπραγμάτευση” που θα υπνώτιζε τους πιστωτές, το “παράλληλο χρήμα”, τα ομόλογα της ανατολής ή το “καταπίστευμα” των 3,3 τρις. δολαρίων.

Ο τραμπούκικος τρόπος των “οπαδών Σώρρα” είναι προφανώς καταδικαστέος σε μια δημοκρατία.  Εϊναι όμως δυστυχώς αποδεκτός από μια μερίδα συμπολιτών μας που θεωρούν ότι ανάλογες “δυναμικές παρεμβάσεις” είναι χρήσιμες αν όχι απαραίτητες προκειμένου να επιβληθεί η “λαϊκή βούληση”. Ο ίδιος ο σημαντικότερος οικονομολόγος που γνώρισαν ποτέ οι υπουργοί της ευρωζώνης, δεν έμοιαζε να ενοχλείται από τις κρεμάλες που έστηναν -άγνωστοι σε εκείνον- αντιμνημονιακοί, δίπλα ακριβώς από τα τραπεζάκια που στήνονταν πρόχειρα στην πλατεία Συντάγματος για να απευθυνθούν στον ελληνικό λαό οι stars του αντιμνημονίου Βαρουφάκης, Τσακαλώτος και Καζάκης (Ε.ΠΑ.Μ.).

Το κοινό αποτελούνταν από “αγανακτισμένους” κάθε ιδεολογικής προέλευσης. Ποιός ξέρει; οι τρεις “οπαδοί Σώρρα” που μπούκαραν στο θέατρο Ιλίσια, ίσως να βρίσκονταν στην “πλατεία” τις ζεστές εκείνες ημέρες του καλοκαιριού του ’14, όταν ο σπουδαιότερος επιστήμονας της θεωρίας των παιγνίων του πλανήτη, έκανε τα πλήθη να ριγούν υποστηρίζοντας ότι “ελληνική κρίση δεν υπάρχει”.

Οι θεωρίες του πιο κοσμοπολίτη οικονομολόγου του γαλαξία, ηχούν βεβαίως στ’ αυτιά των πολιτών σαν πιο αληθοφανείς. Βασίζονται σε επιστημονική ορολογία και εκφέρονται από έναν μορφωμένο άνθρωπο. Αντίθετα εκείνες του Σώρρα, θυμίζουν περισσότερο γυρολόγους παλαιάς κοπής με περισπούδαστο ύφος που δεν διστάζουν όμως να αραδιάζουν κοτσάνες, όντες σίγουροι ότι ουδείς θα τις παρατηρήσει.

Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι πολύ διαφορετικό. Οι υπόλοιποι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αντιλήφθηκαν πάρα πολύ γρήγορα τι ακριβώς συνέβαινε. Μόλις τον Απρίλιο του 2015 τον είχαν απομονώσει χαρακτηρίζοντάς τον ανεύθυνο, ερασιτέχνη, φλύαρο ή όπως είχε γράψει τότε το Spiegel, ότι «ζει στον κόσμο του». Λίγο αργότερα αντιλήφθηκε τη συμφορά και ο άνθρωπος που τον επέλεξε για τη θέση του ΥΠΟΙΚ και προχώρησε στην απομάκρυνσή του με όχι και τόσο κομψό τρόπο.  Ο υπέρτατος κάτοχος της μοναδικής γνώσης του καπιταλισμού σε όλο το σύμπαν, είχε κατορθώσει να ξεγελάσει πολλούς ανθρώπους για περισσότερο από έναν χρόνο, ώστε να του εμπιστευθούν την τύχη της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, 135.638 συμπολίτες μας στην Β’ Αθήνας τον ψήφισαν φέρνοντάς τον πρώτο σε σταυρούς στις εκλογές του Γενάρη του ’15. Ακόμη και με τους πιο μετροπαθείς υπολογισμούς του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κου Σ. Παπαδόπουλου, οι επιλογές αυτές κόστισαν περίπου 30 -35 δις. ευρώ.

Τηρουμένων των αναλογιών και ο Αρτέμης Σώρρας δεν τα πήγε άσχημα. Χωρίς να τον υποστηρίζει κανένα κόμμα έπεισε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους να πληρώσουν μερικές δεκάδες ευρώ προκειμένου να αγοράσουν μια φωτοτυπία με την οποία πίστευαν ότι θα γλιτώσουν τα χρέη στην εφορία και διάφορες ΔΕΚΟ. Πέρισυ την άνοιξη, η εφημερίδα Καθημερινή υπολόγιζε το σύνολο των χρεών που ζητούσαν διαγραφή με το “εξώδικο ¨Σωρρα” σε 175.000.000 ευρώ.

Ήταν νομοτελειακό οι δύο αυτές κοσμοθεωρίες να βρεθούν κοντά. Λόγω μεγέθους όμως, μια πιθανή σύγκρουση θα είχε το μέγεθος μιας τιτανομαχίας. Μα τι λέω; Ενός Big Bang. Ευτυχώς, επικράτησε η λογική και οι ψυχραιμότεροι φυγάδευσαν τον πιο γοητευτικό επιστήμονα της πλάσης, υπό τις απειλές για “ειδικό δικαστήριο” που εκτόξευαν οι “οπαδοί Σώρρα”. Ευτυχώς. Γιατι με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ουδείς θα ήθελε να δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα στο θέατρο της Μιμής Ντενίση…   

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA @SZacharos).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα