Πρέπει όλοι να σέβονται τους νόμους του κράτους, εκτός από εμάς που έχουμε δίκιο

Η διαιτησία κατά της επένδυσης της Eldorado Gold μπορεί να είναι μια λυτρωτική διαδικασία ή να ωθήσει τραμπούκους να επιχειρήσουν να ρίξουν την Κυβέρνηση

Υπάρχει ένα καίριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί πριν βγάλει κανείς ασφαλές συμπέρασμα για την υπόθεση της Eldorado Gold. Σε τι αφορά η διαιτησία στην οποία προσφεύγει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας; Προφανώς δεν γνωρίζω την απάντηση, όπως δεν την γνωρίζει ούτε η εταιρεία που δεν έχει ενημερωθεί για τη διαδικασία, ούτε φυσικά επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σπεύδουν να τοποθετηθούν κατά της επένδυσης.

Μένω όμως σε όσα δήλωσε σήμερα το πρωί ο Κ. Ζαχαριάδης, Διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (Αθήνα984). Θεώρησε αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση θα δεχθεί το αποτέλεσμα της διαιτησίας, όποιο και αν είναι αυτό. Όντως είναι αυτονόητο.

Μένω επίσης και στην επισήμανση του αρμόδιου Υπουργού κου Γ. Σταθάκη, ο οποίος δήλωσε ότι η εταιρεία γνώριζε πως οι σχετικές άδειες θα εκδίδονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Αν όντως οι σχετικές άδειες εκδοθούν μέχρι την Παρασκευή (που ο μήνας έχει 15), η εταιρεία δεν θα έχει κανέναν λόγο να αναστείλει τις δραστηριότητές της και ο Γ. Σταθάκης θα δικαιωθεί πανηγυρικά. Υποθέτω ότι η διοίκηση δεν επηρεάζεται από το πολιτικό κλίμα και θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της χωρίς διάθεση εκδίκησης.

Η Εταιρεία είχε όμως λόγο να αναστείλει τα εγκαίνια του εργοστασίου της στην Ολυμπιάδα. Στις 3 Αυγούστου, όταν και συναντήθηκε η διοίκηση της εταιρείας με τον κο. Σταθάκη, η ενημέρωση του ΥΠΕΝ προς τους δημοσιογράφους ήταν ξεκάθαρη. Από τη συνάντηση προέκυψε ότι ολοκληρώνονται οι εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το υπο-έργο της Ολυμπιάδας, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα οι αδειοδοτήσεις για το υπο-έργο των Σκουριών. Οι Καναδοί, οργάνωσαν τα εγκαίνια, θεωρώντας δεδομένο ότι θα λάβουν την άδεια σχετικά άμεσα. Όταν δεν την έλαβαν, τα ακύρωσαν.

Αυτός που γνωρίζει την απάντηση στο αρχικό ερώτημα, σε τι δηλαδή αφορά η διαιτησία, είναι ο αρμόδιος Υπουργός. Το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε δια της διαιτησίας να εξακριβώσει εάν διαφυλάσσεται το δημόσιο συμφέρον μέσω της εγχώριας αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της περιοχής και σε συμμόρφωση προς τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους και προδιαγραφές.

Το παράδοξο είναι ότι μετά από 18 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τις οποίες δικαιώθηκε η εταιρεία, θα έπρεπε όλες οι απορίες να έχουν ξεκαθαρίσει. Ωστόσο λόγο της σοβαρότητας και του μεγέθους της επένδυσης, το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να εξαντλήσει κάθε μέσο προστασίας του δημοσίου συμφέροντος. Της διαιτησίας συμπεριλαμβανομένης ή όποιου άλλου μέσου θεωρεί πρόσφορου.

Υπ’ αυτή την έννοια η διαιτησία μπορεί να είναι μια λυτρωτική διαδικασία. Αν αποφανθεί υπέρ της εταιρείας, τότε τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν. Το ίδιο και αν ζητήσει επιπλέον διασφαλίσεις ή ενέργειες από πλευράς της εταιρίας. Ο ίδιος ο κος Σταθάκης ξεκαθάρισε το πλαίσιο λειτουργίας της μόλις χθες, λέγοντας ότι οφείλει «πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους και να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων».

Ή μήπως δεν θα ξεκαθαρίσουν; Μήπως ακόμη και μετά από το αποτέλεσμα της διαιτησίας θα υπάρξουν άνθρωποι που θα αυτοδικούν; που θα δεθούν με αλυσίδες στα δέντρα της Χαλκιδικής; Όπως έκαναν με όλες τις προηγούμενες επενδύσεις από το γήπεδο του Παναθηναϊκού μέχρι το Costa Navarino και το Ελληνικό;

Την ώρα που μέρος της κυβέρνησης δηλώνει ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων και διατυμπανίζει ότι θέλει “τις επενδύσεις που σέβονται το σύνταγμα” (sic), μια μεγάλη μερίδα λιγότερο προβεβλημένων στελεχών εξέφρασε την ανακούφισή της με την απόφαση της εταιρείας να διακόψει τις δραστηριότητές της. Και δεν αναφέρομαι μόνον στις γραφικές αναρτήσεις μη πολιτικών προσώπων. Υπάρχει μεγάλη μερίδα βουλευτών που συντάσσεται με την άποψη του να φύγει η Eldorado από τη χώρα. Χωρίς να περιμένει τη διαιτησία, αγνοώντας επιδεικτικά τις αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Προσωπικά θεωρώ δικαίωμα της Κυβέρνησης να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα μέσα για να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον. Αρκεί να μην εκμεταλλεύεται τα νομικά παραθυράκια για να κωλυσιεργεί και να μην αγνοεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ομοίως θεωρώ δικαίωμα της κάθε εταιρείας να λαμβάνει επιχειρηματικές αποφάσεις κατά το δοκούν, αρκεί και αυτή να σέβεται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και να συμμορφώνεται πλήρως με τους ισχύοντες νόμους και τους ρυθμιστικούς κανόνες.

Αντίθετα θεωρώ απαράδεκτο το να αυτοδικούν οι “ενοχλημένοι κάτοικοι” επειδή δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις που εκδίδουν τα δικαστήρια στα οποία προσφεύγουν. Θεωρώ όμως ακόμη χειρότερο όμως το να τους πατρονάρουν πολιτικοί, υποδαυλίζοντας το μίσος για να αποκομίσουν μικροπολιτικά οφέλη. Είναι αδιανόητο σε ένα κράτος δικαίου οι νομοθέτες να προτρέπουν τους πολίτες να μην σέβονται τους νόμους. Η υπόθεση της Eldorado Gold είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στο επενδυτικό αφήγημα της Κυβέρνησης. Είναι όμως ακόμη πιο σημαντική για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Διότι δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη και στην προστασία από το κράτος έχουν ακόμη και οι εταιρείες.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

ADVERTISING

SHARE: